
Mutfaklarımızın sade ve gösterişsiz misafirlerinden biri olan ama görünüşünün ardında kendine özgü benzersiz bir lezzeti barındıran bir sebze: patlıcan… Yaz kış, tezgahların vazgeçilmezi olan bu ürün mutfak kültürümüzde karnıyarık, imambayıldı, hünkarbeğendi gibi birçok özel lezzette başrol oynar. Enfes kebabı, Doğu Akdeniz mutfağının ülkemize hediyesi olan babagannuşu, mancası, şakşukası, mütebbeliyle de sofralarımızda ne kadar özel bir yeri olduğunu gösterir. Tüm bunların yanı sıra lezzeti yoğunlaştırmak için kurutulan patlıcanlarla yapılan dolmaların, günlük aile yemeklerinin vazgeçilmezlerinden biri olan oturtmasının ve esnaf lokantalarının değişmez lezzetlerinden biri olan islim kebabının adını da anmadan geçemeyiz. Basit görünen ama oldukça özel lezzetler hazırlamaya olanak tanıyan patlıcan, mutfak kültürümüzün kendine özgü zenginliğinin sergilenmesine de vesile olur. Tabii patlıcan da toprağın bize armağanı olan tüm ürünler gibi sadece lezzetiyle değil, sağlıklı özellikleriyle de göz doldurur.
Sağlıklı Özellikleri ile Patlıcan
İsterseniz gelin, mutfağımızda sayısız lezzete dönüşebilen patlıcanın sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Nasunin ve klorojenik asit gibi güçlü antioksidanlar içeren patlıcan, hücreleri serbest radikallerin verdiği hasara karşı korur, beyin sağlığını destekler. İltihabın azaltılmasına ve kanserle mücadeleye yardımcı olur.
Potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve lif zengini bir sebze olan patlıcan, kolesterol seviyelerinin düşürülmesine, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olarak kalp-damar sağlığını destekler.
100 gramında yaklaşık 25 kalori bulunan ve yüksek lif içeriğine sahip olan patlıcan, verdiği tokluk hissi sayesinde, diyet yapan ve kilosunu kontrol altına almak isteyenler için ideal bir besindir.
İçerdiği polifenollerle insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilen patlıcan, düşük karbonhidrat oranıyla da kan şekerinin düzenlenmesini destekler.
Patlıcanın yüksek su oranı ve liften zengin içeriği sindirimi düzenler, kabızlığın önlenmesine ve bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Püf Noktaları ile Patlıcan
Sofralarımıza eşsiz bir tarif çeşitliliği katan patlıcanın sağlıklı özelliklerinin ardından onu pratik olarak değerlendirmemizi sağlayacak ipuçlarını öğrenebiliriz. İşte, patlıcanı mutfaklarınızda keyifle kullanmanıza yardımcı olacak püf noktaları…
Patlıcanın acılığını almak için 20-30 dakika tuzlu suda bekletebilir ya da doğrudan tuzlayıp 15-20 dakika sonra kağıt havluyla silebilirsiniz.
Yağ çekmemesi için patlıcan dilimlerini hafifçe un ya da mısır nişastasına bulayabilirsiniz. Orta ateş kullanmak da patlıcanın dengeli bir şekilde kızarmasını sağlar.
Patlıcan közlerken kabuğuna çatal ya da kürdanla delikler açarsanız, içindeki buharın çıkmasını sağlar ve patlamasını önlersiniz.
Patlıcan alırken parlak, gergin kabuklu ve sert olanları tercih edin. Küçük boy patlıcanlar daha az çekirdek içerir ve acı olmazlar.
Doğradığınız patlıcanların kararmasını önlemek için limon suyu eklediğiniz suda bekletebilirsiniz. Rengi korumak için pişirirken de bir miktar limon suyu kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Patlıcan ile Makarnayı Buluşturan Enfes Bir Tarif
Sofralarımıza eşsiz bir zenginlik katan, mutfağımızın gösterişsiz ama güçlü lezzet deposu patlıcanın başrol oynadığı bir tarif öğrenmeye ne dersiniz? Mutfak kültürümüzün enfes tariflerinden biri olan silkmeyi makarnayla yorumladığımız bu lezzet, yeni favoriniz olacak. Sofralara bir Akdeniz esintisi getirecek Makarnalı Patlıcan Silkme tarifimizin, hafif ve enfes bir seçenek olarak herkesin beğenisini kazanacağından eminiz.
Mutfağımızdaki pek çok özel tarifin başrol oyuncusu, kendine has bir lezzet yıldızı olan patlıcanın sağlıklı özelliklerinden püf noktalarına birçok yararlı bilgiyi ve makarna ile buluştuğu enfes bir tarifi sizlerle paylaştık. Bütün bunların ardından canınız patlıcanlı bir lezzet çekmiş olabilir. Hem yazımızdaki tarifi hem de patlıcanı farklı biçimlerde değerlendirebileceğiniz lezzetleri Nuh’un Mutfağı videolarında bulabilirsiniz. Videolarımızdan oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın!