kasenin içindeki aş otu

Hem tarih sahnesinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla hem de Milli Mücadele yıllarının önemli mekanlarından biri olmasıyla Erzurum, tarih ve kültür gezisi yapmak isteyenler için ideal bir seçenektir. Tarihi mirasının yanı sıra Palandöken Dağı’yla kış sporlarının da vazgeçilmez adreslerinden biri olan bu şehir, her yıl binlerce yerli ve yabancı gezgini ağırlamaktadır. Dört mevsim boyunca ziyaretçilerine birbirinden büyüleyici manzaralar sunan doğal güzellikleriyle bir cazibe merkezi olan Dadaşlar Diyarı, aynı zamanda damakları şenlendiren zengin mutfağıyla da gezginler için keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibidir. Erzurum denince ilk akla gelen lezzetler ise herhalde, atadan yadigar bir zanaat olan enfes Cağ kebabı ve bir şehirle lezzetin en güçlü özdeşleşmelerinden biri sayılabilecek kadayıf dolmasıdır. Bulunduğu bölgenin coğrafi özellikleri sayesinde tahılların ve etin ağırlıklı kullanıldığı birçok geleneksel lezzetle Erzurum, ülkemizin dikkat çekici gastronomi merkezlerinden biridir.

Doğu Anadolu’nun lezzet kalelerinden olan Erzurum’un enfes reçeteleri ise aslında yüzyıllar öncesinden gelen köklü bir kültüre aittir. Dut pekmezinden demir tatlısına, ayran aşı çorbasından Gliko’ya birçok lezzet, coğrafi işaret de alarak şehrin benzersiz mutfak kültüründe parlayan ögeler haline gelmiştir.

Erzurum Mutfağının Benzersiz Ürünleri

kase içindeki sebzeli kuru fasulye yemeği

Peki, özgün bir kültürel mirasın parçası olan Erzurum mutfağını şekillendiren bu benzersiz ürünler nelerdir derseniz? Gelin, Erzurum’un benzersiz ürünlerinden bazılarına daha yakından bakalım.

Kıtlama Şekeri 

Küçük parçalar halinde bir bardak sıcacık demli çayın tadına tat katan kıtlama şeker, Erzurum’un en özel ürünlerinden biridir. Erzurum’da benzersiz bir gündelik ritüel oluşturan bu ürünün tadına güzel bir sohbet eşliğinde varabilirsiniz.

Kuru Fasulye

Erken pişmesinin yanı sıra bereketli olmasıyla da ünlenen İspir fasulyesiyle adından sıkça bahsettiren Erzurum, Hınıs fasulyesi ve Narman şeker fasulyesinin de katkısıyla mutfağımızın vazgeçilmez lezzeti kuru fasulyenin anayurtlarından biri halini almaktadır.

Civil Peyniri

Erzurum kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve tel tel ayrılan Civil peyniri, şehrin yüksek dağları arasında kalan meralarda yetişen çok çeşitli otlarla beslenen hayvanlardan elde edilen sütle yapılmaktadır. Yağsız ya da az yağlı olarak sınıflandırılan bu yöresel peynir, Erzurum’un en ünlü ürünlerinden biridir.

Aşotu 

Erzurum’da hem çiğ olarak hem de pişirilerek tüketilen birçok ot ve sebzeye rastlamak mümkün. Bu otlar arasında öne çıkan ve Erzurum’un kişnişi olarak bilinen Aş otu ise, peynire ve çorbalara, özellikle Erzurum’un geleneksel çorbası ayran aşına çok yakışır.

Dut Pekmezi 

Erzurum’da yaz aylarında toplanan taze ve tatlı dutlar, harlı odun ateşinde kaynatılarak kış aylarının şifa deposuna dönüşmektedir. Kendine has aroması ve kokusuyla Erzurum’un dut pekmezi, kansızlığa ve mide hastalıklarına da iyi gelir.

Lezzetli Erzurum Yemekleri 

Doğu Anadolu’nun önemli lezzet noktalarından olan Erzurum’un benzersiz ürünlerinden bazılarını tanıdıktan sonra enfes tariflerinden ikisini de sofralarınıza konuk etmeniz için sizlerle paylaşıyoruz.

Şalgamlı Makarna 

Hem yumrusu hem de yaprağı çok çeşitli yemeklerde kullanılan şalgamın Erzurum yemek kültüründe özel bir yeri bulunmaktadır. Şalgam çırtmasından şalgam dolmasına, çeç pancarından çortutuya birçok tarifin ana ürünü olarak tüketilmektedir. Bu yöresel lezzetlerden ilham alan ve fiyonk makarnayı şalgam ile buluşturarak hazırlanan tarif ise sizi Erzurum’a doğru lezzet dolu bir yolculuğa çıkarabilir.

Erzurum Usulü Herse

Anadolu’nun farklı yörelerinde farklı tariflerle yapılan Herse, Erzurum’da tadına doyulmaz kuru fasulye ile tavuğun buluşmasıyla hazırlanmaktadır. Bu doyurucu tarif, fiyonk makarnanın katkı sunduğu farklı bir yorumla da sofralarımızda yer alabilir.

 

Görkemli zirvelerden lezzet şölenlerine uzanan şehir Erzurum’un benzersiz yerel ürünleri ve iki özel tarifi hakkında edindiğiniz bilgilerden sonra siz de bir Erzurum lezzetini denemek isterseniz Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflere göz atabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı enfes tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın.

Yorum yap!

İlgili İçerikler