Besinler öyle yaratılmış ki her biri birbirinin eksiğini tamamlıyor. Her durumda kolay ve ulaşılabilir besinlerle çok sağlıklı ve besleyici tarifler yaratabiliyorsunuz. Mesela, kuru baklagilleri en iyi tamamlayan besinler tahıllardır. Kuru baklagiller içinde protein sindirilebilirlik oranı en düşük olan bakladır. Bu yüzden bakla ile hazırladığınız tariflere nohut, yeşil mercimek gibi bir kuru baklagil çeşidi daha eklemenizde fayda vardır.

Kuru baklagiller triptofan, lisin gibi aminoasitlerden zengindir. Tahıllarda ise, bolca kükürtlü aminoasit bulunur. Yani, bir tarifte kuru baklagiller tahıllarla birlikte tüketilirse birbirlerinin aminoasit içeriklerini tamamlarlar.

Hele bir de bu tarifin yanına yoğurt eklerseniz, ortama dallı zincirli aminoasitleri de eklemiş olursunuz ki, bu durumda mükemmel bir aminoasit örüntüsü yakalamış olursunuz. İsterseniz, birlikte böyle bir tarif hazırlayalım: Çukurören Biberli Yoğurtlu Bakla Çorbası. Videolu tarifimizi izlemek için tıklayınız.

Çukurören Biberli Yoğurtlu Bakla Çorbası Tarifinin Besin Değerleri

  • Bakla; posadan, bitkisel proteinden, manganezden, bakırdan, potasyum, fosfordan, magnezyumdan zengin bir besindir.
  • Bakla levadopa’dan zengin bir besindir. Levadopa insan vücudunda dopamin denen bir uyaran taşıyıcıya dönüşür. Dopamin düzeyi yüksek olan kişilerde Parkinson hastalığının görülme riski azalır. Yani, bakla Parkinson hastalığından korur.
  • Bakla, içerdiği bakır ve manganezle kemik sağlığını güçlendirir.
  • Bitkisel kaynaklı demir içerdiğinden anemi sorunu olan veganlar için iyi bir alternatiftir. Yanında C vitamininden zengin bir besinle birlikte tüketilirse, içerdiği demirin vücutta emilebilirliği artar.
  • Potasyumdan zengin yapısı ile bakla, kan basıncını kontrol eder.
  • Posadan zengin bir besin olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırır, zayıflama sürecini hızlandırır, yüksek kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Bulgur; posadan, folik asitten, B6 vitamininden, niasinden, manganezden, magnezyumdan, demirden zengin kıymetli bir besindir.
  • Bulgur, posadan zengin yapısı ile kötü huylu kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp ve damar hastalığı riskini azaltır.
  • Bulgur, glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için; kan şekerini yavaş yükseltir, tokluk hissini korur, insulin direnci olanlar ve şeker hastaları (diabet hastaları) için faydalı bir besindir.
  • Bulgur; bağırsak sağlığını korur, kabızlığı önler, mikrobiyotayı (bizimle uyum içinde yaşayan bakteri kolonilerimizi) destekler.
  • Bulgur metabolizmayı hızlandıran besinlerden birisidir. Bu sayede zayıflama sürecini kolaylaştırır.
  • Kırmızı bibere rengini veren karotenoidler bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kırmızı biberde bir kapsaisinoid türü olan kapsaisin bulunur. Kapsaisin  metabolizmayı hızlandırır, zayıflama sürecini destekler.
  • Çukurören Kırmızı Biberi; sempatik sinir sistemini uyarır, termogenezi uyararak vücut ısısını artırır, vücutta yağ yakımını kolaylaştırır.

 

Çukurören Biberli Yoğurtlu Bakla Çorbası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Besin ögesi Miktar
Enerji 363,4 kcal
Karbonhidrat 33,8 g
Protein 19,7 g
Yağ 16,9 g
Posa 6,9 g
A vitamini 116,1 µg
D Vitamini 0,3 µg
E Vitamini 1,43 mg
K Vitamini 4,05 µg
B1 Vitamini 0,28 mg
B2 Vitamini 0,33 mg
Niasin 3,86 mg
B5 Vitamini 0,83 mg
Biotin 7,23 µg
B6 Vitamini 0,31 mg
Folik asit 67,9 µg
B12 Vitamini 1,26 µg
C Vitamini 38,2 mg
Sodyum 339,8 mg
Potasyum 555,4 mg
Magnezyum 58,8 mg
Kalsiyum 97,9 mg
Fosfor 240 mg
Kükürt 152,8 mg
Klor 504,1 mg
Demir 3,01 mg
Çinko 2,8 mg

 

Çukurören Biberli Yoğurtlu Bakla Çorbası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %37’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %22’sini,
  • Yağ gereksinimimizin %41’ini karşılamış oluruz.

 

Çukurören Biberli Yoğurtlu Bakla Çorbası tarifimiz bir öğle öğünü için besleyici ve keyifli bir alternatiftir.

Tarif et konmadan da hazırlansa nohut, bulgur ve yoğurt kombinasyonu ile et yemiş kadar kaliteli aminoasitler (protein yapıtaşı) almamızı sağlar.

Tarifimizin besin ögesi içeriğinin vücutta emilim oranını artırmak için yanında bol limonlu bir salata tüketin. Salataya koyacağınız limonun suyu taze sıkılmış olsun. Kışın koyu yeşil yapraklarlı, yazın bol domatesli  bir salata tercih edin.

 

           Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler