Yemek, insanlar için asla yalnızca beslenmekle, karın doyurmakla ilgili olmayan, bambaşka bir olgudur. Hani ünlü bir söz vardır: “Futbol asla sadece futbol değildir.” Yemek de bir bakıma “Asla sadece yemek değildir.” Çoğu zaman farkında olunmasa da, tüm insanlar için bir başka büyüleyici olgu olan zaman da yemekle güçlü bağlara sahiptir. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı, çay saati, akşam yemeği… Bu konu üzerine biraz kafa yoran herkes, zamanı çoğunlukla yemekle ölçtüğümüzü görecektir. Günü, her biri farklı atmosfere sahip yemeklerle planlar ve böyle kavrarız zamanın akışını. Peki, bu durum sadece günlerimiz için mi geçerlidir? Hayatımızın en önemli anları ve geçiş aşamaları da çoğunlukla özel yemeklerle hafızamızda yer eder. Evleniriz ve bu mutlu anı sevdiklerimizle bir düğün ziyafetinde paylaşırız. Çocuğumuz olur, diş bulguru kaynatırız. O keyifli iftar ve sahur sofraları, her yıl Ramazan bereketinin kapımızı çaldığını bildirir bize. Ve elbette yaşama yeni güzellikler katmasını dilediğimiz yeni bir yıla girerken de neşeli sofralarda buluşuruz. Bu pencereden bakınca yemek, gerçekten de asla yalnızca yemek olmayan ve zaman algımızla güçlü bağlar kurmuş bir olgu değil mi sizce de?
Çok bilindik ve duru, yaşama ait karşıtlıkları hakkıyla ifade eden söyleyişi tekrarlayacak olursak, “acısıyla tatlısıyla” bir yılı daha geride bırakıyoruz yine. Yaşamın ruhunu yansıtmak için “acısıyla tatlısıyla” diye nitelendirirken şu işe bakın ki yine yemekle ilişkilendirdiğimiz yıllarımıza bir yenisini eklemek için pek çoğumuz bir kez daha sevdiklerimizle keyifli sofralarda olacağız.
Enfes Yılbaşı Tarifleri Hazırlarken Kullanabileceğiniz Malzemeler
İnanın, bu mutluluk dolu sofralarda en güzel yemekleri sunabilmek için duyulan heyecan, bizim karnımızda da kelebekler uçuşturuyor. İşte bu yüzden yeni yıl sofralarınızın yıldızı olacak enfes tariflerde kullanabileceğiniz, yılbaşı ile özdeşleşmiş malzeme önerilerimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.
Balkabağı: Hepimiz balkabağını çocukluğumuzda, Külkedisi’ni katılmayı çok istediği o baloya götürmek için bir at arabasına dönüşmesiyle tanımışızdır. Bir nevi masal kahramanı olan bu meyve yılbaşı akşamlarının masalsı atmosferine de çok yakışır. Yılbaşı sofranızda balkabağı ile enfes bir çorba hazırlayabilir, ana yemeğinize farklı bir tat katabilir ya da harika bir tatlı yapabilirsiniz.
Kestane: Kış ile özdeşleşmiş ve insanın aklına hemen çıtır çıtır yanan sıcacık sobaları getiren bu meyve, yılbaşı tariflerinize lezzet katmak için de biçilmiş kaftandır. Enfes kestaneli pilav da zaten yılbaşı klasikleri arasındadır. Ayrıca şekeriyle de meşhur bu malzemeyle enfes bir yılbaşı tatlısı hazırlamayı da tercih edebilirsiniz.
Ayva: Sevenlerine kış mevsimini iple çektiren bu meyve de yılbaşı sofrasına çok yakışacak malzemelerden biridir. Yeni yıl sofrasında Osmanlı mutfağı dokunuşlarına yer vermekisteyenler, ayvayla harika bir et yemeği hazırlayabilirler. Yılbaşı sofranızın finalini nefis bir ayva tatlısı ile yapmayı da düşünebilirsiniz.
Çikolata: Mutluluğa mutluluk katan çikolata da yılbaşının olmazsa olmaz ürünlerinden biridir. Çikolata denince aklınıza hemen muhteşem bir yılbaşı pastası geliyor olabilir. Elbette çok da haklısınız fakat yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata ile Meksika mutfağının ünlü mole sosunu hazırlayıp, tavuk butlarının yanında servis ederek misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz de.
İki Nefis Yılbaşı Tarifi: Balkabaklı Köfte ve Kestaneli Sufle
Yılbaşı sofralarına çok yakışacağına inandığımız bu malzemeler ile harika tarifler hazırlayabilirsiniz. “Peki tarif önermeyecek misiniz?” diyenler için sırada biri ana yemek ya da ara sıcak olabilecek, diğeri de tatlı olarak servis edilebilecek iki önerimiz var: İrmiğin lezzet kattığı iki farklı yılbaşı tarifi, Balkabaklı Köfte ve Kestaneli Sufle karşınızda!
Balkabaklı Köfte
İrmiğin katkısıyla gevreklik kazanan lokmalık köfteleri, balkabağının göz okşayan rengi ve kendine has lezzetiyle buluşturan bu tarif, yılbaşı sofralarında sevdikleriniz için güzel bir sürpriz olabilir. Ara sıcak ya da ana yemek olarak servis edebileceğiniz bu tarifte, tabaklarınızı balkabağıyla birlikte diğer sebzelerle de süslerseniz oldukça sağlıklı bir yılbaşı yemeği alternatifi sunabilirsiniz.
Kestaneli Sufle
İkisi de serotonin seviyesini artırarak mutluluk veren çikolata ve kestane ile bir lezzet şölenine dönüşen bu tarif, yılbaşı sofranıza oturan herkesin yüzünde hoş bir tebessüm oluşturacak. Suflenin ağızda dağılan kıvamıyla sohbetlere neşe katacak bu tarife, bu yılbaşında mutlaka bir şans vermelisiniz.
Yılbaşı coşkusunu yansıtan malzeme önerilerini ve iki güzel yılbaşı tarifini sizlerle paylaştık. Lezzetlerle dolu bir yılı geride bırakırken sofranızda bizi de anmanızı dileriz. Önümüzdeki yıl da yaşamın en enfes yanını, faydalı bilgiler ve nefis tarifler eşliğinde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine buradan ulaşabilirsiniz. Sağlıklı, mutlu ve lezzetlerle dolu bir yıl dileriz!