Geleneksel Bir Düğün Yemeğinden Gösterişli Bir Davet Lezzetine: Perdeli Makarna
Türk mutfağının en dikkat çekici lezzetlerinden biridir perde pilavı. Lezzeti ve görüntüsüyle olduğu kadar malzemelerine yüklenen sembolik anlamlarla da dikkat çeken bu geleneksel yemek, Siirt başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin düğün yemeklerinden biri olarak öne çıkar. Perde pilavının çıtır çıtır dış hamuru aile mahremiyetini, karabiberi ve üzümü bir çatı altında karşılanacak acı tatlı olayları, pirinci ise hanenin bereketini simgeler. Bu geleneksel lezzet pek çok farklı yörede, farklı malzemelerle yeniden yorumlanarak keyifle tüketilmeye devam ediyor. Perde pilavı tavuk eti yanında, kuzu eti ve farklı sebze ve baharatlarla da zenginleştirilebiliyor. Farklı tarifler denemek, lezzeti ile damakları mest eden perde pilavına, pratik ve sağlıklı alternatifler üretmek isteyenlerin başvuru noktası ise elbette vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan makarna! Birçok farklı malzeme ile yapılabilen perdeli makarnalar davet sofralarında gösterişli ve lezzetli yeni tatlar sunmak isteyenlerin favorileri arasında yer alıyor.
Hem Görüntüsü Hem de Lezzeti ile Öne Çıkan Perdeli Makarna Tarifleri
Sebzeli, peynirli, tavuk etli ya da kıymalı… Tercihiniz hangisi olursa olsun perdeli makarnaların davet sofralarınızda tüm ilgiyi üzerlerinde toplayacaklarına şüphe yok. Üstelik, klasik makarnalara göre pişirme sonrasında da faydalı etkilerini kaybetmeyecek oranda vitamin içeren vitaminli makarnalarla da hazırlayabileceğiniz bu reçetelerin oldukça besleyici alternatifler olduklarını da belirtmeliyiz. Perdeli makarayı diğer lezzetlerin yanında bir tamamlayıcı olarak sunabilirsiniz ancak zengin malzemeli reçetelerle hazırlanan perdeli makarnaların başlı başına birer ana yemek de olabileceklerini de söylemeden geçmeyelim. Perdeli makarnaları porsiyonluk sunumlarla ya da büyük tepsilerde adeta bir pasta gibi hazırlayabilir ve davetlilerinizin hem göz hem de damak zevkine hitap edecek özgün lezzetlerle sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Hem yaparken hem de tadarken keyif alacağınız, damak şenlendiren perdeli makarna tariflerini gelin şimdi birlikte inceleyelim.
Perdeli Makarna
Bademlerle süslü çıtır çıtır perdesinin altında haşlanmış tavuk, beşamel sos ve yumuşacık makarna ile gelenekselin yeniden yorumu…
Havuçlu Perdeli Makarna
Milföy hamurunun altında en sevdiğimiz üç beyaz, bir turuncu! Beşamel sos, beyaz peynir ve havuçla lezzetlenen vitaminli fırın makarnayla hem pratik hem de özgün bir tarif.
Makarna Pastası
Perdesi rende kaşardan, özellikle çocukların asla hayır diyemeyeceği bol kıymalı dilim dilim bir lezzet!
Dana Etli Perde Pilavı
Özellikle kurban bayramı sonrası kalabalık aileleri bir araya getirebilecek eşsiz bir lezzet!
Perdeli Makarna Tariflerinin İki Favorisi: Soğan ve Havuç
Gördüğünüz gibi çeşit çeşit malzemeyle lezzetlenen, farklı sunumlarla göz dolduran birçok perdeli makarna tarifine sahibiz. Siz de damak zevkinize göre farklı malzemeler ekleyip bu tarifleri çeşitlendirebilir kendi özgün perdeli makarnanızı yaratabilirsiniz. Peki, bu tariflerde yer alan iki harika malzemeyi daha yakından tanımaya ne dersiniz? Biri yalnızca perdeli makarnanın değil neredeyse her tarifimizin değişmez malzemesi, diğeri ise doğanın mutfaklarımıza armağanı iki önemli turuncudan biri: Soğan ve havuç.
Soğan
Tencere yemeklerinin vazgeçilmezi, piyazın olmazsa olmaz eşlikçisi soğan belki de mutfağımızda en fazla kullandığımız sebzedir. Çiğ, kavrulmuş ya da karamelize edilmiş olarak sıkça tükettiğimiz soğan, lezzetli olmasının ve tıpkı perdeli makarna gibi girdiği her tarifin lezzetini artırmasının yanında başlı başına da bir şifa kaynağı. A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynak olan soğan, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. Soğan suyunun cildin daha parlak görünmesine, ciltteki yara ve sivilce izlerinin giderilmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir. İster kuru ister çiğ ister yemeğin içinde ister tek başına tüketelim ama soğanı sofralarımızdan eksik etmeyelim.
Havuç
Mutfakların belki de en favori turuncusu havuç, en lezzetli salataların da olmazsa olmaz malzemesidir. Havuç pek çok tencere yemeğini de lezzetlendirir. Eklendiği her tarife tatllığı ile lezzet katan bu turuncu kök sebze aslında tam bir süper besindir. Havuç, harika bir beta-karoten kaynağıdır. Vücutta A vitaminine dönüşen bu değerli antioksidan göz sağlığına faydalı ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olarak da bilinir. Yüksek oranda lif, K1 vitamini ve potasyum içeren havuç, bağışıklık sistemi güçlendirir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olur. Ayrıca havuç düşük kalorisi ile diyet yapanların da dostudur. Salatalara, yemeklere, kek ve pastalara çok yakışan havucu başlı başına bir ara öğün olarak da değerlendirebilir ya da bir bardak havuç suyu ile tazelenebilirsiniz. Bir hatırlatma: Havucun içerdiği vitaminler yağda çözünür. Bu sebeple ara öğün olarak dilimlediğiniz havuçlara, salatalarınıza ya da havuç suyuna biraz zeytinyağı ekleyerek ya da yanında ceviz, fındık gibi yağdan zengin yemişlerle tüketerek bu vitaminlerden daha çok istifade edebilirsiniz. Hem göze hem damağa hitap eden perdeli makarna tarifleri mutfağa girme arzunuzu körüklemiş olabilir. İster yazımızda yer alan birbirinden lezzetli tariflerden birini, isterseniz de tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış özgün bir perdeli makarnayı pişirmek için hemen harekete geçebilirsiniz. Nuh’un Mutfak Akademisi şeflerinin de bu keyifli mutfak macerasında yanınızda olacağını biliyorsunuz. Öyleyse, birbirinden lezzetli tariflere, şeflerimizin detaylı anlatımlarıyla ulaşabileceğiniz oynatma listemize bekliyoruz. Şimdiden hem elinize sağlık hem de afiyet olsun!