Akdeniz diyeti, beş bin yıl öncesine dayanan, en sağlıklı beslenme modellerinden biri olduğu gibi Akdeniz bölgesindeki ülkelerin insanlığa önemli bir mirası olarak kabul edilir.
Akdeniz diyeti; zeytinyağı, tam buğday makarna gibi tam tahıllı besinler, zeytin, meyve ve sebzeler, nohut gibi baklagiller ve yağlı tohumların yüksek sıklıkta, balığın yükseğe yakın sıklıkta, kümes hayvanları, süt ürünleri ve yumurtanın orta sıklıkta, kırmızı et ve türevlerinin düşük sıklıkta tüketildiği; kalp, damar ve beyin dostu bir beslenme modelidir. Viral enfeksiyonların kol gezdiği günümüzde Akdeniz diyeti vücut direncini artırıcı özelliği ile de dikkat çeker. Akdeniz diyeti biyoçeşitliliği koruyan, sürdürülebilir bir beslenme şeklidir. Sürdürülebilir diyetler ekosistemler için koruyucu olup ekonomik olarak adaletli ve hesaplı, beslenme açısından yeterli ve güvenli, kültürel olarak kabul edilebilir ve uygulanabilir diyetlerdir.
Akdeniz Diyetine Uygun Nasıl Beslenilir?
- Ana öğünler atlanmamalı ve tam buğday makarna gibi tam tahıllı besinlere, sebzelere her ana öğünde yer verilmelidir.
- Günde en az 2 porsiyon meyve tüketilmeli, farklı renklerde meyveler seçilmelidir. Çünkü, her meyveye rengini başka bir biyoaktif bileşen verir.
- Her gün 8 ila 10 su bardağı su içilmelidir.
- Süt ürünleri orta düzeyde (günde 2 porsiyon) tüketilmeli, yarım yağlı olanları tercih edilmelidir.
- Yemeklerde ve salatalarda zeytinyağı kullanılmalıdır.
- Ara öğünlerde atıştırmalık olarak yağlı tohumlar (çiğ badem, ceviz gibi) tüketilmelidir.
- Hayvansal protein olarak balık, derisiz kümes hayvanı eti, yumurta tercih edilmeli, kırmızı et haftada 2 kezden fazla tüketilmemelidir.
- Haftada 2 kez ana öğünlerde kuru baklagillere yer verilmelidir.
Tam Buğday Makarna: Akdeniz Diyetinin Göz Bebeği
Akdeniz diyetinde durum buğdayı irmiğinden yapılmış tam buğday makarna gibi besinlerin günde en az 3, ortalama 8 porsiyon tüketilmesi önerilir. Tam tahılı besinler kalp ve damar dostudur, kolesterol içermedikleri gibi öğünle alınan kolesterolün vücuda giriş oranını düşürürler. Bağırsak sağlığını güçlendirerek vücut direncini artırırlar. Kan şekerinin ve kan basıncının dengeli seyretmesine yardımcı olurlar. Vücut ağırlığı kontrolünü kolaylaştırırlar. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar ve mide boşalmasını geciktirerek tokluk süresini uzatırlar.
Siz de mutluluk veren besin makarnanın bol bol tüketildiği Akdeniz diyetini benimseyerek vücut ağırlığınızı kontrol altında tutabilir, sağlığınızı koruyarak kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz. Enfes yemeklerin eşlik ettiği, Akdeniz’in iyot kokulu esintilerinin verdiğine benzer bir ferahlığın ve huzurun hiç eksik olmadığı günler dileriz. Nuh’un Ankara Makarnası Akademisi’nden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli yemek tariflerine ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı
KAYNAKLAR
- Özer, ER, Tekinşen, KK. Akdeniz Diyeti ve Sağlık. Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi 2021; 2: 13-23.
- Barbaros, B, Kabaran, S. Akdeniz Diyeti ve Sağlığı Koruyucu Etkileri. Beslenme ve Diyet Dergisi 2014; 42(2): 140-147.
- Gönder, M, Akbulut, G. Güncel Akdeniz Diyeti ve Potansiyel Sağlık Etkileri. Türkiye Klinikleri 2017; 2(2): 110-20.
- Pehlivanoğlu, EFÖ, Balcıoğlu, H, Ünlüoğlu, İ. Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması Geçerlilik ve Güvenilirliği. Osmangazi Tıp Dergisi 2020; 42(2): 160-164.