
Akdeniz bahçelerinin mis kokulu turunçgillerinden biri, kış akşamlarının hemencecik soyulup yenilen pratik eşlikçisi, canlı turuncusuyla çok iyi bir renklendirici… Evet, mandalinadan söz ediyoruz. Adının kökenini gizemli bir şekilde Çin dilinden alan bu meyve, sıcağı seven turunçgil ailesinin soğuğa en dayanıklı üyesi olarak dikkat çeker. Öyle ki Satsuma gibi bazı türleri çok düşük olmamak kaydıyla sıfırın altındaki sıcaklıklara bile dayanıklıdır. Farklı türleriyle tatlıdan ekşiye geniş bir lezzet yelpazesine sahip olan mandalinanın, hem kendiliğinden dilimli meyveleri keyifle tüketilebilir hem de sıkılıp suyu değerlendirilebilir. Tıpkı, limon ve portakal gibi kabuklarının renkli kısmı rendelenip “zest” olarak da kullanılabilen bu keyifli meyve, kendine has aromasıyla mutfaklarda daha fazla değerlendirilmeyi hak eden bir üründür kesinlikle. Ataları acımsı bir ekşiliğe sahipken bir başka turunçgil olan Pomelo ile melezlenerek tatlı lezzetine kavuştuğu düşünülen mandalina, kış aylarında hoş bir koku vermesi için sobanın üstüne konan kabuklarıyla da pek çoğumuz için güzel bir çocukluk anısının parçasıdır.
Gelin, rengi, kokusu ve tadıyla mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan bu turunçgilin biraz da sağlıklı özelliklerinden söz edelim.
Sağlıklı Özellikleriyle Mandalina
C vitamini, beta-karoten gibi antioksidanlar ve naringin, hesperidin, tangeretin ve nobiletin gibi flavonoidler açısından zengin bir içeriğe sahip olan mandalina ve kabukları, beyni koruyan ve kronik hastalık riskini azaltan özelliktedir.
Mandalina içerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
Bol miktarda lif içeren mandalina, sindirim sağlığını destekler, tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Mandalina kabuğunda bulunan hesperidin ve naringenin, alerjik reaksiyonların hafifletilmesini sağlayabilir.
Mandalinada bulunan flavonoidlerin çeşitli kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Meyve sepetlerinin turuncu neşesinin sağlıklı özelliklerinden bazılarına göz attığımıza göre şimdi bu harika meyvenin mutfaktaki kullanımına dair ipuçlarını görebiliriz.
Keyifli İpuçları ile Mandalina
Mandalina suyunu, nişasta yardımıyla kıvamlandırabilir, şeker ya da tuz ile lezzetini şekillendirerek farklı tariflerde kullanabileceğiniz hoş renkli bir sos elde edebilirsiniz.
Süzme yoğurdun içine az miktarda mandalina suyu, mandalina kabuğu rendesi, kimyon ve tuz ekleyerek enfes bir dip sos elde edebilirsiniz.
Mandalina dilimlerini zarlarından ayırıp kilitli buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda 12 ay saklayabilirsiniz.
Mandalinadan çıtır atıştırmalıklar elde etmek ister miydiniz? Bunun için, mandalinaları ince halkalar biçiminde dilimleyip fırın telinin üzerine yerleştirerek 70 °C ‘ye ayarlanmış kapağı aralık fırında yarım günden biraz daha fazla sürede bekletebilirsiniz.
Enfes Bir Tarifte Mandalina
Şimdi sözünü ettiğimiz tekniklerden biri kullanılarak hazırlanan eşsiz bir tarif önerisi verebiliriz. Akdeniz kıyılarının mis kokulu meyvesi ile Akdeniz mutfağının sembollerinden birini buluşturan bu tarif: Mandalina Soslu Makarna. İkisi de sağlıklı özellikleriyle öne çıkan bu keyifli ürünler sofranızda buluştuğunda, lezzet ve doyuruculuğun yanı sıra iştah açıcı bir görsellik de sizi bekliyor olacak.
Sofralarımızdan, sehpalarımızın üstünde bizi bekleyen meyve sepetlerinden hiç eksik olmayan bir Akdeniz güzelliği hakkında bilgiler verdiğimiz ve onu makarna ile buluşturan bir tarif önerdiğimiz bu yazının sonuna geldik. Şimdi sıra, ister kendi tarifinizi yaratacak olun isterseniz de bizim önerimizi uygulayacak, mutfağa girip işe koyulmakta! Nuh’un Mutfağı’nda şeflerimizin verdiği tariflerin işinizi kolaylaştırmak için her zaman yanınızda olduğunu unutmayın! Tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın!