Pişmemiş spaghetti makarna

Bayram tatilinde eş, dost, akraba ziyaretlerimizi yaptık; gezdik, tozduk, yedik, içtik. Keyfi, sefası bitti, geriye kilolar kaldı. Hadi bakalım, şimdi bu kilolarımızı nasıl vereceğiz? Sizin için hap kıvamında on öneri hazırladık.

Kasenin içerisindeki pişmemiş penne

  1. Kahvaltı öğününü atlamayın ve geçiştirmeyin. Her gün kahvaltınızda yarım yağlı beyaz peynir ve/veya yumurta, tam tahıllı ekmek, C vitamininden zengin bir orta boy mevsim meyvesi, söğüş mevsim sebzeleri, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 adet ceviz tüketebilirsiniz.
  2. Et tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edin. Yediğiniz her 100 gram etin yaklaşık 18 gramının yağ olduğunu ve bu yağın içeriğinin büyük çoğunluğunun doymuş yağlardan oluştuğunu unutmayın. Kırmızı et, kümes hayvanları eti ve balıklar arasında bir denge kurun. Bir orta boy yumurtanın içerdiği proteinin 30 gram ete denk olduğunu hatırlayın.
  3. Günlük enerji gereksinmenizin yarısını makarna gibi kaliteli karbonhidrat kaynaklarından karşılayın. Her gün bir ana öğünde 80 ila 100 gram makarna, tercihen de tam buğday makarna tüketin.
  4. Stresli dönemlerinizde, depresif hissettiğinizde soluğu buzdolabında almak veya kanepeye gömülmek yerine elinizi ve kafanızı oyalayacak bir aktivite edinin. Örneğin; açık hava yürüşlerine çıkın, ılık duş alın, yoga, meditasyon yapın, puzzle yapın, ahşap boyayın. Stres hormonlarının açlık merkezini de uyardığını unutmayın ve de bu nedenle ara öğünleri asla atlamayın.
  5. Besin tüketim günlüğü tutun. Yani, bir not defteri edinin ve her gün yediklerinizi miktarları ile birlikte tek tek kaydedin ve gün sonunda toplam tüketiminizi gözden geçirin.
  6. Yavaş yemek yeme alışkanlığı geliştirmeye çalışın. Beynimizde bir “açlık&tokluk merkezi” bulunur. Açlık merkezi uyarıldıktan tam 20-25 dakika sonra tokluk merkezi uyarılır. Dolayısıyla, bu süre içinde ne yerseniz yiyin “doydum” zannedersiniz. Yavaş yemek yediğiniz takdirde daha az besinle doyuma ulaşabilirsiniz.
  7. Posa alımınıza dikkat edin. Kabuklu yenebilen sebze ve meyveleri akan su altında ovuşturarak iyice yıkadıktan sonra kabuğuyla tüketin. Her yemeğinizi, çorbanızı sebzelerle, bulgurla ve makarnayla zenginleştirin.
  8. Su içmeyi unutmayın. Sıvı ihtiyacınızı temelde su ile karşılamaya çalışın. Hedefiniz her gün 2,5 ila 3 litre su içmek olsun.
  9. Bayram tatili süresince tükettiklerinizi not edin. Bir nevi kaçamak bakiyesi çıkartın ve aşağıdaki tabloya göre antrenman planı oluşturun.
  10. Pozitif olmanın önemini unutmayın. Zayıflayacağına ve de ulaştığı vücut ağırlığını koruyabileceğine inananların hedefe daha kolay ulaştıkları ve de ağırlıklarını daha uzun süre korudukları saptanmıştır, kulağınıza küpe olsun

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için İrmik ile Lezzetli Tarifler oynatma listemize göz atabilirsiniz.

Bedeninizin ve sağlığınızın bir eşi daha olmadığını ve sizden başka kimsenin koruyamayacağını unutmadığınız bir hafta olmasını dileriz. Sevgiyle kalın.

 

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yorum yap!

İlgili İçerikler