• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta rokalı makarna salatası; çevresinde taze yeşil çiçek, pişirilmemiş tam buğday penne, roka yaprakları

Akne (sivilce), yağ bezlerinin aşırı aktivitesi sonucu gözlenen bir deri hastalığıdır. Sıklıkla ergenlik döneminde başlar ve genç yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Akne sorunu yaşayanlar, aşağıdaki beslenme önerilerini uygulayarak iyileşme sağlayabilirler.

  1. Süt tüketimi yüksek olan kişilerin androjen hormon seviyelerinin yükseldiği, buna bağlı olarak da akne oluşumunun arttığı gözlemlenmiştir. Bu durum yağsız ve tam yağlı süt için geçerlidir, ancak peynir, yoğurt ve kefir için geçerli değildir. Bu nedenle, süt tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  2. Günde 1-2 fincan yeşil çay içilebilir. Yeşil çayın polifenollerden, özellikle de epigallokateşinden zengin yapısı derideki sebum üretimini azaltarak akne lezyonlarının sayısını ve sorunun şiddetini azaltabilir.
  3. Glisemik indeksi yüksek, şekerli besinler akne sıklığını ve şiddetini artırabilir. Bunun aksine tam tahıllı besinler, kuru baklagiller, mevsimine uygun meyve ve sebzeler akneye karşı koruyucudur.
  4. Cips gibi doymuş yağ, trans yağ ve hayvansal yağ bulunduran, işlenmiş besinler tüketilm melidir.
  5. Vücuttaki iltihabı azaltan besinleri bolca tüketmek akne sıklığını azaltabilir, var olan akneleri hafifletebilir. Bu besinler; taze sebze ve meyveler, zencefil, zeytinyağı, vişne, zerdeçal, sarımsak, somon balığı, yeşil yapraklı sebzeler, kereviz, kırmızı pancar, brokoli, yaban mersini, ananas, balık ve hindistan cevizi yağıdır.
  6. Araştırmalar çinko yönünden zengin bir beslenme düzeninde akne şiddetinin azaldığını göstermiştir. Çinkodan zengin besinler; deniz mahsulleri, buğday, et, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, ceviz, badem ve yumurtadır.

 

Bugün akne sorunu olanlara şifa olabilecek bir tarifle karşınızdayız: Rokalı Makarna Salatası. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

Rokalı Makarna Salatası tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 15 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

ahşap masanın üzerinde yer alan tabakta rokalar

 

Rokalı Makarna Salatası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan roka; iyi bir bitkisel protein, kalsiyum, bitkisel kaynaklı demir, A, C ve K vitaminleri, folik asit, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.

  • Roka antioksidanlardan zengin bir besindir.
  • Roka, glukosinatlardan zengin yapısı ile meme, prostat, akciğer ve bağırsak kanserine karşı koruyucu özellik gösterir.
  • K vitamininden oldukça zengin bir besin olan roka kemik sağlığını güçlendirir. Kalsiyum içeriyor olması da bu etkisini pekiştirir.
  • Potasyumdan zengin bir besin olan roka ödem atımını kolaylaştırdığı gibi kan basıncını da dengeler.
  • Roka içerdiği bol miktarda folik asit sayesinde DNA yapısını korur. Folik asitten fakir beslenen gebelerin bebeklerinde spina bifida riski artar.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan ton balığı; protein, demir, B6 vitamini, selenyum, iyot ve çinkodan zengin bir besindir.

  • Ton balığı, B12 vitamininin kıymetli kaynaklarından biridir. Bu sayede hafızayı güçlendiren, sinir sistemini koruyan, anemi riskini azaltan bir besindir.
  • Ton balığı omega 3 yağ asitlerinden zengin bir besindir. Bu özelliği sayesinde; kan sulandırıcı etki yaratır ve kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır, kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur, sinir sistemini ve göz sağlığını güçlendirir, kalp sağlığını korur.
  • Ton balığının çinkodan zengin yapısı hem cilt sağlığını destekler hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ton balığının yüksek selenyum içeriği kanserden koruyan besinler listesine girmesini sağlar. Özellikle de meme ve böbrek kanserlerinden korur.

 

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan Meksika biberi; C, B6, K, A vitaminleri, potasyum ve bakırdan zengin bir besindir.

  • Meksika biberi C vitamininden zengin yapısı ile cildi genç tutar ve yara iyileşmesini hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Meksika biberinin B6 vitamininden zengin yapısı, enerji metabolizmasını körükler. Bu nedenle zayıflama sürecinde olanlar için kıymetli bir besindir. Bunun yanında, bir biber ne kadar acıysa o kadar çok kapsaisin içerir. Kapsaisin de metabolizma hızının artmasına yardımcı olan bir maddedir.
  • Meksika biberinin potasyumdan zengin oluşu ona kan basıncını dengeleyici özellik kazandırır, böylece kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
  • Meksika biberinin K vitamininden zengin yapısı kanın pıhtılaşma sürecini desteklerken, kemik sağlığını da güçlendirir.

 

Rokalı Makarna Salatası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 384,7 kcal
Karbonhidrat 39,4 g
Protein 20,8 g
Yağ 15,3 g
Posa 7,9 g
A Vitamini 120,9 µg
D Vitamini 1,12 µg
E Vitamini 4,9 mg
K Vitamini 25,8 µg
B1 Vitamini 0,47 mg
B2 Vitamini 0,1 mg
Niasin 7,5 mg
B5 Vitamini 0,7 mg
Biotin 2,05 µg
B6 Vitamini 0,3 mg
Folik asit 86 µg
B12 Vitamini 0,65 µg
C Vitamini 31,6 mg
Sodyum 362 mg
Potasyum 466,3 mg
Magnezyum 105,5 mg
Kalsiyum 47,1 mg
Fosfor 394 mg
Kükürt 209,3 mg
Klor 882,9 mg
Demir 3,4 mg
Çinko 2,27 mg

 

Rokalı Makarna Salatası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %42’sini,
  • Protein gereksinimimizin %22’sini,
  • Yağ gereksinimimizin %36’sını karşılamış oluruz.

Rokalı Makarna Salatası, cilt sağlığını destekleyen güçlü bir tariftir. Akne sorunu olanlar, cildinin genç görünmesine özen gösterenler; Rokalı Makarna Salatası tarifimizi 1 su bardağı limon dilimleri eklenmiş maden suyu ile birlikte keyifle tüketebilirler.

 

 

                                                         Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler