Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudumuzu hastalıklara karşı daha dirençli hâle getiren kış çaylarını yakından tanımaya ne dersiniz?
Havalar soğumaya başladığında kupamızın üzerinde mis kokulu dumanlar tütmeye, bitkisel kış çayları raflarda yerini almaya başlıyor. Her bitki çayının kendine göre faydası, vücudumuzun farklı bölgelerinde, farklı iyileştirici etkileri var. Kimisi zayıflamaya yardımcı, kimisi sakinleştirici kimisi ise ödem attırıcı… Vücudumuzu güçlendiren, bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı daha dirençli hâle getiren bitkisel çaylar ise genellikle kış çayları olarak anılıyor. Kış çayları çeşitleri ise lezzetine, çayın ana maddesi olan bitkiye ve lezzetlendirmek için eklenen limon, portakal gibi meyvelere göre değişiyor. Kış yaklaşıyorken, vücudunuzu dinç tutabilmek için tercih edebileceğiniz kış çayları ve faydaları nelerdir? sorusuna yanıt verelim ve soğuklara karşı önlemimizi şimdiden alalım istedik.
Hibiskus
Kıpkırmızı rengiyle dikkatleri üzerine çeken hibiskus, kışın tüketilmesi gereken bitki çaylarının başında geliyor. Nedeni ise yüksek oranda C vitamini içermesi. Hibiskus, içerdiği C vitamini ve antioksidanların birleşimiyle özellikle burun akıntısı, öksürük ve diğer nezle/grip belirtilerinin önüne geçilmesinde oldukça etkili. Vücudun hastalıklara karşı savaşmasını ve çabucak toparlanmasını sağlıyor.
Ekinezya
Kökleri Kuzey Amerika’ya dayanan ekinezya bitkisi, yüz yıllar boyunca şifa amacıyla kullanılan bir bitki olmuştur. Kızılderililere kadar dayanan tarihi boyunca, Amerika’dan Avrupa’ya yayılmış ve dünya çapında tanınan bir bitki hâline gelmiştir. Soğuk algınlığına iyi geldiği, astım ve ciğer enfeksiyonlarına karşı ilaç olarak kullanıldığı birçok uzman tarafından da onaylanmıştır. Bitkisel kış çayları içinde en etkili enfeksiyon sökücülerden biri sayılan ekinezya kış çayı aynı zamanda yaraların kolay iyileşmesi için de kullanılan bir bitki çayıdır.
Ihlamur
Annelerimizin “bir ıhlamur kaynatayım geçer” dediğini duyar gibiyiz değil mi? 🙂 Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da yanılmıyorlar. Çünkü kışın içilebilecek en iyi kış bitki çaylarından biri de ıhlamur! Ihlamurun öksürüğe karşı güçlü bir savaşçı olduğunu ve boğaz enfeksiyonlarına karşı etkisini çabucak gösterdiğini biliyoruz. Üstelik bitkisel kış çayı çeşitleri arasında belki de tadı güzel olan nadir çaylardan.
Kuşburnu
Kendisi limondan tam 60 kat fazla C vitamini içeriyor! Limon, portakal ve mandalina gibi besinlere göre içeriğinde çok daha fazla C vitamini barındıran kuşburnu çayının bu özelliğini belki de hiç bilmiyordunuz. Fakat bir bardak doğal kuşburnu çayı sizi hastalıklara karşı ilaçtan da iyi koruyabilir.
Zencefil Çayı
Kışın hastalıklara karşı en etkili ilaçlardan biri de zencefil çayı… Zencefilin zayıflamadan ödem atmaya, kas yorgunluklarından mide rahatsızlıklarına kadar birçok faydası bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de hastalıklara karşı etkili olması. Biraz limonla kış çayı olarak hazırlandığında bitkisel kış çayları arasında en etkililerinden biri olan zencefil çayı; vücudun direncini artırıyor ve sağlıklı kalmanıza yardımcı oluyor.
Kışın tüketilmesi gereken bitki çaylarından en etkili olanları, bardağınıza sağlık ve direnç dolduracak olanları sizin için listeledik. Fakat bitkisel kış çayları bunlarla da sınırlı kalmıyor! Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerle süsleyerek kekik ve diğer baharatlarla zenginleştireceğiniz kış çayı çeşitleri de en az bu saydıklarımız kadar faydalı olacak. Biliyorsunuz kış uzun, her çeşit kış çayından en az bir kere hazırlamanız, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olacak. Bu konuda yaratıcılık sizin! Meyveliğiniz, baharat dolabınız ve size bilgisiyle yardımcı olabilecek aktarlar tüm kış en leziz kış çayı tarifleri için sizi bekliyor olacak! Sağlıkla kalın. 🙂