Ülkemizin batısında, Marmara ile Ege bölgelerinin tam ortasındaki geniş bir coğrafyada konumlanan Balıkesir, her iki bölgenin de iklim ve kültürleriyle yoğurulmuş, köklü bir tarım ve hayvancılık şehridir. Tarih boyunca çok farklı medeniyetlere yuva olan bu şehir, böylesi bir geçmişin izlerini yalnızca kültürel ve turistik mekanlarla günümüze taşımakla kalmaz, aynı zamanda etkileşimlerle çeşitlilik kazanmış zengin mutfağıyla sofralarımıza da konuk eder.

Ayvalık ve Edremit gibi yerleşimleri denizle buluşurken Gönen ile Havran ilçeleriyle ovalara uzanan ve Sındırgı çevresinde bölgenin en yüksek dağlık noktalarını sınırlarında barındıran Balıkesir, elbette bu coğrafi özellikleriyle çok çeşitli iklim koşullarını bir arada bulundurur. Bu sayede de tarımsal ürün çeşitliliği türlü türlü ot ve tahıllardan bakliyata ve sebzelere, hayvancılık ürünleri de deniz mahsullerinden çok lezzetli süt ürünlerine dek geniş bir yelpazeyi kapsar. Ekonomik gelişim sürecinde geleneksel tarım kültürü zenginleşen, dolayısıyla kırsal yaşam biçimlerinin hâlâ geçerliliğini koruduğu bu uçsuz bucaksız coğrafyanın yöresel ürünleriyle yapılan yemekleri de coşkulu Balıkesir düğünlerinin ziyafetlerini donatmalarıyla ünlüdür. O halde, Balıkesir mutfağının bu eşsiz ürün ve yemeklerinden birkaçına daha yakından bakalım. 

Balıkesir Mutfağının Benzersiz Ürünleri

Balıkesir mutfağında her biri birbirinden eşsiz tarım ve hayvancılık ürünlerinin yanı sıra bu malzemelerle yapılan leziz yemekler de bulunur. Körfez bölgesindeki zeytin tarımı, buram buram zeytinyağı kokan besleyici tarifleri mümkün kılarken, gelişmiş hayvancılık faaliyetleri sayesinde süt ve süt ürünleriyle yapılan Balıkesir lezzetleri de bu şehri bir gastro turizm merkezi haline getirir. Hazırsanız bu ürünlerin başlıcalarını hep birlikte tanıyalım.

tabağın içindeki kalıp peynir

Çizik Zeytin: Çizik zeytin kendine has meyve kokusunun yanında hafif ekşi tadıyla kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Bu zeytinler, Balıkesir’in Körfez kesimi boyunca uzanan ve Ege Bölgesi’ndeki en yoğun üretimin yapıldığı zeytin bahçelerinden elle toplanır ve çizildikten sonra tamamen doğal yöntemlerle tatlandırılırlar.

Ayran: Balıkesir sınırlarına yolu düşüp de tadı ve köpüğüyle uluslararası şöhrete sahip bu ayrandan içmeyenimiz yoktur. Eskiden yayıkta yapılan ancak teknolojinin sunduğu imkanlarla günümüzde makinelerle daha tutarlı bir kıvamda üretilebilen bu az tuzlu ayranın köpüğünün sırrı, tamamen doğal, kaymaklı ve bol yağlı yoğurtlardan yapılmasında yatar.

Kelle Peyniri: Genellikle koyun ve inek sütü karışımıyla yapılan kelle peyniri, salamurada olgunlaştırılan sert, yağlı, tuzlu ve bol gözenekli yapısıyla sadece kahvaltı sofralarına tat katmakla kalmaz. Balıkesir’e has bu peynir özellikle tostlarda ve makarna gibi sıcak yemeklerde de tercih edilir. Pişirmeden tüketirken ince dilimler haline getirdiğiniz tadını daha iyi alabileceğiniz bu dayanıklı peyniri salatalarınızda ya da kuru meyvelerle birlikte atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.

Adakarası Üzümü: Balıkesir sahillerinin özel mikroklimasında yetiştirilen ve yaz sonlarında, mevsimsel olarak bulunabilen bu mavi-mor renkli üzüm türü özellikle şıra ve üzümden elde edilen diğer ürünlerin yapımında tercih edilmekle birlikte, kendine has kokusu ve tatlı-buruk rayihasıyla meyveli et yemeklerinin yapımında da kullanılır. Ayrıca keyifli sohbetlere eşlik eden peynir ve şarküteri tabaklarınızla birlikte de tüketebileceğiniz şifa kaynağı bir meyvedir.

Fasulye: Bir bakliyat cenneti olan Balıkesir’de üretilen en özel bakliyat türlerinden biri Kazak fasulyesidir. İri taneli ve parlak olmasına rağmen ince bir kabuğa sahip olan ve pişirildiğinde kabuğu kendiliğinden soyulmayan bu fasulyenin yemeğini yaparken zaman kazanmak için düdüklü tencereye bile ihtiyaç duymazsınız.

Lezzetli Balıkesir Tarifleri

Gördüğünüz gibi Balıkesir’in ürün çeşitliliği, mutfağımızda yapacağımız her yemeğe nefis dokunuşlarda bulunmamızı sağlayacak kadar geniştir. Bu malzemelerle yapılan ve nesilden nesle aktarılan geleneksel tarifler, Balıkesir’de düğün ziyafetlerini olduğu gibi evlerde kurulan sofraları da donatır. Gelin, bu tariflerin en pratik ama bir o kadar da besleyici olanlarına birlikte bakalım.

Peynirli Patlıcan Kızartma 

Yaz mevsimini dört gözle beklememizin nedenlerinden biri olan ve diğer mevsim sebzeleriyle birlikte kızartmasına doyamadığımız patlıcan, bu Balıkesir tarifiyle bambaşka bir lezzete bürünüyor. Patlıcan dilimlerini protein kaynağı peynir ve yumurtayla buluşturan bu doyurucu yemeği, tavada kızartmak yerine fırında pişirerek daha hafif menülerinize de dahil edebilirsiniz.

Zeytin Salatası 

Balıkesir’in en meşhur yöresel ürünlerinden biri olan zeytin, sofralarımıza çok çeşitli salata tarifleriyle konuk olur. Ancak bu enfes zeytinlerin kırmızı soğan ve kabakla bir araya geldiği bir tarif hazırlayarak, oldukça farklı ve tadı damağınızda kalacak bir salata elde edebilirsiniz. Bu zeytin salatasının, makarna ve yeşil salatalarınıza da çok iyi eşlik edeceğinden eminiz.

Bu yazımızda ülkemizin en önemli tarım ve hayvancılık şehirleri arasında yer alan Balıkesir’in sayısız ürününden birkaçını tanıtmaya çalıştık. Ayrıca bu eşsiz ürünlerle yapılan iki tarifi de paylaştık. Bu tariflerle ilgili detaylara Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi şeflerinin özenle hazırladığı videolardan ulaşabilir, videolarımızdan esinlenerek Balıkesir’in değerli ürünleriyle yepyeni tarifler hazırlayabilirsiniz.

Yorum yap!

İlgili İçerikler