Sevgililer gününde üzerine konuşulacak en güzel konu aşk olsa gerek. Aşkınıza aşk katacak besinleri bir tarifte topladığımız Siirt Pervari Petek Ballı Sevgililer Günü Pastası tarifini okumak için sizi makalemle baş başa bırakıyorum. Keyifli okumalar!
Aşk, bir insan ya da kimi zaman soyut bir mefhum karşısında hissedilen sonsuz sevgi, ilgi, bağlılık olarak tanımlanabilir belki de. Fakat, bu sevgi ve ilginin bazen artıp içimizden taştığını, bazen de sanki sönüyormuş gibi olduğunu hissederiz. Peki, sönüyormuş gibi hissettiğimiz aşkı nasıl körükleriz, aşkı körükleyen besin ögeleri var mı? Uzmanlar, aşkın, beynimizin bize oynadığı kimyasal bir oyun olduğunu söylüyor ve doğru besin tercihleri ile sevgilimizin, eşimizin beyin kimyasını aşkı körükleyecek biçimde yönlendirmenin mümkün olduğundan bahsediliyor. Peki, aşkı hangi besin ögeleri körüklüyor?
- Yorgunluktan ve yarattığı ruhsal bitkinlikten, huzursuzluk hissinden (anksiyeteden) korunmak için önerim B1 vitamini.
- B12 vitamini, eşimize, partnerimize daha fazla konsantre olmamıza yardımcı olacaktır.
- Enerjimizi arttırmak için magnezyumdan zengin besin maddeleri tüketebiliriz.
- Hücrelerimizi uyandırmak, onları toksinlerden arındırmak için tüketmemiz gerekenler antioksidan ögeler içeren besin maddeleridir.
- Cinsel sağlığımızı güçlendirmek için selenyum içeren besin maddeleri tüketmemiz gerekir.
Şimdi gelin, bu ögeleri içeren besinleri ve Coğrafi işaretli ürünümüzü tarifimizde buluşturalım: Siirt Pervari Petek Ballı Sevgililer Günü Pastası tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.
Siirt Pervari Petek Ballı Sevgililer Günü Pastası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
- Yumurta bir B12 vitamini kaynağıdır. İlişkimize daha iyi konsantre olabilmek için B12 vitaminine ihtiyacımız var. Yumurta aynı zamanda anne sütünden sonra protein kalitesi en yüksek, en güçlü besindir.
- Yumurta sarısına rengini veren lutein, zeaksantin ve kriptoksantin kuvvetli antioksidanlardır.
- Yumurta yağda eriyen vitaminlerden, yani A, D, E ve K vitaminlerinden zengin bir besindir.
- Yumurta, proteinden zengin bir besin olduğu için buzdolabında muhafaza edilmelidir.
- Yumurtanızın taze olup olmadığını anlayabilmek için; yumurtanızı ışık kaynağına tutun, taze yumurta saydam olur.
- Yumurta ucuz ve kolay ulaşılabilir bir selenyum kaynağıdır.
- Pastamızın hamurunu hazırlarken yumurta ile şekeri çırpmamızın amacı “fom” oluşturmaktır. Fom oluştuğu takdirde kek kabarık olur. Yumurta ile şekeri çok çırparsak fom oluşma kapasitesi azalır. O yüzden, çırpma işini abartmayın derim.
- Yumurta beyazının “fom” oluşturma yani kabarmayı sağlama özelliği yumurta sarısından fazladır. O yüzden kabarmasını istiyorsak, mutlaka yumurtanın beyazını da işin içine sokmalıyız.
- İyi bir kıvam yakalayabilmek için buzdolabından çıkarıldıktan sonra bir süre oda sıcaklığında muhafaza edilmiş yumurta kullanırsanız, daha iyi fom oluşturursunuz, yani kekiniz daha iyi kabarır.
- Süt; kaliteli protein yapısı, kalsiyum ve riboflavinden zengin oluşu ile kekimizin besleyici özelliğini artırıyor.
- Sütteki kalsiyum, kekimize eklediğimiz yumurtadaki D vitamini ile birleşince kemik dokumuzu daha da iyi besleyen bir forma kavuşuyor. Çünkü, D vitaminin olmadığı ortamda kalsiyum kemik dokuya yerleşemez.
- Kilo sorununuz varsa, bu tarifte yarım yağlı süt kullanmanızı öneririm. Dikkat edin, “yarım yağlı” diyorum, “light” değil.
- Sıvıyağ olarak tercihinizi zeytinyağından yana kullanabilirsiniz. Çünkü, zeytinyağı omega 9 yağ asitleri açısından oldukça kıymetli bir besindir. Düzenli olarak zeytinyağı tüketen kişilerde kalp-damar hastalıkları ve meme kanseri riskinin azaldığı, bağışıklık sisteminin güçlendiği saptanmıştır. Bununla birlikte, her konuda olduğu gibi, sağlıklı beslenmede de “azı karar, çoğu zarar”dır. Zeytinyağı her ne kadar faydalı bir besin olsa da 1 ml’si 9 kaloridir.
- Bence daha sağlıklı olması açısından bu unun 1 su bardağını beyaz un, 1 su bardağını da tam buğday unu olarak kullanabilirsiniz. Beyaz un hazırlanırken buğday tanesi dış kabuğunu kaybeder ve bu da B vitamini içeriğinin azalmasına sebep olur. O yüzden tarifimizi tam buğday unu ile zenginleştirebiliriz.
- Kakao en kıymetli besinlerden bir tanesidir. Neden mi? Çünkü en kaliteli magnezyum kaynaklarından bir tanesidir. Kaliteli miktarda magnezyum alımının kalp-damar hastalığı ve hipertansiyon riskini azalttığını biliyor muydunuz?
- Peki, magnezyum yetersizliği olanların bağırsak hareketlerinin yavaşladığını, dolayısıyla metabolizmalarının yavaşladığını, kabızlık sorunu çektiklerini, kalın bağırsak kanseri risklerinin arttığını duymuş muydunuz?
- Kakao aynı zamanda teobromin, epikateşin, metilksantin gibi güçlü antioksidanlardan da zengindir.
- Magnezyumdan zengin kakao, kalsiyumdan zengin süt ile bir arada tüketildiğinde kemik sağlığını inanılmaz ölçüde destekler.
- Kakao ve süt kombinasyonu antrenman sonrası için de en iyi öğün alternatifidir.
- Yorgunluktan ve ruhsal bitkinlikten koruyan B1 vitamini yani tiaminin en iyi kaynaklarından biri irmiktir. İrmik buğdayın endosperm kısmının iri bir şekilde öğütülmesinden elde edilir ve de endosperm B12 vitamini dışındaki tüm B vitaminlerinden çok zengindir.
- İrmiğin glisemik indeksi düşüktür, kan şekerini yavaş ve kontrollü biçimde yükseltir, uzun süreli tokluk hissi sağlar.
- İrmik, bitkisel proteinden zengin bir besindir.
- İrmik, hem bebek, hem çocuk, hem de yetişkin beslenmesinde güvenle kullanılabilecek bir besindir. Besleyici özelliği nedeniyle vegan tariflerde de sıkça karşımıza çıkar.
- Hücrelerimizi arındıran antioksidanların en iyi kaynaklarından biri doğal baldır. Doğal balın en iyi örneklerinden biri de Siirt Pervari Petek Balı’dır. Balın antioksidan özelliği nektarın toplandığı bitkisel kaynağa, mevsimsel ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterir. Doğal balın yapısındaki flavonoidler (apigenin, pinobaksin, pinosembrin, kaempferol, galangin, luteolin, hesperetin) ve fenolik asitler (kafeik, ferulik, ellagik, klorogenik asit) bala antioksidan özelliğini kazandırır. Balın antioksidan etkisinden faydalanabilmek için doğal olanını tüketmek gerekir. Siirt Pervari petek balının antioksidan kapasitesini koruyabilmek için ısıl işleme maruz bırakmamak gerekir. Bu yüzden hazırladığınız tariflerde balı pişirme aşamasında değil, süsleme aşamasında kullanıyoruz.
Tarifimizin besin ögesi içeriğine birlikte bakalım:
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı