Kuru fasulye, mutfak kültürümüzün en sevilen klasiklerinden birinin başkahramanı olduğu gibi içerdiği bolca bitkisel protein ile de dikkat çeken ulaşılabilir ve besleyici bir üründür. Belki de baklagil ailesinin mutfağımızda en çok rol alan üyesi olan kuru fasulye, efsanevi pilav eşleşmesinin yanı sıra piyazın olmazsa olmazı ve salatalara, soğuk atıştırmalıklara doyuruculuk katan alternatiflerin önde gelenlerinden biridir. Mutfaklarımızda bereketin simgesi olan ve mutfak ile inanç bağlantısının da en bilindik sembolleri arasında yer alan aşurenin de malzemelerinden biri olan kuru fasulye, mütevazı görünüşünün altında öyle lezzetli bir esnekliği saklar ki kimileri bolca nişasta içeren bu ürünü farklı tatlı tarifleri hazırlamakta da kullanır. Akrabası nohut ile yapılan humus benzeri püreler ve ekmek üzerine sürülebilecekler lezzetler hazırlamaya da çok uygun bir ürün olan kuru fasulye, mutfaklarda her zaman yerini koruyan bir malzemedir.

Gelin, sofralarımızdan eksik olmayan kuru fasulyenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Sağlıklı Özellikleriyle Kuru Fasulye

Kuru fasulye, çözünür ve çözünmez lif açısından zengin bir besindir. 1 su bardağı pişmiş kuru fasulye, günlük lif ihtiyacının %40-50’sini karşılayabilir.

Magnezyum, fosfor ve manganez gibi mineraller içeren kuru fasulye, kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur ve osteoporoz riskini azaltabilir.

Kuru fasulye, bitkisel protein açısından mükemmel bir kaynaktır. 1 su bardağı pişmiş kuru fasulye yaklaşık 15 gram protein içerir.

Kuru fasulyedeki prebiyotik lifler, sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin çoğalmasını teşvik ederek bağışıklığın güçlenmesi ve genel sağlığın desteklenmesinde rol oynar.

Glisemik indeksi düşük bir besin olan kuru fasulye, kan şekerini aniden yükseltmez, şeker hastalığı yönetiminde değerlendirilebilecek bir besindir.

Baklagil lezzetinin en popüler temsilcisi kuru fasulyenin sağlıklı özelliklerini gördükten sonra sıkça tükettiğimiz bu besin hakkında ipuçlarını öğrenmeye geçebiliriz. Kuru fasulye ile ilgili püf noktaları karşınızda…

Kuru Fasulye ile Makarnayı Buluşturan Enfes Bir Tarif

Akdeniz bölgemizin insanın yedikçe yiyesini getiren lezzetlerinden birini makarna ile yorumlamaya var mısınız? Kuru fasulyenin başrol oynadığı bu tarif, ana yemek niyetine tüketilebileceği gibi klasik eşlikçilerinden olduğu köfte gibi yemeklerin yanına da çok yakışacaktır. Hafif, doyurucu ve ferah bir tarif olan Akdeniz Piyazlı Makarna, tatlı-ekşi lezzeti, eklediğimiz makarna keyfi ve canlı renkleri ile sofralarınızın yeni vazgeçilmezi olacak.

Mutfak kültürümüzün olmazsa olmazlarından biri olan kuru fasulyeyi sağlıklı özellikleri, mutfakta işimizi kolaylaştıracak püf noktaları ve enfes bir tarif önerisiyle ele aldık. Şimdi mutfağa girip kuru fasulyeli bir lezzet hazırlamanın tam zamanı! İster makarnanın dokunuşuyla zenginleşen klasik ve geleneksel tarifler ister sofradakileri şaşırtacak deneysel lezzetler hazırlamak istiyor olun, şeflerimiz hazırladıkları sayısız tarif videosu ile her zaman yanınızda, “Bugün ne pişirsem sorusu?” tarihin tozlu sayfalarında! Doğrudan uygulamak ya da kendi tarifleriniz için ilham almak için videolarımızı izleyebilir, yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Videoların yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler