Ülkemizin farklı coğrafi bölgelerini birbirine bağlayan konumuyla Afyonkarahisar, seyahat edenlerin mutlaka yolunun düştüğü özel bir şehir. Uzun yolculukların keyifli molalarında ülkemizin en meşhur sucuklarıyla hazırlanan lezzetlerin mutlaka tadıldığı ya da satın alındığı bu şehir, zenginliği UNESCO tarafından da tescil edilmiş eşsiz bir gastronomi kültürüne sahip. Tohum ve yağ formunda haşhaş kullanılarak lezzetlendirilen tarifleriyle Afyon mutfağı; göce ve düğü olarak adlandırılan hububat ve tahıl temelli ürünleri, patlıcan ile hazırlanan çok sayıda yemeği, şehrin en az sucuğu kadar ünlü olan kaymağının eşlik ettiği tatlılarıyla, yemek yemeyi sevenler için adeta bir cennet bahçesidir. Bu mutfak kültürünün saatler boyu pişen etlerle hazırlanan kebapları, şehrin alametifarikaları arasında yer alan çeşit çeşit hamur işleri ve asla sade pişirilmeyen pilavları hem şehrin sakinlerini hem de şehri ziyaret edenleri lezzete doyurur.
Afyonkarahisar’ın Benzersiz Lezzetleri
Kökleri günümüzden 8.000 yıl öncesine uzanan bir birikimi barındıran Afyonkarahisar mutfağına tadına doyulmaz lezzetleri kazandıransa elbette gastronomi kültürünün ayrılmaz bir parçası olan yöresel ürünlerdir. Şehre, diğer adı olan “afyon”la ismini veren haşhaşın özel bir yere sahip olduğu bu ürün yelpazesi, Türkiye’nin dört bir yanındaki sofraların vazgeçilmez lezzetleri olarak tüketildikleri gibi, Afyonkarahisar mutfağındaki tarifleri eşsiz kılan malzemelerdir. Gelin, binlerce yıl öncesinden günümüze taşınmış bu mutfak kültürüne gücünü veren benzersiz tatlardan bazılarına hep birlikte göz atalım.
Sucuk: Ölçülü baharat kullanımı ve yoğun et tadına sahip olması ile tanınan Afyon sucuklarının sırrı, haşhaş küspesiyle beslenen mandaların etinden yapılmasıdır. Pişirilirken kolay kolay kurumaması ve sindirim sistemini zorlamaması ile de dikkat çeken bu ürün, ülkemizin en ünlü şarküteri lezzetlerinden biridir.
Kaymak: Afyon’da yetiştirilen mandaların bizlere armağan ettiği bir başka eşsiz lezzet olan kaymak, kuru madde içeriği yüksek sütlerle elde edildiğinden kıvamlı ve dayanıklı olduğu gibi, kendine özgü ve dillere destan bir tada da sahiptir. Vazgeçilmez bir kahvaltı malzemesi olan ve şehrin tatlı tariflerine çok yakışan bu ürün, ölçülü tüketildiğinde oldukça da sağlıklıdır.
Haşhaş: Afyon’da tarımı yapılan ve önemli bir endüstriyel bitki olan haşhaş, şehrin lezzetlerinin özgün bir karakter kazanmasında büyük bir rol oynar. Hamur işlerinde çeşni olarak kullanılan tohumları, lezzetlendirici olarak kullanılan yağı, hatta bu özel bitkinin tarımında ortaya çıkan yan ürünler, şehrin gastronomi kültürüne eşsiz bir karakter kazandırır.
Lokum: Afyon’un her biri diğerinin lezzetine katkı sunan benzersiz ürünlerinden biri de seyahatlerinde yolu bu şehirden geçen herkesin, sevdiklerine hediye olarak aldığı lokumlardır. Afyon lokumlarının benzersiz bir doku ve lezzete sahip olmasını sağlayansa, daha önce sözünü ettiğimiz enfes Afyon kaymağıdır.
Vişne: Afyon’un Çay ilçesinde yetişen ve bölgenin mikrokliması sayesinde rengi, tadı, iriliği ve yoğun lezzetiyle türdeşlerinden ayrılan vişneler, şehrin en ünlü ürünleri arasında yer alır. Bol sulu olması nedeniyle meyve suyu üretiminde kullanılan ve uzun yolda taşınabilecek kadar dayanıklı olan bu meyve, şehrin önemli doğal ürünlerinden biridir.
İki Enfes Afyon Tarifi: Toyga Çorbası ve Tandır Çorbası
Afyon’un gastronomi kültürüne paha biçilmez bir katkı sunan benzersiz ve leziz ürünlerden bazılarını tanıdık. Şimdi size, makarnanın lezzet ve sağlık dolu desteğiyle apayrı bir tat kazanan iki Afyon tarifinden bahsedebiliriz: Yerel mutfağımızın en önemli kategorilerinden biri olan çorbalar arasında yer alan toyga çorbası ve tandır çorbası.
Toyga Çorbası
Orijinali nohut ve yarma ile yapılan ve ülkemizin vazgeçilmez ürünlerinden yoğurtla lezzetlenen bu harika Afyon çorbasını yüksük makarnayla yorumlayarak bambaşka bir tat ve alışılmışın dışında bir sunum elde edebilirsiniz. Tereyağı ve naneli muhteşem bir sosla servis edilen bu çorba aynı zamanda çok da sağlıklı bir seçenektir.
Tandır Çorbası
Aslında etin odun fırınına konulan çömleklerde uzun süre pişirilmesiyle hazırlanan bu çok özel çorbayı, ev koşullarında da biraz farklı bir yöntemle pişirerek aslına çok yakın bir lezzette hazırlayabilirsiniz. Uzun süre pişip yumuşacık olan etin lezzetinin yoğurtlu terbiye ile desteklendiği bu çorba, makarnanın da oyuna dahil olmasıyla muhteşem ve çok doyurucu bir yemeğe dönüşecektir.
Yüzlerce yıllık lezzetlerin şehri Afyonkarahisar’a has ürünler ve şehre ait iki enfes tarif hakkında bilgiler edindik. Şimdi bu bilgilerden yararlanarak mutfağa girip harika yemekler hazırlayabiliriz. Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimiz de tarifleriyle hep yanınızda! Linke tıklayarak şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşabilirsiniz. Afiyet olsun!