• kuskus

Geçenlerde ofise gitmek için evden çıktım. İnanılmaz bir sis vardı. Önümü bir iki metreden fazla göremiyordum, yol almak inanılmaz zordu. Beyniniz sisliyken hayatta yol almak da inanın bu kadar zordur. Bugün, kimilerinin belki de ilk defa duyacağı bu kavramdan bahsedeceğim: Beyin sisi ya da diğer adıyla sisli beyin. Beyniniz sislendiğinde düşünme kabiliyetiniz sekteye uğrar, zihniniz bulanıklaşır, konsantre olmakta zorlanırsınız, algılamaya çalıştıklarınızı buzlu cam arkasından görüyor gibi olursunuz. Konuşmalara ve okunan cümlelere yeterince kendinizi veremediğinizi hissedersiniz. Anlayabilmek için tekrar tekrar dinlemeye, tekrar tekrar okumaya ihtiyaç duyarsınız.

Beyin Sisi Belirtileri Nelerdir? 

Beyin sisi olan kişiler, belirtileri ifade eden aşağıdaki gibi cümleler kurabilirler.

 

– “Kendimi eskisi kadar zeki hissetmiyorum, işleri yapmam daha uzun sürüyor, düşüncelere dalıyorum ve dikkatim kolayca dağılıyor”

 

– “İşimden kopmuş hissediyorum ve eskiden olduğu gibi hayatımın tüm detaylarıyla ilgilenmek için motivasyonum yok.”

 

– “Araba kullanırken, yön duygum veya iyi kararlar verme yeteneğim konusunda artık kendimi rahat hissetmiyorum, her yere gitmek için navigasyon uygulamamı kullanıyorum.”

 

  • “Kendimde değilim! Randevuları unutuyorum.”

 

  • “Hiç huyum olmadığı halde anahtarlarımı sürekli kaybediyorum ve cümlenin ortasında düşünce akışımı kaybediyorum.”

 

Bazı durumlarda, beyin sisi iş veya okul hayatınızdaki performansınızı etkileyebilir ve görevleri tamamlamanızı daha zor hale getirebilir. Bu durum beslenme davranışınızı değiştirmediğiniz takdirde haftalar ya da aylar sürebilir.

 

Peki, beyin sisinin oluşum sebebi nelerdir? Oluşum sebepleri arasında D ve B vitaminleri eksikliği, demir ve magnezyum eksikliği, uyku düzensizliği, kötü beslenme alışkanlıkları, yoğun çalışma temposu yer alır.

 

kuskus

Beyin Sisine Karşı Beslenme Önerileri 

Beyin sisinden kurtulabilmek için:

  • Rafine şekerden uzak durun. Şeker eklenmiş yiyecekleri ve içecekleri tüketmeyin.

 

  • Kaliteli yağ tüketmeyi tercih edin. (Özellikle zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi.)

 

  • Probiyotik ve prebiyotiklerden zengin beslenin. En sağlıklı probiyotik besinler; ev yapımı yoğurt, kefir, lahana turşusu, kombucha (fermente edilmiş bir tür çay, sıklıkla yeşil çaydan yapılır), su kefiri (veganlar için üretilmiş, kefir mayasının suya çalışmış hali), salatalık turşusu, yayık ayranı, süzme peynir, mozarella peyniri, kımız, boza, tarhana, şalgam suyudur. Prebiyotik besinlere örnek olarak da muz, elma, çilek, çekirdekli üzüm, hindiba, enginar, yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, kereviz, domates, hardal, soya fasulyesi, mercimek gibi kuru baklagiller, makarna gibi kaliteli tahıllı besinler, keten tohumu, badem, ceviz verilebilir.

 

  • Durum buğdayından yapılmış kuskus gibi posalı besinleri tercih edin. Makarnanın içerdiği posa, bağırsak hareketlerini artırarak arınmayı ve beynin

temizlenmesini kolaylaştırır.

 

  • Düzenli antrenman yapın. En az 30 dakika süren açık hava yürüyüşlerine çıkın. Yoga, pilates ve bisiklete binmek de işe yarar. Hareket, bağırsak mikrobiyomumuzu (bağırsaktaki iyi huylu bakteri yoğunluğunu), stres tepkimizi, uyku düzenimizi ve vücudumuzdaki genel iltihaplanma seviyesini olumlu yönde etkiler ve bu da beyin sisinin tüm olası nedenlerini iyileştirmemize yardım eder.

 

  • Doktorunuza ve diyetisyeninize danışarak D vitamini, B vitamini, C vitamini, magnezyum ve omega 3 yağ asidi desteği alın.

 

  • Omega 3 yağ asitleri ve flavonoidlerden zengin beslenin. Omega-3 ve flavonoidlerden zengin bazı besinler; bitter çikolata veya diğer kakao bazlı yiyecekler; somon, alabalık ve sardalya dahil olmak üzere yağlı balıklar; karides, istiridye ve deniz tarağı dahil olmak üzere kabuklu deniz ürünleri; chia tohumu, ceviz, turunçgiller, kızılcık, yaban mersini ve çilek dahil meyveler; ıspanak ve brokoli dahil yapraklı yeşilliklerdir.

 

  • Çilek, ahududu ve domates gibi kırmızı renkli meyve ve sebzelere ağırlık verin. Salatalarınıza çilek eklemek, domatesli kuskus makarna pişirmek bunu gerçekleştirmek için için iyi alternatifler olabilir.

 

  • Ara öğünlerde çiğ kuru yemiş tüketin.

 

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeleri daha sık tüketin. Hatta kendinize pazılı makarna pişirin. Makarnanızın durum buğdayından yapılmış olduğundan emin olun ve suyunu çektirerek pişirin.

 

  • Her gün saat 17:00’den önce bir fincan yeşil ya da beyaz çay, bir fincan taze demlenmiş açık çay, bir kupa taze demlenmiş sade kahve için. Çayınıza şeker, kahvenize şurup ve kahve kreması eklemeyin.

Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin de hazırladıkları tariflerin size her zaman kılavuzluk edeceklerini unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı en güzel tariflerden oluşan oynatma listemizi görmek için hemen tıklayınız. 

Dr. Tuba Gübebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler