Nuh'un Ankara Makarnası
Mutfağa dair...
Kalbin kasılmasıyla pompalanan kanın atardamar duvarında yaptığı basınca, kan basıncı veya tansiyon denir. Kan basıncı, sistolik (büyük tansiyon) ve diyastolik (küçük tansiyon) olarak iki değerden oluşur. İdeal kan basınç değeri 12’ye 8’dir (120/80 mmHg). Kan basıncının 14’e 9’un (140/90 mmHg) üzerine çıkması yüksek tansiyon olarak tanımlanır*.
Yüksek Tansiyonu Olanlar İçin Beslenme Önerileri
Yüksek tansiyonu olanlar aşağıda belirttiğimiz beslenme önerilerini uygulayabilirler.
- Vücut ağırlığınız normalin üzerinde ise ve özellikle vücut yağ dokusu miktarınız yüksek ise ideal ağırlığınıza ulaşmaya çalışın. Bunun için bir diyetisyen kontrolünde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenizi öneririz.
- Yemeklerinizi tuz koymadan pişirin.
- Sofrada tuzluk bulundurmayın.
- Kan basıncınızı dengede tutabilmek için potasyumdan zengin beslenin. İnsan vücudunda sodyum ile potasyum arasında ince bir denge vardır. Potasyumdan zengin besinler; durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, bezelye, karnabahar, patlıcan, kereviz, kayısı, hurma, tüm kuru meyveler, çiğ kuru yemişler, incir, muz, kivi, patates, domates, limon, havuç, brokoli, pancar, kuşkonmaz, karpuz, kabak, kavun, çarkıfelek meyvesi, Hindistan cevizi, Brüksel lahanası, avokado, kuru baklagiller, yenidünya (Malta eriği), mantar, domates, salatalık, asma yaprağı, lahana, bakla, bal kabağı, maydanoz, börülce, patates, bulgurdur.
- Salatalarınızı tere, roka, yeşil soğan, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerle zenginleştirin.
- Salatalarınıza tuz koymak yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon suyu, soğan gibi ürünlerle zenginleştirebilirsiniz.
- Ana öğünlerde yoğurdunuzu sarımsaklı olarak tüketebilirsiniz. Mesela, sarımsaklı yoğurt ile zenginleşmiş tam buğday makarna ve yeşil yapraklı sebze (mesela roka) salatası kan basıncınızı dengelemenizi kolaylaştıracak, pratik ve düşük maliyetli bir ana öğün alternatifi olabilir.
- Kalp hastalıklarından koruyan ve damar sağlığını güçlendiren besinler; üzüm (içerdiği flavonoidler sayesinde), soğan (içerdiği kuarsetin ve fruktooligosakkaritler ile), pırasa, elma, lahana, kuşkonmaz (içerdikleri kuarsetin sayesinde), sarımsak (içerdiği diallil sülfür ile), enginar, yer elması, soğan, muz (içerdikleri fruktooligosakkaritler sayesinde), yulaflı ürünler (içerdikleri beta glukan ile), taze demlenmiş açık çay (içerdiği polifenoller ile), yağlı balıklar (içerdikleri omega-3 yağ asitleri sayesinde), ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar (içerdikleri tekli veya çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitamini ile), durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnadır. (içerdiği magnezyum sayesinde).
- Yemeklerinizde ve salatalarınızda tereyağı, iç yağı gibi hayvansal yağ kullanmayın, bitkisel sıvı yağları ve özellikle zeytinyağı kullanın.
- Doktorunuzun müsaadesi doğrultusunda omega-3 yağ asidi desteği alabilirsiniz.
- Sağlıklı bir insanın günlük sodyum alımı 1,5-2,5 g/gün (4-6 g tuz) arasında tutulmalıdır. Dolayısıyla, bir gün içinde tüketilen toplam tuz miktarı bir silme tatlı kaşığını geçmemelidir.Joseph Raynauld Raymond ne güzel demiş: “Diyet, tüm başarılı iyileşmenin temel anahtarıdır”. Unutmayın ki şifa beslenme alışkanlıklarınızda gizlidir.
Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflerimize Kelebek Makarna İle Lezzetli Tarifler oynatma listemizden ulaşabilirsiniz.
*Hipertansiyonda Beslenme. Türk Kardiyoloji Derneği raporu. www.tkd.org.tr
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yorum yap!