Uzun gecelerde, sohbet masalarının keyfini arttıracak; salataya alternatif olacak; karınları olduğu kadar gözleri de doyuracak mezelerin, ilk önce isimlerini öğrenelim.

Yaz geldi, sofralar şenlendi. Uzun gecelerde, sohbet masalarının keyfini arttıracak; salataya alternatif olacak; karınları olduğu kadar gözleri de doyuracak mezelerin, ilk önce isimlerini öğrenelim.

Hatta mezelere geçmeden önce, “meze” kelimesinin nereden geldiğini açıklayalım. Dilsel olarak “maza” kelimesinden gelen bu kelimenin Farsça dilindeki anlamı, “tadım, tat” olarak biliniyor. Türkçede kullanımına dair bilinen en eski örnek, Edib Ahmed tarafından yazılan Atebet-ül Hakayık isimli eserde geçiyor.

Haydari

Arapça hdr kökünden gelen haydar kelimesinden türetilen haydari, süzme yoğurt, türlü ot ve baharatın bir araya gelmesiyle hazırlanan bir meze.

Babagannuş

Mutfağımıza Arap mutfağından girmiş vazgeçilmez lezzetlerden biri de babagannuş. Közlenmiş patlıcanın başrolde olduğu bu mezede, kırmızı biber, sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi de önemli rol oynuyor.

Muhammara

Arap mutfağının etkisiyle Antakya ve Antep yöresinde oldukça yaygın bir meze olan muhammara kelimesinin kökeni Arapçada bir fiilin çekimlenmiş hâline dayanıyor ve “kırmızılanmış” anlamına geliyor. Bu mezenin ana malzemesi ise salça ve ceviz.

Havuç Tarator

Tarator, kelime olarak Venedik diline kadar uzanıyor. Tabii biz onu “havucun, süzme yoğurdun ve sarımsağın müthiş uyumu” olarak tanımlamayı tercih ediyoruz. 🙂

Köpoğlu Mancası

Manca kelimesi, Latin dillerinde “yemek” sözcüğünün karşılığı olarak karşımıza çıkıyor. Trakya’ya ve Ege’ye özgü bu mezenin yapımı için yine süzme yoğurt, sarımsak ve domates, biber, patlıcan gerekiyor.

Humus

Lübnan mutfağının gözdesi humus, Arapça “nohut” anlamına gelen himmiş kelimesinden geliyor. Başrolde ise nohut, tahin, limon suyu, kimyon ve zeytinyağı var.

Tabule

Tabulenin de kökleri, Lübnan mutfağına uzanıyor. İnce bulgur, maydanoz ve taze soğanın birleşiminden, ortaya bu lezzet çıkıyor.

Fava

Yunanca “bakla” anlamına gelen sözcükten dilimize geçmiş olan fava, adını da ana malzemesinden alıyor. Bakla içi, soğan ve zeytinyağıyla hazırlanan bu meze, iştah açıcı özelliğiyle biliniyor.

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler