Sağlıklı yaşama dair araştırma yapmayı sevenlerdenseniz mutlaka “Akdeniz Diyeti” kavramını duymuş olmalısınız. Bu yazıda, sizin için Akdeniz diyetine dair genel bilgileri içeren dört maddeyi sıraladık.
1) Akdeniz diyeti nedir?
Akdeniz diyeti, vitamin ve mineral kaynaklarının bolca kullanıldığı, kırmızı et yerine sıklıkla balık tercihinin öne çıktığı, zeytinyağının tüm öğünlerde önemli bir yer tuttuğu, tahıl ve lifli gıdalar açısından zengin bir beslenme alışkanlığı olarak tanımlanabilir.
2) Sağlık ve Akdeniz diyeti
Yapılan araştırmalar, bir beslenme alışkanlığı olarak Akdeniz diyetini tercih edenlerin daha uzun ömürlü ve sağlıklı yaşadığını göstermektedir. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltan Akdeniz diyetinin, kanser riskini de en aza indirdiği bilinmektedir. Sağlığı korumasının yanı sıra, Akdeniz diyeti, sağlıklı bir biçimde kilo vermek için de oldukça etkili bir beslenme biçimidir. Bir diyetisyenin rehberliğinde kişiye özel hazırlanacak bir Akdeniz diyeti programıyla kalıcı ve sağlıklı kilo vermek mümkündür.
3) Akdeniz diyetinde öne çıkan besinler
Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler, zeytinyağı ve baharatlarla lezzetlendirilen salatalar, deniz ürünleri, tam tahıllı koyu renk ekmekler, başta zeytinyağı olmak üzere fındık, soya ya da mısır yağları, yağsız ve tuzsuz peynirler, baklagiller ve lifli gıdalar Akdeniz diyetinin önemli parçalarıyken; kırmızı et, margarin ve hayvansal yağlar bu diyette en az düzeyde tercih edilir.
4) Akdeniz diyetinde makarnanın yeri
Makarna, zengin besin değerleri ve güçlü bir enerji kaynağı olma özelliğiyle Akdeniz diyetinin önemli bir parçasıdır. Akdeniz diyetinin besleyici bir eşlikçisi olabilen makarnayı düzenli ve ölçülü tüketebilmek için kullanılan soslarda yer verilen besinlere dikkat etmek, porsiyonları kontrollü tutmak, makarnayı sebzeler ve deniz ürünleri gibi proteinlerle zenginleştirmek; sağlıklı bir beslenme alışkınlığının olmazsa olmazlarındandır.