kiraz

Kütahya mutfağı yöresel ürünler ve ev yemeklerinin öne çıktığı bir zenginliğe sahiptir. Yöreye özgü ev yemekleri, buğday ürünleri, hamurlu yiyecekler ve süt ürünleri şehrin yemek kültürünün esas unsurlarını oluşturur. Özellikle evde hazırlanan tarhana, ekmek, helva ve Cimcik gibi lezzetler, geleneksel tatların en sevilenlerindendir. Kütahya’nın sahip olduğu iklim özellikleri ve toprak yapısı
da şehirde yetişen ürünleri çeşitlendirir. Bu mutfak, zaman içinde dönüşüm geçiren yaşam koşulları ve kültürel etkileşim ile yeniden şekil alsa da yerel halk hala evde geleneksel lezzetlerle beslenmeye özen gösterir. Kütahya’nın “Evde yapılanı daha makbuldür.” mottosu, insanların yöresel lezzetlere verdiği önemi gösteren bir ifadedir.

Ev yapımı özgün lezzetlerin ve doğadan mutfağa uzanan bu yolculuğun tadını çıkarmak için Kütahya’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Geleneksel tatların günümüze uyum sağladığı bu mutfak kültüründe damaklarınızı şenlendirecek lezzetlerle tanışacaksınız!

Kütahya’nın Benzersiz Ürünleri

Kütahya, geleneksel lezzetlere kaynaklık eden ve yepyeni tatlar yakalamaya da olanak tanıyan birbirinden güzel ürünlere ev sahipliği yapar. Şehrin mutfağı maharetli ellerin şekillendirdiği, tarhana, salça, erişte, bulgur gibi yöresel ürünlerden gücünü alır. Şimdi, hep beraber bu benzersiz ürünlerden birkaçını yakından tanıyalım.

domates

Tarhana

Kızılcık Tarhanası ve Gediz Tarhanası, Kütahya’nın meşhur yöresel lezzetleri arasındadır. Özellikle Kızılcık Tarhanası, kızılcık püresinin pişirilmesiyle oluşan rengiyle dikkat çeker.

Leblebi

Kütahya leblebisi, Tavşanlı ilçesinde üretilir ve adı “Tavı şanlı” olarak bilinir. Üretiminde kullanılan kavurma işlemiyle öne çıkan bu lezzetin acılı, ballı, çikolatalı çeşitleri de vardır.

Domates

Simav Eynal domatesi, etli yapısı, kendine has kokusu ve pembe rengiyle öne çıkan bir çeşittir. Bu domatesler, seralarda jeotermal enerji kullanılarak üretilmeleriyle de dikkat çeker.

Vişne

Kütahya’nın Şaphane Vişnesi, kendine özgü diriliği, aroması ve sulu yapısıyla öne çıkan bir meyvedir. Bu ürün, meyve suyu yapımında kullanıldığı gibi sofralarda taze olarak da tüketilir. Tabii Kütahya’nın lezzet haritasındaki ürünler, tarifler ve daha pek çok detay anlatmakla bitmez! Bu lezzet haritası, özellikle Kütahya’nın ev yapımı tatlarını denemek isteyenler için enfes tariflerle
bezelidir. Biz de bu tariflerden ikisini sofralarınıza getirmek istedik! Nuh’un Mutfağı, size bu muhteşem lezzetleri tanıtmaya hazır. İşte, özenerek hazırladığımız tariflerimiz.

Helva

Kütahya’nın geleneksel tatlarından biri olan paşa helvası, genellikle Ramazan’ın ve bayram günlerinin vazgeçilmezidir. Bayramda evlerde de hazırlanan bu lezzet misafirlere sunulur. Susam ve tahin ile hazırlanan küp şeklindeki bu helva, Kütahya’nın lezzet mirasının önemli bir parçasıdır.

Sütlü İncir Tatlısı

Yöresel bir tatlıya ne eklesen bu kadar lezzetli olur? Tabii ki durum buğdayından gelen taneler! İncir, süt ve irmik bir araya geldiğinde ne kadar lezzetli olabilir diye düşünüyorsanız hemen denemeniz gereken bir tarifimiz var: Sütlü İncir Tatlısı! Bu yöresel tatlı hem lezzeti hem de hafifliğiyle sıcak günlere giriş yaparken favoriniz olacak!

Kütahya’nın mutfak kültürü ve iki harika tarif hakkında bilgiler edindik. Şimdi mutfakta bu tarifleri hazırlamanın ve yöresel lezzetlerin tadını çıkarma zamanı. Nuh’un Ankara Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden hem birebir uygulayarak hem de ilham kaynağı olarak yararlanabileceğinizi hatırlatalım. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler