Allicin, sarımsakta bulunan, sarımsağın sağlığı tüm destekleyici özelliklerinin (antimikrobiyal, antibiyotik, damar genişletici, kan basıncını düşürücü) ham maddesi diyebileceğimiz, kükürt içeren bir bileşiktir. Sarımsak hücreleri soyulma, kesme veya doğrama ile hasar gördüğünde, havanın etkisiyle, içeriğinde bulunan alliin ile hemen reaksiyona giren alliinaz adı verilen bir enzim salgılanır. Bu reaksiyon sonucunda allicin ortaya çıkar. Yani, sarımsağı parçalayarak tüketirsek etkinliği artar. Sarımsak buharda pişirildiğinde de allicin etkinliği oldukça yükselir.

Allicin, kandaki iki antioksidant enzim olan katalaz ve glutatyon peroksidazın seviyesini yükseltir. Bu sayede hücreyi ve hücre zarını dışarıdan gelebilecek zararlara karşı korur, toksinleri temizler.

Bugün içinde bulunan sarımsak sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir tarifle karşınızdayız: Sarımsaklı Makarna Salatası. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın

 

siyah zemin üstünde sarımsaklar

 

Sarımsaklı Makarna Salatası tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır. Zorluk derecesi 2 yıldızdır.

 

Sarımsaklı Makarna Salatası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden biri olan makarna, kompleks karbonhidrattan zengin bir besindir.

  • Makarna, dirençli nişasta içeriği ile prebiyotik bir besindir ve bu sayede bağırsak sağlığını korur.
  • Makarna, kaliteli posa içeriği ile hem mikrobiyotamızı hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  • Makarna, B1 vitamininden, yani tiaminden zengin bir besindir ve bu özelliği ile sinir sistemini güçlendirir.
  • Makarna, çözünür posa içeriği ile kan kolesterol seviyesinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır.
  • Makarnanın tüm bu özelliklerinden en iyi şekilde faydalanmanın yolu, makarnayı suyunu çektirerek pişirmekten geçer.

Tarifimizde kullandığımız dereotu, A vitamini ve niasinden zengindir.

  • Dereotunun kan yağlarını düşürücü etkisi vardır. Bağırsakta kolesterol emilimini baskılar. Kolesterolün vücuttan atılımını kolaylaştırır.
  • Dereotunun cilt sağlığı üzerinde, cilt elastikiyetini artırarak yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.
  • Dereotu, pankreas sağlığını güçlendirerek, insülin direncinin iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Dereotu, oksitosin salınımını yükselterek anne sütünü artırır.
  • Dereotu tohumlarının uçucu yağı ve farklı özleri, birçok mikroorganizmaya karşı antimikrobiyal aktivite gösterir.

Tarifimizde yer alan yoğurt; A, B2, B1, B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengindir.

  • Genel olarak yoğurttaki vitamin içeriği sütten daha fazladır.
  • Yoğurt, laktoz ve protein sindirimine yardımcı olduğu için sindirimi daha kolaydır.
  • Yoğurdun elde edilmesi sürecindeki ısıtma adımı, peynir altı suyu proteinlerini denatüre ederek onları daha az alerjik hale getirir. Dolayısıyla yoğurt, süte hassasiyeti olanları rahatsız etmeyebilir.
  • Yoğurt, sağlıklı kemik büyümesi ve gelişimi için gerekli olan; kalsiyum, fosfor, magnezyum ve proteinden zengindir.
  • Erken çocukluk döneminden itibaren ve yaşam boyu yeterli miktarda süt ve ürünlerinin tüketilmesi; kemiklerin güçlenmesini sağlar ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen kemik erimesi riskini düşürür.
  • Yoğurdun yapısında bulunan kalsiyum ve fosfor, sağlıklı dişlerin gelişimine ve korunmasına yardımcı olur.
  • Yoğurt bakterileri, zararlı yani, patojen bakterileri yok eden antimikrobiyal maddeler olan bakteriyosinler üretir.
  • Yoğurt, içerdiği kalsiyum ve potasyum mineralleri ile yüksek tansiyonun önlenmesinde rol oynar.
  • Yoğurt; yüksek kalsiyum içeriği ile zayıflama sürecini hızlandırır, yetişkinlik döneminde görülen şeker hastalığı (Tip 2 diabet) riskini azaltır.
  • Yoğurt; süt şekeri de denen laktozun sindirimine yardımcı olur, ishalin süresini kısaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tarifimizde yer alan salatalığın yaklaşık %96’sı sudan oluşur.

  • Salatalıkta bulunan çözünür lif türü olan pektin, bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olur.
  • Salatalık, flavonoidler ve tanenlerden zengindir ve bu sayede hücre bütünlüğünün korunmasına yönelik fayda gösterir.
  • Salatalık kalorisi düşük, su oranı yüksek bir sebze olduğu için kilo vermeye yardımcı olur.

 Yemeğimizin en önemli unsuru olan sarımsağın faydalarına değinelim:

  • Bilimsel araştırmalar sarımsağın; kan lipidlerinin ve kan basıncının düşürülmesi, mikrobiyal (viral, fungal ve bakteriyel) büyümenin engellenmesi gibi birçok yararlı özelliğe sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
  • Sarımsağın kan basıncını, yani tansiyonu düşürücü ve damar genişletici etkisi vardır.
  • Sarımsak, kalp ve damar hastalığı riskini azaltır.
  • Sarımsağın kuvvetli antimikrobiyal etkisi vardır, doğal antibiyotiktir.
  • Sarımsak, DNA onarımını geliştirerek kanser riskini azaltır.
  • Yapılan bir araştırmaya göre, düzenli sarımsak tüketen kadınlarda kalın bağırsak kanseri gelişmesi riskinin %35 daha düşük olduğu bildirilmiştir.

 

Sarımsaklı Makarna Salatası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 619,3 kcal
Karbonhidrat 97,8 g
Protein 19,8 g
Yağ 15,7 g
Posa 9,25 g
A Vitamini 75,3 µg
D Vitamini 22,3 µg
E Vitamini 1,7 mg
K Vitamini 22,6 µg
B1 Vitamini 0,22 mg
B2 Vitamini 0,2 mg
Niasin 3,4 mg
B5 Vitamini 0,82 mg
Biotin 5,2 µg
B6 Vitamini 0,32 mg
Folik asit 68,7 µg
B12 Vitamini 0,27 µg
C Vitamini 11 mg
Sodyum 2432,3 mg
Potasyum 606,3 mg
Magnezyum 108,3 mg
Kalsiyum 144,2 mg
Fosfor 310,9 mg
Kükürt 248,7 mg
Klor 3514mg
Demir 3 mg
Çinko 2,65 mg

 

Soğanlı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %64’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %13’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %23’ünü karşılamış oluruz.

Sarımsaklı Makarna Salatası tarifimiz, herkes için hem öğle hem de akşam öğünlerinde tüketilebilecek sağlıklı bir tariftir.

Kolay hazırlanan tarifimiz, özellikle tansiyonunu düşürmek isteyen kişiler için faydalıdır.

 

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler