Beslenme alanında saygın bir bilimsel dergi olan Appetite’ın 2016 yılında yayınlanan sayısında bir besinden bahsediliyordu. Şöyle diyordu: “Size bir besinden bahsedeceğiz. Bu besin; yüksek ateşe, çocukluk çağı ishaline, adet dönemi sancıları, menapoz gibi kadınsal şikayetlere, anne sütü yetersizliğine, uykusuzluğa, insülin hassasiyetine, hipertansiyona, damar iç dokusu yani endotel doku harabiyetine, beyindeki kan akışı düzensizliğine iyi gelir, dikkati ve bilişsel fonksiyonu artırır. Bilin bakalım bu besin nedir?” Tahmin edebildiniz mi? Bu besin çikolata… Çikolata içeriğinde bulunan kakaonun bileşimindeki flavonoidler, epikateşin, metilksantin ve teobromin ile bu etkiyi yaratır. Yani çikolata ne kadar kakaodan zenginse o kadar iyidir. Ancak, yüksek kalorili bir besin olduğu da unutulmamalı ve kontrolsüz biçimde tüketilmemelidir.

Bugün ummadığınız kadar sağlıklı bir besin olan çikolatayla lezzetlenen bir tarifle karşınızdayız: Karpuzlu İrmik Tatlısı. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın. 

Karpuzlu İrmik Tatlısı tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 40 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

dilimlenmiş kabuksuz karpuz dilimleri

 

Karpuzlu İrmik Tatlısı Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan karpuz; likopen, sitrulin, beta-kriptoksantin, C vitamini, A vitamini ve sudan zengin bir meyvedir.

  • Karpuz, likopenden zengin yapısı ile göz ve kalp sağlığını güçlendirir, güneşin cildimiz üzerindeki zararlı etkisini azaltır.
  • Karpuz, sitrulinden zengin yapısı ile kalp sağlığını güçlendirir, yaşlanma belirtilerini özellikle de erkeklerdeki yaşlanma emarelerini hafifletir.
  • Karpuz, beta kriptoksantinden zengin yapısı ile eklem sağlığı güçlendirir. Özellikle antrenman sonrası için yoğurtla birlikte tüketilebilecek çok iyi bir ara öğün alternatifidir.
  • Karpuz C vitamini, likopen ve sitrulinden zengin yapısı ile kanser riskini, özellikle de prostat kanseri riskini azaltır.
  • Karpuz, su içeriği yüksek bir meyve olduğu için dehidrasyondan korur.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan irmik; E vitamini, B1 vitamini, folik asit, magnezyum, çinko ve selenyumdan zengin bir besindir.

  • İrmik protein, kalsiyum ve demirin kaliteli bitkisel kaynağı olduğu için veganlar ve vejetaryenler için iyi bir alternatiftir.
  • İrmik, kaliteli karbonhidrattan zengin yapısı ile tokluk hissini pekiştirerek zayıflama sürecini destekler.
  • İrmik, glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için kan şekerini yavaş yükseltir. Şeker hastaları için iyi bir seçenek, iyi bir enerji kaynağıdır.
  • İrmik, potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncını dengeler.
  • İrmik, B1 vitamini ve selenyumdan zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir, sinir sistemini destekler, Alzheimer riskini azaltır.
  • İrmik, posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini ve metabolizma hızını artırır, zayıflama sürecini destekler.

 

Karpuzlu İrmik Tatlısı tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 570,1 kcal
Karbonhidrat 98,5 g
Protein 11,5 g
Yağ 13,9 g
Posa 3 g
A Vitamini 88 µg
D Vitamini 12 µg
E Vitamini 0,47 mg
K Vitamini 5,6 µg
B1 Vitamini 0,2 mg
B2 Vitamini 0,42 mg
Niasin 1,2 mg
B5 Vitamini 1,3 mg
Biotin 9,3 µg
B6 Vitamini 0,17 mg
Folik asit 39,4 µg
B12 Vitamini 0,8 µg
C Vitamini 5,2 mg
Sodyum 205,5 mg
Potasyum 661,6 mg
Magnezyum 67,6 mg
Kalsiyum 230,1 mg
Fosfor 239,3 mg
Kükürt 101,15 mg
Klor 224 mg
Demir 4,7 mg
Çinko 1,7 mg

 

Karpuzlu İrmik Tatlısı tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %70’ini,
  • Protein gereksinimimizin %8’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %22’sini karşılamış oluruz.

 

Karpuzlu İrmik Tatlısı tarifimiz çok keyifli bir ikindi ara öğünü alternatifi olabilir. İnsülin direnci olanlar tarafından yanında 1 su bardağı süt ile tüketilebilir. Antrenman sonrası için de boşalan glikojen depolarını yani kas içindeki karbonhidrat depolarını doldurabilmek için güzel bir alternatiftir.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler