Antik Çağ’a uzanan tarihiyle eşsiz bir kültürel hazineye ev sahipliği yapan başkentimiz, muhteşem lezzetlerle dolu mutfağıyla da öne çıkan bir şehirdir. Ankara denince ilk akla gelen enfes döneri ve bir şehirle lezzetin en güçlü özdeşleşmelerinden biri sayılabilecek tavasının yanı sıra geniş bir coğrafyaya yayılan çevre ilçelerinin yöresel tarifleriyle bu şehir adeta lezzetin de başkentidir. Kültürümüzde sembolik bir yer edinmiş simit gibi basit ama çok sevilen bir lezzetin dahi Ankara’da bir başka güzel olduğu söylenir. Başlı başına bir çay saati fenomeni olan mis gibi tereyağlı Beypazarı kurusu, Kalecik’in nefis çöreği, Kahramankazan’ın dillere destan kavurması, Kızılcahamam’ın kahvaltılara zenginlik katan bazlaması ve daha pek çok ürün, Ankara’yı bir lezzet diyarı haline getirir. Ülkemizin başkenti olarak taşıdığı tartışmasız önemin yanında eşsiz kültürü ile de dikkat çeken Ankara öyle bir şehirdir ki Anadolu’nun tam ortasında yer almasına karşın balığın en tazesinin burada yenilebildiği bile söylenir.
Elbette, köklü tarihi ve farklı bölgelere uzanan yerleşimleriyle Ankara, mutfağına sözünü ettiğimiz zenginlikleri kazandıran benzersiz ürünlere de sahiptir. Lezzetleri ve kendine has özellikleriyle dikkat çeken soğandan vişneye, domatesten kavuna pek çok özel ürün Ankara’da yetişir. Şehrin yerlilerinin yüzyıllardır atadan toruna aktararak sürdürdüğü geleneksel yöntemlerle üretilen bu lezzetler, Ankara mutfağına asıl gücünü veren ögelerdir.
Ankara’nın Benzersiz Ürünleri
İsterseniz, gelin, Ankara lezzetlerinin hazırlanmasında çok önemli bir rol oynayan bu benzersiz ürünlere hep birlikte bir göz atalım.
Vişne:
Ankara’nın Ayaş ilçesinde yetişen vişnelerin güzelliğini bilmeyen yoktur. Bu bol sulu meyveler, reçel ve komposto yapımında kullanıldıkları gibi, şekerleme ve soslarıyla tatlılarda da yerini alır.
Domates:
Yaz mevsiminin gelmesini iple çektiren, genetik müdahaleye uğramamış doğal tohumlarla üretilen Ankara domatesleri, mis gibi kokularıyla tarifleri başka bir seviyeye çıkarırken kış için muhafaza edilmek üzere Ankaralılara hummalı çalışmalar yaptırır.
Turşu:
Ankara’nın Çubuk ilçesinde üretilen meşhur turşunun lezzet sırrı hakkında neler söylenmemiştir ki? Körpecik sebzeler, az miktarda sirke ve kararında tuz ile kurulan bu turşuların güzelliği, hazırlanmalarında kullanılan suyun kalitesine bile bağlanır.
Yoğurt:
Herkes tarafından bilinmese de Ankara’da çok özel bir yoğurt çeşidi de üretilir. Ravak mayası denilen özel bir maya ile hazırlanan bu yoğurt, porselen beyazı bir renge, koyu bir kıvama ve eşsiz bir lezzete sahiptir.
Soğan:
Türkiye’nin en lezzetli soğan çeşitlerinden biri de Ankara’nın Polatlı ilçesinde yetişir. Mutfağımızın temel malzemelerinden, hatta deyim yerindeyse lezzet sırlarından biri olan soğanın en çok üretildiği yerlerden biri de bu ilçedir.
Ankara’nın Lezzetli Tarifleri
Kendine özgü kültüründe eşsiz lezzetler de barındıran Ankara’nın benzersiz ürünlerinden bazıları hakkında bilgi sahibi olduk. Şimdi bu lezzetli ürünlerle hazırlanan iki şahane tarife geçebiliriz. Ankaralı bu iki lezzetin birinin adı Bici Aşı, diğeri ise hepimiz için daha tanıdık; Arpa Şehriyeli Mercimek Çorbası.
Bici Aşı
Ülkemizin en sevilen yemeklerinden biri olan yaprak sarmasına lezzetini veren asma yaprakları, Bici Aşı’nda karşımıza ince ince kıyılmış halde çıkar. Orijinal tarifte kullanılan bulgur, arpa şehriyeyle yer değiştirdiğinde de ortaya eşsiz bir lezzet çıktığını belirtelim.
Arpa Şehriyeli Mercimek Çorbası
Ülkemiz mutfağının klasiklerinden biri olan mercimek çorbası da Ankara’nın sevilen tariflerinden biridir. Bir de Ankara tariflerinde bolca karşımıza çıkan arpa şehriye ile zenginleştirildiğinde doyurucu mu doyurucu, şifa deposu bir lezzet halini alabilir.
Genç cumhuriyetin başkenti olarak büyüyüp serpilmeye başladığı andan itibaren kendi hikayesini yazmış ve özgün bir kent kültürü oluşturmuş olan Ankara’nın benzersiz lezzetlerinden bazılarını gördük. Ayrıca arpa şehriyeyle yorumlanan iki Ankara tarifi hakkında da bilgi edindik. Şimdi mutfağa girip enfes bir Ankara tarifi hazırlayabiliriz. Siz mutfakta çalışırken Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin de hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı lezzetli tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.