Doğadan gelen taptaze ürünleri ve sağlıklı lezzetleriyle gönüllere taht kuran şehrimizdir Trabzon. Dağları, ormanları, denizi ile zengin bir ekolojiye sahip bu şehir, onunla özdeşleşen hamsisi, karalahanası, enfes tereyağı ve daha pek çok lezzetli malzeme ile hazırlanan çeşit çeşit yemeği mutfağımıza kazandırmıştır. İri ebatları ve kendine özgü dokusuyla lezzetli ve doyurucu Akçaabat Köftesi, yöreye özgü süt ürünlerinden Kolot peyniri ile yapılan, kahvaltıların baş tacı Kuymak’ı, kavurma yöntemi ile turşuya bambaşka bir tat kazandıran turşu kavurması ve sofraların vazgeçilmezi mısır ekmeği Trabzon’un tadına doyum olmayan lezzetleri arasındadır. Şehrin sembolü haline gelmiş hamsi ile hazırlanan birçok tarifi ise herhalde saymakla bitiremeyiz. Tabii bir de ünü bütün ülkeye yayılmış olan o tatlıyı, Hamsiköy sütlacının adını Trabzon’un unutulmaz lezzetleri arasında mutlaka anmamız gerekir.
Trabzon Mutfağının Benzersiz Ürünleri
Trabzon’un eşsiz mutfağı, uzun senelerdir nesilden nesile aktarılan yöresel bilgi ve deneyimin bir yansımasıdır. Bu şehir, Karadeniz’in berrak sularıyla beslenen benzersiz deniz ürünleriyle, yeşil doğasının armağan ettiği taze sebzeler ve otlarla ünlüdür. Bu yerel ürünlerle elde edilen tarifler, şehrin gastronomi kültürünü zenginleştirir. Peki, sözünü ettiğimiz bu benzersiz ürünler nelerdir? Gelin Trabzon’un benzersiz lezzetlerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Hamsi
Lezzeti ve bereketiyle Trabzon’un belki de en ünlü simgesi haline gelmiş olan hamsi, şehrin mutfağında katıldığı sıra dışı çeşitlilikteki tariflerle tanınır. Karadeniz’in soğuk suları sayesinde daha yüksek bir yağ oranına sahip olan hamsiler, hamsi çorbasından hamsi kuşuna, hamsili ekmekten hamsili kayganaya pek çok tarifte keyifle kullanılır.
Kolot Peyniri
Kolot peyniri, Trabzon’un en ünlü peynir çeşitlerindendir. İnek, keçi veya koyun sütünden yapılan bu lezzetli peynir; kuymak ve pide yapımında değerlendirilerek tariflere eşsiz bir lezzet katar.
Tereyağı
Trabzon’un ünü tüm ülkeye yayılmış tereyağı, eşsiz bir kahvaltı lezzeti olduğu gibi şehirde yapılan neredeyse tüm yemeklerin vazgeçilmez lezzet kaynağıdır. Asırlardır geleneksel yöntemlerle üretilen bu yağ, muhteşem sarı rengi ve lezzetiyle Trabzon mutfağının en önemli ürünlerinden biridir.
Elma
Trabzon’un ekolojik özellikleri sayesinde sulamaya ve gübrelemeye ihtiyaç duymadan yetişen elmaları, çoğunlukla ilaçlama da yapılmaksızın üretilir. Olgunlaştıkça azalan bir mayhoşluğa sahip olan bu doğal meyveler; kırmızı, bordo, turuncu, sarı karışımı renkleri ve çok az çekirdekli oluşlarıyla tanınır.
Lezzetli Trabzon Tarifleri
Trabzon mutfağındaki özel lezzetlerin mimari olan taze ve doğal ürünlerin bazılarını anlattıktan sonra ününü bu benzersiz mutfaktan alan iki tarifle ilgili bilgiler vermeye geçebiliriz. Makarnanın lezzetli katkısıyla zenginleşen bu tarifler mısır çorbası ve pırasa tavası.
Mısır Çorbası
Mısır unu ile yaptığı çeşit çeşit lezzetlerle ile öne çıkan Trabzon mutfağının en meşhur tariflerinden biri de Mısır çorbası. Tel şehriye ile bir araya getirerek yorumladığımız bu yöresel çorba, lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olurken doyuruculuğu ile de harika bir başlangıç olarak sofralarımızda yerini alır.
Pırasa Tava
Karadenizlilerin sebzeleri kavurarak elde ettiği özgün tarifler hem sağlıklı hem de lezzetli olmasıyla yörenin mutfağından eksik olmadığı gibi pek çok diyet menüsünün de vazgeçilmez seçenekleri arasında yer alıyor. Bu özgün sebze tarifleri arasında soğan ve pırasanın lezzetli uyumunu taşıyan pırasa tavaya tel şehriye ekleyerek besin değerini arttırabilir, lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Trabzon’un benzersiz ürünlerini ve bu ürünlerin rol aldığı muhteşem lezzetleri gördükten sonra kim mutfağa girip bu şehrin lezzetlerinden birini hazırlamak istemez ki. Siz de şimdi bir Trabzon lezzeti hazırlamak istiyorsanız Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflere göz atabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.