Dünyanın kimi bölgelerinde özellikle yerel nüfus tarafından temel bir gıda maddesi olarak tüketilen o harika ürünü, biz kolayca tüketilen, tatlı mı tatlı bir meyve olarak tanıdık. Güneş rengi kabuğunun altında barındırdığı eşsiz lezzet ve doyuruculuğu, hamdan olguna doğru giderken yakaladığı tat çeşitliliği ve mis gibi kokusuyla yerli üretimi… Evet, doğru tahmin ettiniz, muzdan söz ediyoruz. Bir zamanlar, şimdiki kadar ulaşılabilir olmayan ve her birine kıymetli birer lezzet hazinesi muamelesi yapılan o eşsiz meyveden… Şimdi, geçmiştekine göre daha ulaşılabilir hale gelse de muzun birçoklarımız için hala o seçkin havasını koruduğundan ve başka türlü bir hazla tüketildiğinden neredeyse eminiz.
Söyledik ya biz muzu kabukları soyulup hemencecik lezzetine ulaşılabilen ve neredeyse bütün bir öğün yerine geçecek kadar doyurucu yapısıyla tanıdık. Tabi, kimi klasik tatlı ve pastalarda da onun eşsiz lezzetinden faydalanılması kaçınılmazdı ve pudingler, muhallebiler, enfes rulo pastalar onunla tatlandı. O meyve salatalarının, waffle’ların, çikolata ile yakaladığı eşsiz uyum sayesinde kaplamalı şekerlemelerin ve hatta pizza tekniğiyle yapılmış tatlıların vazgeçilmez malzemesi oldu o. Peki bu kadar çok tarife eşlik eden bu meyvenin bir araya gelmesi kaçınılmaz olan bir malzeme gelmiyor mu sizin de aklınıza? Evet, efsanevi makarna lezzetini de yaratan irmikten söz ediyoruz. Mutfağımızın belki de en yaygın kullanılan, klasikleşmiş tatlı malzemesi irmik, birçok açıdan muzla çok iyi bir lezzet ortaklığı yakalayan bir malzemedir. Ayrıca muz ve irmik, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri artıran prebiyotik bir ikili olma özelliği de gösterir. Benzer özellikleri olan ve yine muzla çok iyi bir uyum yakalayan ürünlerden bir diğeri ise buğday kepeğidir.
Birbirinden Lezzetli Muzlu Tarifler
Gelin, muz ile buğday mucizesi bu ürünlerin bir araya gelerek yarattığı enfes tariflerden bir kaçına hep birlikte göz atalım.
İrmikli Karamelize Muz Tatlısı
Kızartılıp karamelize bir lezzet kazanmaya çok uygun muz ile hazırlanan enfes bir irmik tatlısı.
Muzlu Ekmek
Son yıllarda oldukça popüler olan ve kahvaltılarda çok iyi giden bir tarif.
Layali Muz Tatlısı
İrmik, muz ve gül suyu… Harika kıvamı ve enfes tadıyla Lübnan mutfağından bir tatlı tarifi.
Muzlu Fıstık Ezmeli Pancake
Bir kahvaltı klasiği olan pancake’e muz ve fıstık ezmesinden tadına doyum olmayan bir katkı.
İrmikli Muzlu Rulo Pasta
Pek çoğumuzun çocukluğuna damga vurmuş, sayısız doğum günü kutlamasına neşe katmış bir pasta klasiği.
Muzun İki Leziz Hali: Kızarmış ve Taze Muz
Muz ile farklı buğday ürünlerinin bir araya gelerek yarattığı lezzetli tariflere bir göz attıktan sonra sırada bu tariflerde de karşımıza çıkan, muzun farklı kullanım biçimleriyle ilgili bilgiler var. Karşınızda muz lezzetinin iki harika hali: Kızarmış muz ve taze muz.
Kızarmış Muz
Birçoğumuzun yakın dönemde tanıştığı bu kullanım biçimi, muzun lezzetini daha da üst seviyeye taşır ve Uzakdoğu restoranlarının vazgeçilmez klasiklerinden birini yaratır. Farklı bir doku ve karamelize bir tat ile karakterize lezzetler ortaya çıkarmamıza olanak tanıyan bu teknik, muzun derin yağda, kendi başına ya da çeşitli pane teknikleriyle kızartılmasına dayanır. Biz genellikle tatlı halini biliyor olsak da dünya mutfağında, bir muz çeşidi olan plantain’in kızartılmasıyla hazırlanan ve ana yemek olarak değerlendirilen tarifler de vardır. Tabi muzun tariflere kattığı lezzetin üstüne sağlıklı özellikleri de eklenir.
İyi bir potasyum kaynağı olan muz, kan basıncını düzenlenmesi ve tansiyon yüksekliğinin giderilmesine katkı sağlar. İçeriğindeki lektin ile bağışıklık sistemini güçlendiren muz, kansere karşı da koruyucu özellik gösterir.
Taze Muz
İşte muzun en çok kullanılan ve herhalde hepimizin de ilk tanıştığı hali budur. Kabuğundan ayrılır ayrılmaz harika bir atıştırmalığa dönüşen taze muz, küçük dilimler halinde tatlılara girer ya da kolayca ezilip püre haline getirilerek değerlendirilir. Muzun bu kolayca ezilme özelliği onu aynı zamanda birçok tatlı tarifi için çok iyi bir krema ve sos malzemesi haline getirir. İrmik tatlıları, pudingler, kekler ve rulo pastalar taze muz ile lezzetlenir, yanı kısacası muzun girip de yakışmadığı bir tatlı tarifi yok gibidir. Sağlıklı özellikleri ise saymakla bitecek gibi değildir.
İyi bir B6 vitamini kaynağı olan muz, sinir sistemi sağlığını, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekler. Lifli bir besin olduğu için sindirim sistemi sağlığına iyi gelir ve içeriğindeki triptofan ile bilişsel işlevleri güçlendirir.
Muzun lezzet kattığı harika tarifler ve onun iki enfes biçimi… Herhalde artık bu yazıyı okuyan herkes için leziz bir muzlu tarif yapma zamanı geldi! Siz de muz lezzetini katacağınız farklı bir tarif arıyorsanız, Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflere bir göz atmak isteyebilirsiniz. Nefis muzlu tariflerin yer aldığı oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın.