Akdeniz’in zengin kültürel mozaiği içinde özel bir yere sahip olan Hatay, yemek kültürünün zenginliğiyle de öne çıkan bir şehirdir. Akdeniz’e kıyısı olan bu kent, tarihi boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu durum Hatay mutfağının ve yemek kültürünün de giderek zenginleşmesini sağlamıştır. Bu benzersiz kentin mutfağı, baharatları, zeytinyağları taptaze yöresel ürünleri ve çeşit çeşit yemeklerinin eşsiz lezzetleri ile bilinir.
Hatay’ın Benzersiz Ürünleri
Hatay, coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı kültürel çeşitlilik sayesinde farklı mutfakların en seçkin özelliklerini özenle harmanlayarak bir araya getiren bir şehrimizdir. Bunun sonucunda da eşi benzeri olmayan muhteşem bir mutfak kültürüne sahip olmuştur ve yöresel lezzetleri ile ülkemiz mutfağına muhteşem bir zenginlik katmıştır. Bu yazımızda sizlere Hatay’a özgü ürünleri tanıtacağız.
Peynir
Hatay’ın dillere destan mutfağı, Carra Peyniri ve Küflü Çökelek gibi çok özel peynirlerin yanı sıra meşhur tatlısının arkasında yer alan Künefe Peyniri gibi bir ürüne de ev sahipliği yapar.
Biber
Kendine has acısı ile bilinen Samandağ Biberi’nin en ayırt edici özelliği, Hatay topraklarından farklı bir yerde yetiştiğinde aynı tat ve kalitenin yakalanamamasıdır.
Nar Ekşisi
Dillere destan tadını Hatay’ın odun ateşinde kaynatılan nar sularından alan Nar Ekşisi, kentin en gözde ürünlerinden biridir.
Zeytinyağı
Yapımında birçok farklı türde zeytinin kullanıldığı Altınözü Zeytinyağı, orta düzeyde meyvemsi notalara sahip, lezzet ve sağlık dolu bir üründür.
Reçel
Hatay Ceviz Reçeli ham haldeki cevizlerin kabuklarının soyularak kireç kaymağına yatırılması ve ardından hem sıcak hem de soğuk suda şoklama işleminden geçirilmesi ile üretilmektedir. Şerbetleme işleminin son aşamasında ilave edilen karanfil ile apayrı bir lezzet kazanır.
Elbette Hatay’ın gastronomik zenginlikleri bunlarla sınırlı değildir. Hatay mutfağından muhteşem bir lezzeti denemek ve kentin içinde bulunduğu kültürel mozaiği mutfaklarına taşımak isteyenler için harika bir haberimiz var! İşte Nuh’un Mutfağı’ndan sizler için özenle seçtiğimiz tarifimiz: Köfteli Mualla.
Köfteli Mualla
Hatay’ın tadına doyum olmayan yöresel yemeği Köfteli Mualla’ya, irmik ile farklı bir yorum getiren ve doyuruculuğu epey yüksek olan bir tarif ile karşınızdayız. Biber, patlıcan, domates, kıyma ve irmiğin birleşiminden oluşan ve enfes bir tada sahip olan bu muazzam yemekle sevdiklerinize harika bir sofra kurabilirsiniz.
Hatay’ın benzersiz mutfak kültürünü anlattığımız yazımızın sonuna yaklaştık. Kentin hem yöresel lezzetlerini hem de yemeklerini sizlerle paylaşmayı, böylece bu muazzam yemek kültürünün bütün sofralarda yer bulmasını umuyoruz. Yöresel lezzetler ve modern yorumlar keşfetmek isteyenler için Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nin kapıları her zaman açık. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!