Tabağın içerisindeki sebzeler ve burgu makarna

Deri, insan vücudu ile dış çevre arasında en geniş temas alanına sahip organdır ve insan vücudunu çevreden ayıran bir bariyerdir. Sadece vücudu dış çevresel hasarlardan korumakla ve vücuttan su kaybını önlemekle kalmaz, aynı zamanda belirli bir kozmetik etkiye de sahiptir.

Organlarımızın yaşlanması hayatımız boyunca gerçekleşir. İnsan vücudunun en büyük organı olan cilt; yaş, güneş ışınları ile gelen ultraviyole radyasyona maruz kalma ve kimyasal kirlilik nedeniyle belirgin yaşlanma belirtileri gösterebilir.

Bilim ve teknolojinin gelişmesi ve insanların yaşam standartlarının iyileşmesiyle birlikte, cilt yaşlanması dikkat çeken konu başlıklarından biri haline geldi. Günümüzde birçok insan, özellikle de kadınlar, günlük harcamalarının önemli bir kısmını cilt yaşlanmasının tedavisi ve önlenmesi için kozmetik ürünlere ve ilaçlara harcıyorlar. Ancak, cilt önce içeriden (sağlıklı ve doğru besinlerle) beslenmelidir. Bu bağlamda neler yapılmalı. İşte cildinizde yaşlanma emarelerinin gelişimini yavaşlatacak 10 öneri.

Tabağın içindeki brokoli ve penne makarna

1. D vitamini seviyenizi kontrol ettirin. D vitamini seviyeniz düşük ise yaşlanma hızınız artabilir. Vücudunuzun doğal olarak D vitamini üretmesi için düzenli olarak güneş ışığına çıkın, ancak güneşin zararlı etkilerinden korunmayı unutmayın. Eğer D vitamini seviyeniz düşükse, doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

2. Toplam kalori alımınızı sınırlayın. Kontrollü miktarda besin tüketin. Kahvaltı öğününü atlamayın. Her dört saatte bir beslenin. Temiz içerikli besinleri tercih edin. (Örneğin, makarna satın alırken durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna tercih edin, ekmeklik buğdaydan yapılmış makarnadan uzak durun, yapay tatlandırıcı içeren besinleri tüketmeyin.)

3. Katkı maddesi içeren paketli besinlerden uzak durun (Monosodyum glutamat yani Çin tuzu içeren hazır paketli noodle yerine durum buğdayı irmiğinden yapılmış spagetti tüketin.)

4. Cildinizi güneşin olumsuz etkisinden koruyabilmek için A vitamininden zengin beslenin. A vitaminin en iyi kaynakları; havuç, balkabağı, patates, mango ve papaya, kırmızı renkli meyveler, kavun, karaciğer, süt, yumurta sarısı, peynir ve yağlı balıklardır. A vitamini kaynağı besinlerin düzenli ve bilinçli tüketimi ciltteki ince çizgileri hafifletir, kolajen sentezini artırır, pigmentasyon bozukluğunu hafifletir.

5. Her ana öğünde dört ana besin grubundan tüketmeye özen gösterin; süt grubundan kefir veya probiyotik yoğurt; et grubundan derisiz kümes hayvanı eti, balık, az yağlı kırmızı et veya yumurta; tahıl grubundan durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna veya bulgur; sebze grubundan yeşil, kırmızı, turuncu ve sarı sebzeler.

6. Fermente probiyotik besinleri tüketin: Yoğurt, kefir, tempeh ve natta (fermente edilmiş soya fasulyesi ürünleri), kombucha (fermente edilmiş bir tür çay, sıklıkla yeşil çaydan yapılır), su kefiri (veganlar için üretilmiş, kefir mayasının suya çalışmış hali), salatalık turşusu, yayık ayranı, süzme peynir, mozarella ve Gouda peynirleri, kımız, boza, kimchi (fermente Çin lahanası), tarhana, sauerkraut (fermente lahana turşusu), şalgam suyu gibi.
7. Tuz alımını azaltın. Gün içinde kullandığınız toplam tuz miktarı bir tatlı kaşığını geçmemelidir.

8. Şekerli yiyecekleri tüketmeyin. Kaliteli karbonhidrat kaynağı besinlere yönelin: bulgur, kara buğday, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna gibi.

9. Her gece saat 00.00 olmadan yatağa girmiş olun ve 6 ila 8 saat, aralıksız, zifiri karanlıkta uyuyun. Kaliteli bir uyku, cildin kendini onarması ve yenilemesi için çok önemlidir. Ayrıca uyumadan önce ağır yemeklerden kaçınmak, sindiriminizi rahatlatarak daha derin ve dinlendirici bir uykuya yardımcı olur.

10. Zararlı alışkanlıklardan kaçının. Bu tür alışkanlıklar, cildin erken yaşlanmasına ve elastikiyet kaybına yol açarak, kırışıklıkların ve ince çizgilerin daha hızlı ortaya çıkmasına neden olabilir. Cilt sağlığınızı korumak için bu alışkanlıklardan uzak durmanız önemlidir.

Cildimizin yaşlanmasını yavaşlatmak için kozmetik ürünlere başvurmak elbette etkili olabilir, ancak en önemli adım, cildi içeriden doğru ve dengeli beslemektir. Yukarıdaki maddeleri uygulayarak, cildinizdeki yaşlanma belirtilerini en aza indirebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Unutmayın, dış görünüşün güzelliği içeriden başlar.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler