Denizleri Bağlayan Bir Lezzet Geçidi Çanakkale

Çanakkale, eşsiz bir coğrafyada yer alan ve tarihi kahramanlık hikayeleriyle ünlü bir şehrimizdir. Eşsiz doğal ve kültürel özellikleriyle öne çıkan bu şehir, meşhur adalarıyla göz kamaştırırken kıyı bölgeleri, zeytinlikleri, ormanları ve dağlarıyla muhteşem bir lezzetler coğrafyasına da ev sahipliği yapar. Kıyısında yer aldığı sonsuz mavilikler mutfaklara enfes deniz ürünleriyle konuk olurken, Kaz Dağları’nın benzersiz iklimiyle beslediği bereketli topraklar, tadına doyulmaz meyvelerin ve vitamin deposu sebzelerin yetişmesini sağlar. Kıyı esintileriyle büyüyen zeytin ağaçları, yörenin zeytinyağlılarına benzersiz bir lezzet katarken tüm bu özellikler, şehri gurme gezginler için oldukça ilgi çekici bir hale getirir.

Çanakkale’de kahvaltı ederken sunulan çeşit çeşit reçel sizi kararsız bırakabilir, Kaz Dağları’nın doğal meyve ve sebzelerinin yer aldığı sağlık dolu tarifler iştahınıza iştah katabilir. Salatalar, yörenin özel zeytinyağı ile taçlanırken balıklar denizden taptaze sofranıza gelir, ekşili atıştırmalıklarla tabaklarınız şenlenir ve Peynir Helvası gibi çok özel tatlılarla da yemekler keyifle bitirilir.

Çanakkale Mutfağının Benzersiz Ürünleri 

Tabii ki Çanakkale mutfağında yer alan yöresel lezzetlerin sayısı, tamamı bir yazıya sığdırılamayacak kadar fazladır. Bu nedenle uçsuz bucaksız deniz ve ormanlarla kaplı bu şehirde, yemekleri lezzetlendiren benzersiz ürünlerden yalnızca birkaçına hep birlikte bir göz atalım.

Denizleri Bağlayan Bir Lezzet Geçidi Çanakkale
Nektarin
 

Kaz Dağları’nın etkileyici doğasında yetişen, gün içindeki sıcaklık dalgalanmalarının etkisiyle tüysüz ve parlak renkli olan Çanakkale nektarinleri, mis gibi kokuları ve yoğun lezzetleri ile diğerlerinden ayrılır.

Kırmızı Biber

Çanakkale’nin meşhur lezzeti kırmızı biber, konik şekli ve yoğun tadıyla öne çıkan özel bir biber çeşididir. Çoğunlukla salça ve konserve yapımında kullanılan bu biberler, taze olarak da sofralarda yerini alır.

Ezine Peyniri

Çanakkale’nin meşhur Ezine peyniri, yöreden toplanan yüksek kaliteli sütlerle üretilir. Belirli oranlarda dikkatle karıştırılan inek, keçi ve koyun sütlerinden elde edilen bu peynir, özel bir mayalanma sürecinden geçerek sofralara ulaşır.

Zeytinyağı

Şehrin, Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimi niteliğinde olan ve denizden gelen yüksek oranda oksijen ve iyodu barındıran havası, Çanakkale zeytinlerini özel kılar. Bu durum, Çanakkale zeytinyağının da kendine özgü bir lezzete sahip olmasını sağlar.

Çavuş Üzümü

Bozcaada’da uzun yıllardır yetişen bu üzüm çeşidi, adanın özel iklimi ve toprak yapısı ile değerli bağcılık geleneğinin desteklediği bir lezzete sahiptir. Sofra üzümü olarak nitelendirilen bu tür, kendine özgü tadıyla oldukça talep gören, sağlık dolu bir üründür.

Şeftali

İri ve turuncu renkli Lapseki Şeftalisi, sulu yapısı ve eşsiz aromasıyla taze olarak tüketildiği gibi, reçel, marmelat, komposto ve dondurma yapımında da tercih edilebilen bir meyvedir. Tadının benzersizliğini Lapseki’nin bereketli toprağından alan bu meyve, içerdiği besin ögeleri ile sağlık için de oldukça faydalıdır.

Lezzetli Çanakkale Tarifleri

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Çanakkale’nin eşsiz doğasından gelen ve şehrin mutfağını zenginleştiren birkaç ürün hakkında bilgiler verdik. Şimdi de sizlerle Çanakkale ve çevresinde uzun zamandır sofralara konuk olan iki lezzetli tarif hakkında bilgiler paylaşacağız.

Çırpma

Çanakkale’nin bereketli topraklarının armağan ettiği lezzetlerle hazırlanan geleneksel tariflerden biri de çırpmadır. Ispanak ve yeşil soğan kullanılarak hazırlanan bu lezzete makarna ekleyerek doyuruculuğunu artırabilir, dilerseniz vitaminli ufo makarna kullanarak besin değeri yüksek sağlıklı bir yemek hazırlayabilirsiniz.

Adaçayı Soslu Makarna

Kaz Dağları’nın yemyeşil tepelerinde yetişen şifa dolu bitkilerden biri olan adaçayı, mutfakta eşsiz bir lezzetlendirici olarak da kullanılabilir. Adaçayı ile hazırlanan ve dünya mutfağında da özel bir yere sahip olan soslar, makarna ile harika bir uyum gösterirken biraz Ezine peyniri ile de tarifin lezzeti artırılabilir. Böylece yerel malzemelerin tazeliğini makarna ile buluşturan enfes bir yemek elde edilir.

Çanakkale, zengin ekosisteminin sağladığı ürünlerle şekillenen eşsiz bir lezzet dünyasına sahiptir. Bir Bir doğa harikası olan Kaz Dağları, denizi ve yemyeşil ormanları en doğal tarifler için ilham kaynağı olan bu şehrin benzersiz ürünlerini ve bu ürünlerle hazırlanan lezzetleri sizlerle paylaştık.

Siz de kendi sofranızda lezzetli bir Çanakkale deneyimi yaşamak için Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’ni ziyaret edebilir, şeflerimizin özenle hazırladığı videolar eşliğinde bu tarifleri kendi mutfağınızda kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!

Yorum yap!

İlgili İçerikler