
Doğanın leziz hediyelerinden ve meyve denince akla ilk gelenlerden biri, farklı mevsimlerde yetişen çeşitleriyle sofralarımızdan hiç eksik olmayan bir güzelliktir armut. Bol sulu yapısı ve kendine özgü lezzetiyle meyve tabaklarının vazgeçilmezi olduğu gibi farklı formlarıyla tatlı tariflerinde de sıkça kullanılan bu meyve, ekşi ve acı tatlarla dengelendiğinde soslar, püreler hazırlamakta, salata tariflerinde kullanılabilir; hatta mutfakta yeni arayışları sevenler için makarna tabaklarında bile yerini alabilir. Küçük küpler biçiminde doğrandığında ya da zar gibi incecik dilimler halinde kesildiğinde sadece lezzetiyle değil dokusuyla da tariflere katkıda bulunabilen armut, doğanın bizlere armağan ettiği lezzetlerin tümü gibi sağlıklı özellikleriyle de dikkat çekicidir.
Gelin, bu leziz meyvenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Sağlıklı Özellikleri ile Armut
Bol miktarda lif içeren armut; sindirim sistemini destekler, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını güçlendirir. Ayrıca lif, tokluk hissi vererek kilo kontrolüne de yardımcı olabilir.
Armut, flavonoidler ve antosiyaninler gibi antioksidanlar içerir. Bu bileşenler iltihaplanmayı azaltır, oksidatif stresi önler ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.
Düşük kalorili bir meyve olan armut, diyet yapanlar için ideal bir atıştırmalıktır. Bir orta boy armut yaklaşık 100 kalori içerir.
Armut, içerdiği potasyum, lif ve antioksidanlar sayesinde kolesterol seviyelerinin düşürülmesi ve kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Düşük glisemik indeksi ve yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerini aniden yükseltmeyen armut, şeker hastalarının ölçülü biçimde tüketebileceği bir meyvedir.
Sağlıklı özelliklerini öğrendiğimiz armuda sofralarımızda daha sık ve daha pratik biçimde yer vermemize yardımcı olacak ipuçları da oldukça işimize yarayabilir. Mutfaktaki çalışmanızı kolaylaştıracak, armutla ilgili püf noktaları karşınızda!
Püf Noktaları ile Armut
Kesilmiş armutlar havayla temas ettiğinde hızla kararır. Bunu önlemek için armut dilimlerine limon suyu, portakal suyu veya hafif şekerli su sürmeyi deneyebilirsiniz.
Armut, çiğ olarak salatalara çok yakışır. Özellikle rokfor, keçi peyniri, ceviz ve roka gibi ürünlerle mükemmel bir uyum gösterir.
Ham armutları daha hızlı olgunlaştırmak için kağıt torbaya koyup yanına bir elma veya muz ekleyebilirsiniz. Bu meyveler etilen gazı salgılar ve olgunlaşmayı hızlandırır.
Armut, smoothie’lere kremsi bir doku katar. Ayrıca et yemekleri için armutlu soslar (örneğin, armut püresi ve baharat karışımı) yapabilirsiniz.
Dondurmak isterseniz, armutları dilimleyip limon suyuyla kaplayarak hava geçirmez kaplarda saklayabilirsiniz. Çözdürdüğünüzde smoothie veya kompostolarda kullanabilirsiniz.
Armut ve Makarnanın Buluştuğu Enfes Bir Tarif
Armudun ferahlatıcı lezzeti ve kıtırlığından yararlanarak hem hafif hem de doyurucu bir tarif hazırlamak ister misiniz? Tek başına bir öğünün yerini tutabilecek, makarnalı her tarifi çok seven çocukların bayılacağı ve keyifli sohbetlerde konuklarınıza atıştırmalık olarak da ikram edebileceğiniz bu lezzet: Armutlu Makarna Salatası. Farklı mevsimlerde yetişem armut çeşitlerini kullanarak yılın her anında sofralarınızı renklendirebileceğiniz bu tarifin favorileriniz arasına gireceğine eminiz.
En sevilen ve mutfaklarımızdan eksik olmayan meyvelerden biri olan armudun sağlıklı özellikleri, onu sofralarımıza daha sık taşımamıza yardımcı olacak püf noktaları ve lezzetiyle zenginleştirdiği harika bir tarif önerisini sizlerle paylaştık. Mutfakla ilgili bu kadar bilgiyi bir arada bulunca insanın hemen leziz bir tarif hazırlama iştahı da kabarıyor değil mi? Öyleyse aklınızda canlanan fikirleri uygulamanın ya da Nuh’un Mutfağı’ndan şeflerimizin sizin için hazırladığı harika bir reçeteyi kullanmanın şimdi tam vakti! Detaylı tarif videolarıyla şeflerimizin mutfakta her zaman yanınızda olduğunu unutmayın! Videolarımızın yer aldığı oynatma listesine gitmek için tıklayın!