Tabağın içindeki midye makarna peynir kiraz domates

Anne sütü bir mucizedir. Her annenin sütünün kendi bebeği için özelleşmiş olduğunu biliyor muydunuz? Her annenin kendi bebeğinin gereksinmelerine uygun süt ürettiğini duymuş muydunuz? Mesela prematüre yani erken doğmuş bebeklerin annelerinin sütlerinin protein içeriği zamanında doğmuş bebeklerin annelerinin sütlerinden daha yüksek protein içerir. Bebeğin hangi vitamin ve minerallere ihtiyacı varsa anne sütü o vitamin ve minerallerden zengindir. Anne sütü protein kalitesi en yüksek besindir, hijyeniktir, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, hızlı büyümesine yardımcı olur. Bunun yanında, emzirmek anne ile bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirir.

Tabağın içindeki penne makarna sebze ve peynir

Anne Sütünü Artıran Besinler ve Uygulamalar Nelerdir?

  1. Sıvı alımınızı artırın. Yeterince anne sütü salgılayabilmek için vücutta yeterli su bulunması önemlidir. Bu nedenle günde en az 2.5 ila 3 litre su içmek gerekir.
  2. Anne sütünü artıran bitki çaylarını için. Anne sütünü artıran çaylar arasında rezene, papatya, melisa, kimyon, anason ve ısırgan otu çayları sayılabilir.
  3. Yeşil yapraklı sebzeleri sık sık tüketin. Ispanak, pazı, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler bitkisel kaynaklı demir, kalsiyum ve antioksidan (hücrenin toksin yükünü azaltan) besin ögeleri bakımından zengindir. Bu besinler, emzirme sürecinde hem anne sağlığını destekler hem de süt üretimini teşvik eder.
  4. Yulafı ara öğünlerinize ekleyin. Yulaf, yapısında bulunan beta-glukan sayesinde, süt üretimini destekleyici etki gösterir. Ara öğünde yulaf ezmesini yoğurt ve meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.
  5. Proteinden zengin beslenin. Protein, süt üretimi için gereklidir ve bu nedenle tavuk, kırmızı et, balık, yumurta gibi hayvansal protein kaynakları günde bir kez tüketilmelidir. Bunun yanında bitkisel protein kaynakları da tüketilebilir. Hayvansal protein kaynakları “tam protein” olarak tarif edilir. Kuru baklagiller bitkisel protein kaynakları olduğu için “tam protein” değildir. Tam protein olabilmesi için bulgur ya da tam buğday makarna ile beraber tüketilmelidir. Bununla birlikte, haftada en az iki kere balık tüketmek, sağladığı omega-3 yağ asitleri ile annenin bağışıklığını güçlendirir, psikolojisini korur ve sütünün kalitesini artırır.
  6. Sağlıklı yağları ara öğünlerde tüketin. Sağlıklı yağlar olarak tabir edilen çiğ badem, ceviz, avokado süt kalitesini artırmaya katkıda bulunur. Günde bir avuç çiğ kuru yemiş tüketilebilir.
  7. Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnayı sık sık tüketin. Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, kompleks karbonhidratlardan ve B vitaminlerinden zengin yapısının yanında mikrobiyotamızı güçlendiren prebiyotik özelliği ile hem anne sütünü artırır hem de annenin duygu durumunun pozitif olarak korunmasına yardımcı olur.
  8. Tahin tüketin. Humus ve tahin, çinko ve kalsiyum yanında hücresel boyutta iltihap söndürücü özelliği olan sesamin adındaki fonksiyonel bileşik açısından zengindir ve süt miktarını artırmada etkilidir. Humus öğle ve akşam yemeklerine eklenebileceği gibi tahin&pekmez şeklinde ya da muzun üzerine dökülerek de tüketilebilir.
  9. Bazı besinleri ve içecekleri asla tüketmeyin. Yapay tatlandırıcı içeren yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG) içeren besinler (paketli, hazır, üzerine sıcak su dökülerek hazırlanan noodle gibi), sosis gibi nitrit-nitrat bileşikleri içeren besinler, paketli gıdalar, hızlı atıştırmalıklar ve alkollü içecekleri asla tüketmeyin.

Anne sütünü artırmak için günlük beslenmenize çeşitli besinler ve uygulamaları dahil etmek büyük önem taşımaktadır. Sıvı alımını artırarak, anne sütünü destekleyen besinlerle beslenmenizi zenginleştirebilirsiniz. Anne sütünün kalitesini artırarak, bebeğinizin sağlıklı büyümesine katkıda bulunabilirsiniz. Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tarifler için oynatma listemize göz atabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler