Mutfak kültürü; yalnızca lezzetli ve sağlıklı ürünler, çeşit çeşit tarifler ya da pişirme ve sunum teknikleri etrafında şekillenmeyen, insana özgü çok boyutlu bir fenomen. Bu kültürde kendine yer bulan öyle ögeler var ki yalnızca bir yiyecek olmanın çok ötesinde anlamlarla toplumsal hafızaya yerleşmiş ve doğrudan pişirmek ve yemek ile ilgili olmayan işlevler de yüklenmişler. Yani kısacası mutfak kültürü, yalnızca yemeğin pişirildiği yerde ve sofrada değil, hayatın başkaca alanlarında da çeşitli ritüellerle insanları bir araya getiren sosyal bir olgu olarak karşımıza çıkıyor.
Anadolu’da yüzlerce yıl boyunca uygulanan kışlık erişte hazırlama etkinliği de mutfak kültürünün sözünü ettiğimiz boyutunu yansıtan ritüellerden biri. Her ne kadar endüstriyel üretimin gelişmesi ile artık bu enfes ürüne kolayca ulaşabiliyor olsak da hala uygulandığını bildiğimiz bu ortaklaşa üretim biçimi, belki de erişteye lezzetinin ötesinde anlamlar yüklememizin nedenleri arasında yer alıyor.
Komşuların bir araya gelip kiminin hamur kardığı, kiminin karılan hamuru açtığı, kiminin de hamuru ince ince keserek erişteye dönüştürdüğü bu gelenek, galiba zamana yenik düşmemesiyle insana gelip geçici olduğu dünyada bir iz bıraktığı hissini veren etkinliklerden biri. Ve günümüzde bir marketten kolayca satın alarak kullanabildiğimiz erişteyi her tattığımızda sadece lezzetin değil bu hatıranın da hazzını duyuyoruz.
Enfes Erişteli Tarifler
Öyleyse Türk mutfak kültürünün yüzlerce yıllık, sembolleşmiş değeri erişte kullanılarak hazırlanan ve bizlere yalnızca yemek yemenin ötesinde bir haz yaşatan tariflerden bazılarına da bir göz atmaya değer, ne dersiniz?
Otlu Erişte
Eriştenin lezzetiyle taze otların yemyeşil görselliğini buluşturan, sağlıklı mı sağlıklı bir tarif.
Erişteli Yoğurt Çorbası
Mutfağımızın klasik tariflerinden biri olan yoğurt çorbasını bir de erişteyle deneyin, çok seveceksiniz.
Cevizli Lor Peynirli Tatlı Erişte
Yüzyılların lezzeti eriştenin yaratıcı ve deneysel tariflere de ne kadar yakıştığını gösteren harika bir örnek.
İsotlu Erişteli Kebap
Kebap deyince birçoğumuzun aklına acı, acı deyince ise isot gelir. Eğer makarna deyince de aklınıza erişte geliyorsa, bu tarif tam size göre.
Erişteden Kıymalı Makarna Böreği
Eriştenin fırınlandığında da nasıl eşsiz bir lezzet yarattığını görmek istiyorsanız, bu tarifi kesinlikle denemelisiniz.
Erişteye Çok Yakışan İki Malzeme: Mantar ve Kırmızı Biber
Erişteyle ne kadar farklı yemekler hazırlanabileceğini gösteren tariflerimizi gördükten sonra herhalde onunla birlikte kullanamayacağımız pek az malzeme olduğunu da fark etmişsinizdir. Tüm makarnalar gibi bir uyum harikası olan erişteye çok yakışan iki malzeme hakkında bir şeyler söylemenin vakti de gelmiş demektir öyleyse. Karşınızda harika erişteli tarifler yaratmamıza olanak tanıyan iki lezzetli malzeme: Mantar ve kırmızı biber.
Mantar
Dünyadaki varlığı türümüzden öncesine uzanan ve doğal döngüde çok önemli bir rol oynayan mantarlar, geçmişten günümüze beslenme örüntümüze de katılılıyorlar. Doğadan toplanan türlerinin yanı sıra günümüzde insan eliyle yetiştirilen türleri de bulunan bu enfes ürünler, oldukça ulaşılabilir protein kaynakları olarak sofralarımızda yer aldıkları gibi nadide türleriyle en seçkin ziyafetlerin de gözde konukları olabiliyorlar.
Her türü, ayrı bir lezzet karakteristiği yansıtan mantarlar, iyi bir selenyum kaynağı olarak vücudumuzu kanserden koruyan, içerdiği antioksidanlar sayesinde adeta bir gençlik aşısı işlevi gören oldukça sağlıklı besinler. Tabi ki diğer makarna türleriyle olduğu gibi erişteyle de çok iyi bir lezzet uyumu yakalıyorlar.
Kırmızı Biber
Kırmızı biber, kapya biber ya da Anadolu’nun kimi yörelerinde yaygın olarak kullanılan biçimiyle al biber, yemeklere kendine özgü lezzetiyle birlikte eşsiz bir görsellik de kazandıran enfes bir malzeme. Biberin yalnızca acıseverlere hitap eden bir lezzete sahip olmadığını gösteren bu ürün ile erişteyi bir araya getirerek, hem tadına doyum olmayan hem de canlı renkleriyle iştah açan yemekler hazırlamak mümkün.
Ayrıca, kırmızı biberin kelimenin tam anlamıyla bir vitamin deposu olduğunu; bir bardağa sığacak kadar kırmızı biber ile günlük C vitamini ihtiyacımızın iki mislini ve A vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılayabileceğimizi de belirtelim.
Mutfak kültürünün yalnızca yemeğin pişirilmesi ve sunumuyla sınırlı olmayan insana özgü sosyal boyutlarını bize tatlı bir nostaljiyle hatırlatan erişte, onunla hazırlanan enfes tarifler ve bu tariflere başarıyla eşlik eden iki malzeme hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar. Sanıyoruz artık herkes için mutfağa girip erişteli, leziz bir yemek hazırlamanın tam zamanıdır. Erişte ve önerdiğimiz malzemeleri kullanarak hangi yemeği yapacağınıza karar veremiyor ya da nasıl yapacağınız konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, Nuh’un Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin destek için her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesini görmek için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.