
Yer fıstığı, atıştırmalık olarak sıkça tüketilen keyifli bir kuru yemiş, ezmesi şeker ilavesiyle tatlıya dönüşebildiği gibi sade haliyle de sandviçlerin lezzetlendiricisi olan harika bir ürün. İçerdiği sağlıklı yağlar ve farklı lezzetlere uyarlanabilen tat profiliyle birçok tarifte deneysel olarak kullanılmaya da çok uygun bir ürün olan yer fıstığı; çiğ, kavrulmuş, tuzlu ve tuzsuz çeşitleriyle lezzet kombinasyonları oluşturmak için de çok elverişli bir alternatiftir. Kavrulmuş taneleriyle tariflere çıtırlık katmak için çok iyi bir seçenek olan yer fıstığı, ülkemizin kadim geleneklerinden birinin merkezinde yer alan aşurenin de sevilen malzemeleri arasındadır. İyi bir bitkisel protein kaynağı olarak kas kütlesini artırmak ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin listelerinde de yerini alan yer fıstığı, çok yönlülüğü ile mutfaklarımızda daha fazla rol oynamayı hak eden bir besin.
Gelin, bu keyifli kuru yemişin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Yer Fıstığı
Bitkisel protein açısından zengin bir besin olan yer fıstığı, kas gelişimini destekler ve tokluk hissi verir. Bu özelliği ile diyetlerde enerji ihtiyacını karşılayan ve gün boyu zindelik sağlayan bir besin olarak yer alır.
Yer fıstığında bulunan doymamış yağ asitleri ve resveratrol, kolesterol seviyelerini düşürür ve kalp-damar sağlığını destekler.
Yer fıstığı, içeriğindeki E vitamini ve fenolik bileşikler sayesinde oksidatif stresi azaltır ve hücreleri korur. Bu sayede yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yüksek lif ve protein oranıyla iştahı bastırıp metabolizmayı hızlandıran yer fıstığı, düşük kalorili bir atıştırmalık olarak kilo kaybını kolaylaştırır.
Yer fıstığı, düşük glisemik indeksiyle kan şekerini dengeler ve diyabet riskini azaltır. Yapısında bulunan magnezyum ile insülin duyarlılığını artırarak enerji seviyelerini stabilize eder.
İçeriğinde bulunan fenolik asitler ve flavonoidler sayesinde iltihaplanmayı azaltan yer fıstığı, bu özelliğiyle kronik hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
Öğrendiğimiz bu sağlıklı özelliklerden yararlanmak için yer fıstığını mutfağınızda daha sık kullanmak ister misiniz? Bunu kolayca yapabilmeniz için paylaştığımız ipuçlarından faydalanmanız yeterli. İşte, yer fıstığını mutfakta keyifle kullanmanıza yardımcı olacak püf noktaları…

Püf Noktaları ile Yer Fıstığı
Çiğ yer fıstığına tuz, un ve su karışımı ekleyip tavada kısık ateşte kavurmak farklı tariflerde kullanabileceğiniz çıtır bir lezzet elde etmenizi sağlar.
Yer fıstığının kırmızı iç zarını soymadan tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Antioksidan değeri yüksek bu zar, onun sağlıklı özelliklerinden en yüksek oranda faydalanmanıza yardımcı olur.
Yer fıstıklarını hafifçe kavurup öğüttükten sonra soslara ekleyerek tariflerinize Asya mutfağı tarzı bir lezzet katabilirsiniz. Farklı bir tat yakalamak için bu lezzeti salata soslarında da kullanabilirsiniz.
Kavrulmuş yer fıstıklarını, hava almayan cam kavanozda, serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Fıstıklar bu şekilde buzdolabında da 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Soyup kavurduğunuz yer fıstıklarını ılıkken mutfak robotuna alıp bir miktar pekmezle çekin. Yağ bırakmaları için 5 dakika dinlendirin. Böylece ev yapımı fıstık ezmenizi kolayca elde etmiş olursunuz.
Yer Fıstığı ile Makarnayı Buluşturan Enfes Bir Tarif
Dünyanın dört bir yanında keyifle tüketilen bir lezzeti yer fıstığının katkısıyla bambaşka bir seviyeye taşıdığı gibi üstüne bir de kepekli spaghetti’nin sağlıklı özelliklerini ekleyen enfes bir tarif önerimiz var: Yer Fıstığı Soslu Çıtır Tavuk ve Kepekli Spaghetti. Bu lezzete bayıldıklarını iyi bildiğimiz çocukların da ev yapımı bir tarifle tadını çıkarmalarını sağlayacak bu öneriyi mutlaka değerlendirin. Tarifin detaylarını Nuh’un Ankara Makarnası Youtube kanalında bulabilirsiniz.
Yer fıstığı hakkında birçok bilgi edinip harika bir tarif önerisi de aldıktan sonra mutfağa girmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Nuh’un Mutfağı’ndan tarif videolarıyla şeflerimizin her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Videoların yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın!


