Bağırsaklar çevresel faktörlere, strese ve beslenme düzenindeki değişikliklere en duyarlı organlarımızdır. Dolayısıyla tüm bu değişkenler, bağırsaklarımızın çalışma düzeni ve hızına etki eder. Bu değişkenleri sağlıklı bir şekilde düzenleyerek bağırsak hareketlerinizi hızlandırmanız metabolizmanızın da hızlanmasını sağlar. Böylece vücut ağırlığınızı sağlıklı sınırlar içinde tutmanız da kolaylaşır. Peki bağırsak hareketlerinizi hızlandırmak için neler yapabilirsiniz? İşte, sağlıklı öneriler:
- Günlük beslenmenizde tam tahıllı ürünlere (makarna, tam tahıllı ekmek, bulgur, kara buğday gibi), meyvelere, sebzelere, kuru baklagillere (yeşil mercimek, nohut gibi), yağlı tohumlara (ceviz, çiğ badem gibi) sık sık yer verin.
- Kabuğu yenebilen meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla birlikte tüketin.
- Ara öğünlerde tadından hoşlanıyorsanız yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Sade olanlarını tercih etmenizi ö Yulaf ezmesini sade probiyotik yoğurt ile karıştırıp içine posadan zengin bir meyve, üzerine de toz tarçın ekleyerek çok sağlıklı ve bağırsak faaliyetlerini arttıracak bir ara öğün alternatifi yaratabilirsiniz.
- Kahvaltı bağırsak faaliyetleri açısından çok önemli bir öğündür. Çalışmalar göstermektedir ki kahvaltı öğününü atlayanların bağırsak hareketlerinde yavaşlama gözlenebilir.
- Taze sıkılmış meyve suyu yerine taze meyve yemeyi tercih edin. Çünkü, bağırsaklarımız için çok faydalı olan posa, meyvenin kabuğunda ve etli kısmında bulunur.
- Yemeklere, çorbalara, salata, sandviç, makarna ve pilavlara ekstra sebze ilave edin veya sebzeli olan tarifleri tercih edin.
- Günde en az 2 lt (8 su bardağı) su için.
- Fiziksel aktivitenin bağırsak fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olduğunu unutmayın.
Bugün, bağırsak hareketlerinizi ve metabolizmanızı hızlandıracak bir tarifle karşınızdayız: İncirli Spaghetti. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.
İncirli Spaghetti tarifimiz 3 ila 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 35 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.
İncirli Spaghetti Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
Tarifimizin önemli malzemelerinden olan incir; A, B6, C ve K vitaminleri ile kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve posadan zengin bir meyvedir.
- İncir, posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini hızlandırdığı gibi kalp ve damar hastalıkları, inme, diyabet (şeker hastalığı), bağırsak kanseri riskini de azaltır.
- İncir, kalsiyum, K vitamini ve potasyumdan zengin yapısı ile kemik sağlığını güçlendirir. Veganların gereken miktarda kalsiyum almalarına yardımcı olabilecek bir besindir.
- İncir, potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
- İncir, bileşimindeki magnezyum ile kas kramplarını önler. Sporcular için antrenman sonrasında iyi bir ara öğün alternatifidir.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan peynir; protein, kalsiyum, fosfor, B12, B2 ve A vitamininden zengin bir besindir.
- Peynir, kalsiyum ve konjuge linoleik asitten zengin yapısı ile kalp ve damar sağlığını koruyan bir besindir. Ancak, kolesterol içeren bir besin olduğu unutulmamalıdır. Damar plağı oluşumu riskini artırmamak için tüketim miktarı abartılmamalıdır.
- Peynir, kalsiyumdan zengin yapısı diş ve kemik sağlığını güçlendirir.
- Yemekten sonra dişlerinizi fırçalama fırsatınız olmazsa, ağzınıza bir parça peynir atın. Peynir, ağız içinde bakteri üremesini önler, diş sağlığını korur.
- Peynir, B12 vitamininden zengin yapısı ile sinir sitemini korur, hafızayı güçlendirir.
- Peynir, proteinden zengin yapısı ile antrenman sonrası için çok iyi bir öğün alternatifidir. Sahip olduğu dallı zincirli aminoasitler sayesinde antrenman sırasında yıpranan kas fibrillerinin hızla onarılmasını sağlar.
Tarifimize lezzet katan bileşenlerden biri olan zeytinyağı; antioksidan bileşikler, E ve K vitaminleri ile tekli doymamış yağ asitlerinden zengin bir besindir.
- Zeytinyağı, polifenollerden zengin yapısı ile hafızayı güçlendirdiği gibi cilt sağlığımızı da güzelleştirir.
- Zeytinyağı, oleuripeinden zengin yapısı ile Covid 19’den koruyan besinler listesinde yer alır.
- Zeytinyağı, bileşimindeki polifenoller ile LDL kolesterol yani kötü huylu kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
İncirli Spaghetti tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
İncirli Spaghetti tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %42’sini,
- Protein gereksinimimizin %11’ini,
- Yağ gereksinimimizin %47’sini karşılamış oluruz.
İncirli Spaghetti posadan zengin iki besin olan incir ve makarnanın buluştuğu; prebiyotik özellik taşıyan ve bu sayede bağırsak sağlığını koruyan, bağırsak hareketlerini ve metabolizmamızı hızlandıran bir yemektir.
İncirli Spaghetti tarifimizde krema kullandığımız için damar tıkanıklığı ve kalp krizi öyküsü olanlar tarafından dikkatli tüketilmesini, hatta bu kişilerin tarifimizi kremasız olarak denemelerini öneririm.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı