Şehir şehir, ilçe ilçe gezmeye, lezzeti tescillenmiş yöresel ürünleri keşfetmeye devam ediyoruz. Coğrafi İşaret Ürünler serimizde bu hafta Çorum Oğuzlar cevizi ve Antalya Alanya avokadosunu ele alacağız. Haftanın bu özel konuklarını tanımaya başlayalım.
Çorum Oğuzlar Cevizi
Çorum’un Oğuzlar ilçesinin meşhur ürünü Oğuzlar cevizi, ilçede 510 – 1260 m arası rakıma kadar yükseklikte yetişir. Şiddetli soğuklar görülmedikçe düzenli bir şekilde meyve verir.
2018 yılında başvurusu yapılan ve bu yıl tescilini alan Oğuzlar cevizi, özel bir dallanma biçimine sahiptir. Bu da diğer cevizlerden kolayca ayırt edilmesini sağlayan özelliklerindendir.
Gri renkte ağaç gövdesi ve sık dallı bir yapısı bulunur. Cevizin dışı koyu yeşil olup meyvenin ucu hafif sivridir. İç rengi ise açık sarıdır ve bu rengi uzunca bir süre muhafaza edebilir.
Oğuzlar cevizi, eylül ayının sonlarında hasat edilir ve kurutulur. Meyvesi kabuktan bütün olarak kolay şekilde ayrılır, dolayısıyla cevizi kabuktan ayırmak için özel bir alet gerekmez. Ayrıca Oğuzlar cevizinde nisanda sürgün gelişimi, kasımda ise yaprak dökümü gerçekleşir ve ceviz döllenmeden yaklaşık 15 gün sonrasına kadar dişi çiçek stigmaları meyve üzerinde kalır.
Cevizi özel yapan oranlar şunlardır:
Meyve ağırlığı: 7,8 -10,5 g
İç ağırlığı (En Az): 3,3 g
İç oranı (En Az): %43
Kabuk kalınlığı: 1,20 – 1,70 mm
Ceviz içi kuru madde oranı (En Az): %95
Yağ oranı (En Az): %67
Çorum Oğuzlar Cevizli Spaghetti tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.
Antalya Alanya Avokadosu
Esas olarak Meksika’da üretimi yapılan avokado; diğer meyvelere kıyasla şeker oranı düşük olup yağ oranı, önemli vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. 70’li yıllar ülkemizde avokado meyvesi için başlangıç noktası olmuştur. Türkiye’nin Amerika kıtasındaki büyükelçilikleri sayesinde fuerte, hass, bacon ve zutano gibi avokado çeşitleri Türkiye’ye getirilmiştir. FAO aracılığıyla Antalya ve Mersin şehirlerimizde dikimi yapılıp buraların üretim için uygun olduğu belirlenmiştir.
Avokadonun ülkemizdeki üretimi bugüne değin artarak devam etmiştir. Türkiye’de avokadonun %80’i Antalya’da yetiştirilmektedir. Bunun %80’inden fazlası da Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde gerçekleştirilmektedir.
Toplam 4 bin dekar alanda 60 bin ağaçta yetiştirilen Alanya Avokadosunun cinsi Fuerte’dir.
Koyu yeşil rengi, hafif pürüzlü kabuğu olan meyvenin şekli armuda benzemektedir. 2018’den beri tescile sahip avokadonun yeşil, sarımtırak renkli küçük çiçekleri, sonbahardan yaz başına kadar olan dönemde açar. Alanya avokadosunun içi açık sarı-yeşilimsidir. Her meyvede iri tek çekirdek bulunur.
Alanya ve Gazipaşa’da yetişen avokadonun yağ oranı %12,22 – 17,28 arasında değişkenlik gösterir. Diğer ülkelerde yetişen avokadolarda bu oran, %6,3 – 26,6 ve %3,05 – 6,70 arasında seyretmektedir.
Alanya Avokadolu Ülübü Piyazı tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.