Dilimlenmiş Lamas Limonu

Demir, tüm memeli hücreleri için almazsa olmaz bir elementtir ve yaşamsal öneme sahip metabolik olaylarda rol alır. Vücuttaki başlıca görevi oksijen taşınımı ile ilgilidir. Vücutta oksijen taşıyan molekül olan hemoglobinin bileşiminde bulunur, toksik maddelerin vücudumuzdan uzaklaştırılmasında görev alır, bağışıklık sistemi ve bilişsel performans için gereklidir.

Demir yetersizliği gelişen kişilerin demir mineralinden zengin beslenmeleri ve öğünlerinde C vitamini kaynağı olan besinlere de mutlaka yer vermeleri önerilir.

Bu bilgilerin ışığında demir ve C vitamininden zengin tarifimizi beğeninize sunuyoruz. Mersin’in vazgeçilmez lezzeti Tantuni’yi, sarı rengiyle kendine hayran bırakan Erdemli Lamas Limonu ve makarna ile birlikte tekrar yorumluyoruz. Bugün sizler için Lamas Limonlu Tantuni Makarna hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Lamas Limonlu Tantuni Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Makarna; tokluk hissini destekleyerek zayıflama sürecini kolaylaştıran, besleyici ve ulaşması kolay bir besindir.
  • Her besine yakışır, bu nedenle makarnayı evinizde olan yiyeceklerle kombine edip çok keyifli ve besleyici tarifler yaratabilirsiniz.
  • Makarna, bağırsak hareketlerini artırarak hem metabolizmayı hızlandırır hem de metabolik faaliyetler sonucu açığa çıkan bağırsak materyalinin bağırsak lümeninden geçiş sürecini artırır. Bu sayede toksin ve yağ geri emilimi azalır. Makarna gibi posalı besinlerin düzenli tüketimi bağırsak kanserinden korur.
  • Makarna tuz ve kolesterol içermez. Bu özelliği ile kalp ve yüksek tansiyon hastaları için iyi bir beslenme alternatifidir.
  • Demir minerali besinlerde “hem” ve “hem olmayan” olmak üzere iki şekilde bulunur. Hem demirinin biyoyararlılığı, hem olmayan demirden yüksektir. Hem demir hayvansal kaynaklı besinlerde, hem olmayan demir ise bitkisel kaynaklı besinlerde bulunur. Hem olmayan demir içeren besinlerdeki demirin biyoyararlılığını arttırabilmek için bu besinlerle birlikte askorbik asit (C vitamini) kaynağı besinlerin tüketilmesi gerekir. Demirin en iyi kaynağı kırmızı ettir. Demirin bitkisel kaynakları ise pekmez, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık, susamdır.
  • Lamas limonu C vitamininden en zengin besinlerden birisidir.
  • Limonun yapısında bulunan hesperidin and diosmin adında iki biyoaktif bileşen sayesinde kolesterol düşürücü etkisi vardır.
  • Düzenli limon tüketimi böbrek taşı oluşumunu önler.
  • Limon; C vitamininden zengin yapısı ile vücutta demirin emilimini artırır, astım ataklarını azaltır, kollajen üretimini artırarak yaşlanmaya karşı etki gösterir ve eklem sağlığını korur.
  • Limon, limonen ve narincenin içeriği ile kanserden korur.
  • Limonun yapısındaki pektin, ona sindirimi kolaylaştırıcı etki kazandırır.
  • Limonun yapısındaki flavonoidlerin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu sayede inme riskini azaltır.Lamas Limonlu Tantuni Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
Enerji ve Besin Ögesi Miktar
Enerji 698,2 kcal
Karbonhidrat 96,1 g
Protein 31,3g
Yağ 19,7 g
Posa 5,45g
A Vitamini 169,7 µg
D Vitamini 0,1 µg
E Vitamini 1,22 mg
K Vitamini 43,8 µg
B1 Vitamini 0,12 mg
B2 Vitamini 0,2 mg
Niasin 4,55 mg
B5 Vitamini 0,7mg
Biotin 5,2 µg
B6 Vitamini 0,25 mg
Folik asit 29,3 µg
B12 Vitamini 4 µg
C Vitamini 35,5 mg
Sodyum 441,5 mg
Potasyum 489 mg
Magnezyum 36,6 mg
Kalsiyum 37,6 mg
Fosfor 169,1 mg
Kükürt 192,5 mg
Klor 683,7 mg
Demir 2,5 mg

 

Lamas Limonlu Tantuni Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %56’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %18’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %25’ini karşılamış oluruz.

 

Beslenme programınızda demir emilimini arttırabilmek için;

  • Öğünlerinizde Lamas Limonu gibi C vitamini kaynağı besinlere yer verin.
  • Yemeklerinizi fazla suda pişirmeyin. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için pişme suyuna geçer.
  • Sebze ve meyvelerinizi kestikten ve pişirdikten sonra bekletmeyin.
  • Sebzeleri pişirileceği zaman yıkayıp, ayıklayıp, kesiniz. Az miktardaki suda veya su eklemeden kısa sürede pişirip tüketin.
  • Çay, kahve, kakao, bitkisel çaylar ve meşrubatlarda demir bağlayıcı fenolik bileşikler (taninler) bulunur. Bu nedenle bu içeceklerin tüketimini oldukça sınırlayınız ya da tüketmeyiniz. Tüketmeyi tercih ettiğiniz durumlarda da çayınıza taze sıkılmış limon suyu ekleyiniz.

 

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler