Tabağın içerisindeki domates ve kiraz domatesler

Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Karabük, tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinir. Coğrafi konumu itibariyle eşsiz doğal zenginliklere sahip olan Karabük, yeşilin her tonunu barındıran ormanları, temiz havası ve su kaynaklarıyla dikkat çeker. Özellikle Safranbolu ilçesi, Osmanlı döneminden kalma ahşap evleri ve tarihi dokusuyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alarak dünya çapında tanınan bir turizm merkezi olmuştur.

Karabük’ün tarihi, çok eski dönemlere dayanır. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar, Karabük ve çevresinin binlerce yıllık bir yerleşim geçmişine sahip olduğunu göstermektedir. Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar, bu zengin tarihin izlerini taşır. 

Kültürel açıdan Karabük, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölgede yer alması nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Özellikle Osmanlı dönemine ait kültürel öğeler, Karabük ve çevresinde hala yaşamaktadır. Safranbolu evleri, geleneksel el sanatları ve yöresel adetler, bu kültürel zenginliğin günümüzdeki temsilcileridir. 

Konu kültüre geldiğinde, bu güzel kentin yemek kültüründen söz etmemek olmaz. Karabük, yemyeşil doğasının bereketli topraklarından gelen yöresel ürünlerle zenginleşen bir mutfağa sahiptir. Sözünü ettiğimiz ürünlerin sıkça kullanıldığı tarifler ise Karabük mutfağının özgünleşmesine katkıda bulunur. Sırada Karabük’e özgü ürünleri yakından incelemek var. Gelin hep birlikte bu eşsiz kentin nadide ürünlerine yakından bakalım!

Yeşil üzüm

Karabük’ün Eşsiz Ürünleri

Karabük, zengin doğal kaynakları ve köklü kültürüyle Anadolu’nun saklı hazinelerinden biridir. Bölgenin tarım ürünleri arasında özellikle Safranbolu’nun dünyaca ünlü safranı yer almaktadır. Hem şifa kaynağı olarak bilinen hem de mutfaklarda baharat olarak kullanılan safranın, Karabük’ün mutfağında önemli bir yeri var. Ayrıca Karabük’ün verimli topraklarında yetişen organik sebzeler, meyveler ve lezzetli doğal balı da bölgenin öne çıkan ürünleri arasında yer alır. Bu lezzetler hem yerel halkın geçim kaynağıdır. Hem de bölgeye gelen ziyaretçilere Karabük’ün eşsiz lezzetlerini deneyimleme fırsatı sunar.

Üzüm

Karabük’ün ünlü ürünlerinden biri olan bu üzüm, ince kabuklu olması ve dayanıklılığı ile öne çıkar. Nakliye edilirken tanelerinin salkımlarında kalması önemli bir özelliğidir.

Domates

Raf ömrü kısa olduğundan taze tüketim için uygun olan bu meşhur domates; basık, dolgun şekli ve eşsiz lezzeti ile bilinir. 

Ihlamur Balı

Lezzetini ve sağlıklı özelliklerini şehrin bitkilerine özgü polenler ile isim babası ıhlamurdan alan bu bal, Karabük’ün en meşhur ürünlerinden biridir.

Safran

Muhteşem bir renge sahip olan ve Karabük’ün en önemli ürünlerinden biri olan safran; pilav, aşure, zerde ve lokum yapımında kullanılır.

Karabük’ün Enfes Yöresel Yemeği

Karabük’ün saymakla bitmeyen nice yöresel ürünü vardır. Bu ürünler hem lezzetleri hem de doğallıkları ile öne çıkar. Elbette Karabük’ün mutfak kültürünü sadece yöresel ürünlerle sınırlandırmak adil olmaz. Bu kentin, lezzeti ile kendine hayran bırakan enfes mi enfes yerel yemekleri de bulunur. Bu yemeklerden biri de Bütün Et Yemeği’dir.

Bütün Et Yemeği

Tam bir protein deposu olan kuzu etini, Nuh’un Ankara Makarnası’nın en özel lezzetlerinden biriyle buluşturduğumuz bu tarif, sofranıza çok yakışacak. Havuç ve dağ kekiği gibi doğal ve taptaze ürünler ile zenginleşen bu yemek vazgeçilmezleriniz arasında yerini alacak.

Karabük’e dair birçok bilgi edindiğimiz yazımızın sonuna geldik. Bu yazımızda, Karabük’ün yemek kültürü hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Şehrin yöresel ürünlerini yakından tanıdık ve kente özel yöresel bir tarifi birlikte inceledik. Şimdi sıra Bütün Et Yemeği tarifimizi denemekte. Nuh’un Mutfak Akademisi’nin hazırladığı birçok yöresel tarif ve bu tariflerin modern yorumunlarından faydalanmayı unutmayın! Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler