
Hafif tatlımsı lezzeti, yemyeşil rengi ve minik taneleri ile baklagiller ailesinin en özel üyelerinden biri olan bezelye, kendi başına tüketilebildiği gibi sıkça kullanılan garnitür malzemeleri arasında da yer alır. Dünya mutfağının en sevilenlerinden biri olan bu ürün, ünlü Andersen masallarından birinin de kahramanıdır. En iyi arkadaşları olan patates ve havuç ile bir araya geldiğinde et yemeklerinin vazgeçilmez eşlikçisi, sandviçlerin, tostların lezzetlendiricisi, soğuk atıştırmalıkların klasiği Rus salatasının da başrol oyuncularından biri olan bu ürün, farklı tariflerde kullanılmak için de oldukça elverişlidir. Nötr lezzet karakteriyle püre haline getirilip farklı çeşni vericiler ile buluşturulduğunda dekoratif açıdan da çok iyi bir malzeme haline gelen bezelye ile ABD’de bir süt alternatifi bile üretilir. Baklagiller ailesinin diğer tüm üyeleri gibi bezelye de oldukça sağlıklı bir besindir.
İsterseniz gelin, genetik biliminin öncülüğünü yapan Mendel’in de en önemli yardımcısı olan bezelyenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Bezelye
Bezelye, içeriğinde bulunan lutein ve zeaksantin isimli maddeler sayesinde göz sağlığına iyi gelir, yaşa bağlı göz hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. İyi bir bitkisel protein kaynağı olan bezelye, kas gelişimini ve doku onarımını destekler, vejetaryen beslenenler için önemli gıdalardan biridir.
İçerdiği A, C, K vitaminleri, demir, folik asit ve magnezyum ile bezelye, bağışıklığı güçlendirir ve kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Bol miktarda lif içeren ve glisemik indeksi düşük bir ürün olan bezelye, kilo kontrolüne yardımcı olur ve şeker hastalarının beslenme düzeninde yer almaya uygundur.
Bezelyenin içeriğinde yer alan fitokimyasal ve antioksidanlar kanser gelişim riskini azaltır, potasyum ve B6 vitamini kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Bezelyenin kimi sağlıklı özelliklerini gördükten sonra onu mutfaklarımızda daha sık ve pratik biçimde kullanmamıza yardımcı olacak püf noktalarına da hep birlikte göz atabiliriz.
Püf Noktaları ile Bezelye
Bezelyelerin besin değerini, rengini ve dokusunu koruması için onları fazla pişirmemeye özen göstermelisiniz. Taze bezelyeleri kaynar suda 3-5 dakika, dondurulmuş olanları ise 2-3 dakika bekletmek yeterlidir.
Bezelye pişirirken suyuna bir tutam tuz ve birkaç damla limon ekleyerek parlak yeşil renklerini korumalarını sağlayabilirsiniz. Haşladığınız bezelyeleri buzlu su dolu bir kaba çıkarmak da bu hususta size yardımcı olacaktır.
Bezelye ile bir püre ya da sos hazırlarken blender’a biraz krema ya da süt de ekleyerek daha ipeksi bir doku elde edebilirsiniz.
Bezelyelerinizi kabuklu biçimde satın aldıysanız, kolayca ayıklamak için önce birkaç dakika soğuk suda bekletebilirsiniz. Böylece kabuklar daha kolay açılır ve taneler zarar görmez.
Bezelyeyi tereyağı ile soteleyerek veya biraz nane, sarımsak ya da soğanla birlikte pişirerek lezzetini artırabilirsiniz. Özellikle nane, bezelyeye ferahlatıcı bir tat katar.
Bezelye ve Makarna ile Enfes Bir Tarif
Daha önce de çok iyi bir eşlikçi olduğunu söylediğimiz bezelye belki genel olarak kırmızı et ve tavuk ile birlikte düşünülüyor olabilir. Ama sıra dışı bir tercih yaparak onu balıkla birlikte kullandığınızda da çok iyi sonuçlar elde edebileceğinizi gösteren bir tarifimiz var. Bezelyeli Balık Buğulama… Klasik balık pişirme yöntemlerinden biri olan buğulamayı, bezelye ve makarna gibi bu teknikte değerlendirmeye çok uygun malzemelerle buluşturan bu tarif, sağlık dolu özellikleri ve hafifliğiyle de öne çıkıyor. Denizlerden gelen lezzeti, toprağın bize armağanı ürünlerle buluşturan bu tarifi denediğinizde çok seveceğinizden eminiz.
Baklagillerin minik yeşil taneleriyle iç açan üyesi bezelyenin sağlıklı özellikleri, pratik püf noktaları ve enfes bir tarif önerisine yer verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Şimdi, siz de önerdiğimiz tarifi hemen mutfağınızda denemek isteyebilirsiniz. Bunun için Nuh’un Mutfağı’nın videolu tariflerinden yararlanabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın.