Anadolu topraklarının ev sahipliği yaptığı kadim kültürlerden bahsederken pek çoğumuzun aklına Ege ve Akdeniz’e yayılmış kıyı medeniyetleri gelir. İşte, bu medeniyetlerin en eskilerinden biri de bu iki denizi birbirine bağlayan konumu nedeniyle Muğla ilimizin de dahil olduğu Antik Karya bölgesidir. Yerleşimin MÖ 2 binli yıllarda Hititlerle başladığı Muğla, o tarihten itibaren sayısız uygarlığın vatanı olmuştur. Yüzün üzerinde ören yerine sahip olan Muğla, dağlık Akdeniz iklimi ve ülkemizin en uzun sahil şeridiyle uluslararası bir turizm cennetidir. Ancak böyle köklü bir tarihin getirdiği tek artı, şehrin turizm açısından önem kazanması da değildir; bu kadar uzun süre yerleşimin bulunduğu, coğrafi koşulları sayesinde çok çeşitli tarım imkanları sunan bir bölgede mutfak kültürü de tarih boyunca gelişip serpilmiştir. Arıcılığın en önemli merkezlerinden biri olduğundan, çiçek ve çam ballarıyla ün kazanmış Muğla’da yoğun bir şekilde narenciye tarımı da yapılmakta, zeytin ve zeytinyağları da üretilmektedir.

Bodrum’dan Fethiye’ye uzanan Muğla, coğrafi şartları, göçleri ve tarihi sayesinde Akdeniz mutfağında önemli bir konumdadır. Bu açıdan sebzeler, yabani otlar, deniz ürünleri, mantarlar, meyveler ve tahıl ürünlerinin yaygın olduğu mutfak, Yörük kültürüyle de birleşerek et ve sütlü tariflere de sofralarında yer verir. Uluslararası ziyaretçilere Anadolu mutfağını ve yöresel yemek kültürünü tanıtmak açısından eşsiz bir öneme sahip olan Muğla’nın benzersiz ürünleri ise saymakla bitmez. Gelin, şimdi bu ürünlerin başlıcalarına göz atalım.

Muğla Mutfağının Benzersiz Ürünleri

masanın üstündeki kabuklu cevizler

Dağların yeşilinin denizin mavisiyle bir araya gelerek muhteşem manzaraların yanında zengin ürün yelpazesine olanak tanıyan bir iklimi de doğurduğu Muğla’nın mutfak kültürü, vazgeçilmez lezzetlerle sofraları şenlendirir. İşte, bu özel mutfak kültürünü oluşturan ürünlerden birkaçını sizlerle paylaşıyoruz.

Mandalina

Kıyı şeritlerimizin ülkemize en büyük katkısı belki de narenciye bolluğudur ancak konu mandalina olduğunda, en sulu, ince kabuklu, turuncu ve tatlı mandalinalarla öne çıkan şehrimiz de Muğla’dır. Kış ortasında mutfaklarımızda yerini alan bu vitamin deposu meyve, aynı zamanda soyulur soyulmaz ortama yayılan hoş kokusuyla da evlerimizde bir yaz rüzgarı estirir.

Tarhana

Üretimi büyük emek isteyen, çoğunlukla imece usulü hazırlanan ve büyük ailelerde şenlikli bir etkinliğe dönüşen tarhana, kışın sofralarımıza misafir olup içimizi ısıtır. Muğla tarhanası ise hamurunda kırmızı bibere katılan bakliyatlar ve bol baharatla ülkemizdeki diğer tarhana türlerinden ayrılır. Bol malzemeyle hazırlanan bu tarhana, baharatlı ve hafif ekşimsi tadıyla, her yudumda şifa bulduğunuzu hissettir.

Tahin

Muğla yöresinin kendi susamıyla üretilen ve çifte kavrulma sayesinde lezzetine lezzet katılan tahin, kahvaltı sofralarının destekçisi olduğu kadar, tatlılara da sağlıklı bir eşlikçi ve salatadan mezeye pek çok yemeğe gurme dokunuşlarda bulunmamızı sağlayan, enfes ve işlevsel bir üründür.

Çam Balı

Muğla’da yüzlerce yıldır üretilen çam balı, koyu rengi ve kıvamı, hafif acımsı tadıyla kendini belli eder. Şeker miktarının az olmasından kaynaklanan ve orman kokusunu damağınıza taşıyan bu tat, aynı zamanda balın şekerlenme yapmadan uzun süre saklanabilmesini de sağladığından, Muğla çam balını mutfağınızda uzun süreler kahvaltılarda, tatlılarda ve şeker yerine kullanabilirsiniz.

Ceviz

Bölgenin verimli topraklarında yetişen iri cevizler, sağlıklı yağ ve proteinler içerdiğinden, yine kışın tatlıdan tuzluya bütün tariflerinize lezzetli ve şifa dolu bir dokunuş yapmanızı sağlar. Ayrıca atıştırmalık olarak tek başına da tüketebileceğiniz Muğla cevizlerini açlık krizlerine karşı yanınızda da taşıyabilirsiniz.

Lezzetli Muğla Tarifleri

Muğla güneş, deniz ve dağ üçlüsünü bir araya getiren, antik uygarlıkların eserleriyle dolu zengin kültür mirasıyla en dikkat çekici şehirlerimizden biridir. Tüm bu unsurları bir araya getiren bu coğrafyanın eşsiz ürünleri, mutfak kültüründeki sayısız ve benzersiz yöresel tarifte de yerini bulur. Bu tariflerden ikisini sizler için seçtik.

Yeşil Zeytinli Tarator 

Muğla’nın zeytinyağlı yemekleri ve mezeleri arasında, bölgenin kendine has zeytinini, cevizini, çok çeşitli otlarını ve Yörük kültürünün tulum peynirini harmanlayan yeşil zeytinli tarator, sabah kahvaltısından akşam yemeğine dek sofralarınızın vazgeçilmez eşlikçisi olmaya adaydır. Çok farklı besin değerlerini pişirme dahi gerektirmeden tek bir tarifte elde etmemizi sağlayan bu yemeği tek başına tüketebileceğiniz gibi makarna sosu olarak da değerlendirebilirsiniz.

Sütlü Kabak

Muğla mutfağında sık kullanılan sebzelerden biri olan kabak, bu pratik tarifte çocukların da severek yiyecekleri, besleyici bir akşam yemeği lezzetine dönüşüyor. Az malzemeyle yapılmasına rağmen kabağın sütle buluşmasıyla çıkan tatlı aroma, kırmızı toz biberle dengeleniyor. Dilerseniz sütünü bol tutarak çorba gibi tüketebileceğiniz iri taneli sütlü kabak, daha kıvamlı pişirilmesi halinde penne makarnaya da sos olarak çok yakışıyor.

Bu yazımızda Türkiye’nin iki kıyı şeridini birbirine bağlayarak kültürlerin birleşme noktası olma özelliği taşıyan ve deniz ile yeşilin etkisindeki mutfak kültürüyle damağımızı şenlendiren Muğla’nın en değerli ürünlerine ve enfes tariflerine yer verdik. Siz de mutfağınızda Akdeniz ve Ege esintileri taşıyan yemekler hazırlamak için Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’ni ziyaret edin ve videolu tariflerimizle sofralarınızı kolaylıkla renklendirin.

Yorum yap!

İlgili İçerikler