• coğrafi ürünler

Geçen haftadan itibaren başlamış olduğumuz ve Coğrafi İşaretli Ürünlerden lezzet dolu olanlara yer verdiğimiz serimizin yeni blog yazısıyla karşınızdayız. Ülkemizin her yöresinin sahip olduğu Coğrafi İşaretli lezzetlerin anlatmakla bitmeyeceğini biliyoruz. Ama mümkün olduğu kadarını size anlatmak istiyoruz. Bu haftaki konuklarımız ise Ankara’dan Çubuk turşusu ve Konya’dan Ereğli siyah havucu.

Çubuk Turşusu

çubuk turşusu

2008 yılından bu yana tescili bulunan Çubuk turşusu, ilk olarak ilçeye 2 km uzaktaki Aşağı Çavundur Köyü’nde yapılmaya başlanmıştır. Mevcudiyeti evlerden işletmelere uzanarak ticari satışıyla birlikte daha fazla kişiye ulaşmıştır. Bugün hâlâ Çubuk ilçe merkezinde ve köylerde turşuculukla geçimini sağlayan pek çok aile bulunur. Turşu, ilçeyle özdeşleşerek en önemli gelir kaynağı hâline gelmiştir. Başlarda sadece Ankara’da kendine yer bulan Çubuk turşusu, bugünlerde ülkemizin birçok noktasına ulaşır.

Turşularda Çubuk platosunda yetiştirilen salatalık, domates, dolma kelek, patlıcan, sivri biber, fasulye, acur, havuç, lahana ve biberiye ana malzemelerdir. Sebzeler büyüklüklerine ve şekillerine göre sınıflandırılır.

Turşunun ayırt edici yanı ise hiçbir katkı maddesi kullanılmadan sarımsak, acı biber, tuz, sirke, defne yaprağı ve dereotu katılarak yapılmasıdır. Defne yaprağı ve dereotu sadece ev yapımı tadındaki Çubuk turşusuna özgüdür.

Bunların yanı sıra ilçede 2004 yılından beri her eylülde Çubuk Turşu ve Kültür Festivali düzenlenir. Çeşit çeşit turşu lezzeti beğeniye sunulur ve Çubuk turşusu tanıtılır. Ayrıca Çubuk turşusu coğrafi işaretli ürünlere oldukça önem veren Ankara Ticaret Odası tarafından da desteklenmektedir, hatta bir etkinlikte başkan ve protokol davetlilerince turşu kurulmuştur.

Ankara Çubuk Turşulu Şehriye Topları tarifimiz için hemen tıklayın.

 

Ereğli Siyah Havucu

Ereğli siyah havucu

Ereğli ilçesi için başlıca geçim kaynaklarından olan siyah havucun üretimine 1940 yılında başlanmış, Coğrafi İşaret tescili ise 2017 yılında yapılmıştır. Ereğli, Türkiye genelinde siyah havuç üretimiyle öncü konumdadır. Ereğli’ye özgü olan, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç, ilçede yaklaşık 10 köyde, 25 bin dekar alanda yetiştirilmektedir. Yaklaşık 3 bin aileye geçim kaynağı olmaktadır.

Ülkemizde daha çok şalgam suyu yapımında kullanılırken üretimin yarıdan fazlası ihraç ediliyor. En önemli nokta olarak siyah havuç konsantresi, ABD, Rusya, bazı Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere 25 ülkede doğal gıda renklendiricisi olarak kullanılıyor.

Siyah havuca rengini veren antosiyan maddesinin hücre yaşlanmasını önlemesi ve antioksidan etkisi dolayısıyla siyah havuç ilgi görüyor. Doğal gıda boyası, vücut ve güneş yağı olmasının yanı sıra havuç konservesi, dondurması, reçeli, suyu veya sofralık olarak da kullanılıyor.

Ereğli Siyah Havuç Çorbası tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Yorum yap!

İlgili İçerikler