Tabağın içindeki kayısı tatlısı ve ceviz parçaları

Güzelliğiyle türkülere konu olan Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş şehirleri arasında yer alır. Bunda, binlerce yıllık geçmişi ve medeniyetlerin doğuşuna zemin hazırlayan konumunun etkisi oldukça büyüktür. Elbette, şehrin bu özelliği yüzyıllardır sofralarına da yansımaktadır. Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatname’sinde, yedi türlü yedi taneli buğday yetiştiğinden bahsettiği Malatya’nın hem ülkemizde hem de yurt dışında sevilen pek çok lezzeti vardır.

İsmi, yüzyıllar içinde ses olarak değişerek “Malatya” halini alsa da kökeni Hitit vesikalarına kadar dayanan ve “bal şehri” anlamına gelen bu çok özel şehir, anneannelerden yeni nesillere aktarılan geleneksel üretim ve pişirme yöntemleri sayesinde bir lezzet durağı olmuştur. Gelin, Malatya’nın emek emek oluşturulmuş mutfak kültürüne ve topraklarının bize sunduğu benzersiz ürünlerin bir kısmına yakından bakalım.

Malatya’nın Benzersiz Ürünleri

Malatya’nın verimli topraklarından çıkan mahsuller ve yüzyılların tecrübesiyle mükemmelleştirilmiş ürünleri, şehrin gastronomi kültüründe önemli bir yer edinmesini sağlamıştır. Şimdi, bakliyattan meyveye, ekşili soslardan hamur işlerine uzanan bu yelpazeden sizler için seçtiğimiz birkaç ürünü tanıtacağız.

Tabağın içindeki kayısı ve yeşillikler

Mor Reyhan 

Kışın sıcacık çayıyla şifa, yazın buz gibi şerbetiyle ferahlık veren reyhan, Malatya mutfağının eşsiz ürünlerinden biridir. Hem taze hem de kuru olarak kullanılabilen ve bölgeye özgü olarak capcanlı bir mor tonunda olan Arapgir reyhanı, yöresel türkülere ve oyunlara konu olacak kadar sevilen bir yerel bitkidir.

Ceviz 

Malatya’nın, yaşı 400 yılı aşan ceviz ağaçlarından toplanan Hekimhan cevizleri, yüksek yağ oranıyla yoğun bir lezzete sahiptir. İri ve ince kabuklu bu cevizlerin bir özelliği de kabuklarından kolay ayrılmalarıdır.

Erik Ekşisi 

Mutfağımızın en özel lezzetleri arasında Malatya’nın erik ekşisi de kendine özgü tadıyla öne çıkar. Bölgenin mutfak kültüründe köklü bir yere sahip olan ve şehirde yetiştirilen çok çeşitli eriklerden yapılan erik ekşisi, Malatya tariflerinde sık sık kullanılır.

Kayısı

Malatya’nın belki de en meşhur lezzeti olan kayısı, taze ve kuru olarak, hem doğrudan hem de çeşitli tatlılarda ve et yemeklerinde, çok farklı şekillerde damaklarımızı şenlendiren meyvelerden biridir. Malatya kayısısı o kadar tatlıdır ki bu tat, çekirdeğine kadar nüfuz etmiştir. Bu nedenle çekirdeği de kurutularak içi yemiş olarak tüketilmektedir

Malatya mutfak kültürünü şekillendiren bu ve benzeri şahane ürünler, ekşi tatlı, tatlı ve tuzlu, taneli, terbiyeli pek çok tarifte kendine yer bulur. Ülke genelinde yaygın olan pek çok tarifi yöresel ürünlerle yeniden yorumlayarak, örneğin sarmayı kiraz yaprağıyla hazırlayarak bambaşka tatlara dönüştürebilen Malatya mutfağının en ayırt edici özelliklerinden biri de az malzemeyle çok sayıda farklı tarif ortaya çıkarabiliyor olmasıdır. İşte, fazla malzemeye ihtiyaç duymadan hazırlayabileceğiniz, damaklarınızda tatlı ve tuzlu bir lezzet şölenine dönüşecek bu tariflerden biri: Kabuk Aşı.

Tavuklu Kabuk Aşı

Kabuk Aşı, Malatya’nın tatlı-tuzlu lezzetleri bir araya getirerek yapılan enfes ve bir o kadar da besleyici yemeklerine verilecek en güzel örnekler arasındadır. Arpacık soğan, et ve kuru kayısının muhteşem bir üçlü oluşturduğu bu tarife bir de Nuh’un Ankara Vitaminli Yassı Spaghetti eklediğinizde besleyiciliğini, lezzetini ve doyuruculuğunu katlayabilirsiniz. Sofralarınıza mutluluk katacak bu tarifi kolayca hazırlayabilir ve sevdiklerinize yanında reyhan şerbetiyle birlikte sunabilirsiniz.

Malatya mutfağı, yüzyıllarla, bol hasatlı topraklarla, geleneklerle ve el emeğiyle şekillenip ülkemiz gastronomisinde önemli bir yer edinmiştir. Kuşaktan kuşağa ulaşan bu mutfağın benzersiz lezzetlerini özenle hazırlayan Nuh’un Ankara Mutfak Akademisi şeflerinin videolarını izleyerek siz de tüm sevdiklerinizi, her damak zevkine hitap edecek sofralarda buluşturabilirsiniz. Mutfak Akademisi videolarına ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler