İyi bir yemeğin sırrını en çok onlar biliyor. Dünyanın en başarılı 7 şefini sizler için derledik.
Bir yemeğin lezzetini ve görünümünü belirleyen birçok unsur var. Kaliteli malzeme kullanmak, ölçülere dikkat etmek, tarifleri özenle uygulamak ve sunumda estetik bir görüntü yakalayabilmek… Bunların hepsini başarıp, dünyanın en başarılı şefleri arasında yer alan; gerek restoranlarıyla, gerekse kitaplarıyla birçok insana oldukça lezzetli yemekler sunan yedi usta aşçıyı tanıyalım.
Kısa bir bilgi: Yazıda sıkça bahsi geçecek olan Michelin yıldızı, lastik firması sahibi Andre Michelin uygulanmaya başlanan bir şehir rehberi sistemiydi. Restoranları çeşitli faktörlere göre değerlendiren bu sistem, bugün birçok restoranın kazanmak istediği bir şey hâline dönüştü.
Gordon Ramsay
Yabancı yemek programlarını takip edenler Ramsay’i Hell’s Kitchen ya da MasterChef gibi programlardan tanıyabilirler. Televizyonun en sevilen yüzlerinden biri olan Gordon Ramsay, daha çok mutfaktaki acemi aşçılara karşı gösterdiği acımasız tavırlarla biliniyor. Aslında meslek yaşantısına futbolla başlayan ve sonrasında birçok farklı iş yapan İskoçya doğumlu bu şefin aşçılık hikâyesi de bir otelin mutfağında komi olarak çalıştığı zamanlarda başlıyor. 2001’den beri 3 Michelin yıldızlı restoranı Restaurant Gordon Ramsay’i yöneten usta şef, televizyonların da aranan isimlerinden biri.
Jamie Oliver
1975 yılında İngiltere’de dünyaya gelen Oliver’ın aşçılık macerası ise çocukluğundan bu zamana dek sürüyor. Aile restoranlarında işi mutfağından öğrenen, sonrasında ise okuduğu okulu bu uğurda terk eden Oliver, 11 yaşındayken sebzeleri usta aşçılar gibi jülyen doğrayabilen bir mutfak dâhisi olarak biliniyor. Kariyerini bir süre Fransa’da sürdüren Oliver’ın yalnızca ülkesinde değil, dünyada birçok restoranda yatırımı bulunuyor ve o da televizyon programları ve kitaplarıyla tanınıyor.
İLGİLİ İÇERİK: Ustalığınızı Arttıracak 9 Havalı Mutfak Terimi
Ferran Adria
Katalonya doğumlu Adria, moleküler gastronomi alanına yaptığı katkılarla tanınıyor. Barselona’dan iki saat uzaklıktaki Rosa kasabasında konumlanan El Bulli isimli restoranında, 40 kişilik ekibiyle beraber bir yandan müşterilere etkileyici bir yemek deneyimi sunarken, diğer yandan da dünya çapında düzenlenen yarışmalarda ödüllerden ödüllere koşuyor. Özellikle sunum teknikleri ve minimal yemekler konusundaki devrimleriyle öne çıkan Adria’nın El Bulli’de özen gösterdiği üç konu var: Malzeme, form, lezzet.
Ana Roš
1972 yılında Slovenya’da doğan ve bugün dünyanın en başarılı kadın şefi olarak gösterilen Ana Roš, Slovenya’da bulunan Hisa Franko restoranını yönetiyor. Siyaset bilimi öğrenimini sürdürürken yollarının kesiştiği Kramar ailesinin restoranı olan Hisa Franko’da garson olarak çalışmaya başlayan ve sonrasında baş aşçılığa kadar yükselen Ana Roš, birçok uluslararası yemek organizasyonuna katılıyor.
Alain Ducasse
1956 yılında Fransa’da doğan ve sonrasında Pavilion Landais restoranında meslekî eğitim görerek aşçılık serüvenine atılan Ducasse de dünyanın en başarılı şeflerinden biri olarak gösteriliyor. Çeşitli restoranlarda aşçılık ve daha sonraları baş aşçılık yapan Ducasse’nin Fransa’daki birçok önemli otelin mutfağında görev aldığı biliniyor. 1996 yılında açtığı restoranındayken üç Michelin yıldızına da hak kazanıyor. New York’ta ve Washington’da açtığı restoranlarla, üç şehirde üç farklı restoranda üçer adet Michelin yıldızı kazanarak, kariyeri boyunca 19 Michelin yıldızına sahip oluyor.
Cristina Bowerman
İtalya doğumlu başarılı kadın şeflerden olan Bowerman’ın esas eğitimi yabancı diller ve hukuk üzerine. Üniversitenin ardından Teksas Üniversitesi ve Cordon Bleu’da mutfak sanatları öğrenimi gören Bowerman, 2006 yılında Roma’ya dönerek Glass Hostaria restoranda çalışmaya başlıyor ve bu restoran 2010 yılında Michelin yıldızıyla ödüllendiriliyor. Yıldızın ardından Romeo Chef & Baker isimli bir restoran açan şef, sokak lezzetleri konusundaki birikimiyle öne çıkıyor.
Thomas Keller
1955 yılında Amerika’da doğan Keller, Amerika’nın en iyi aşçısı gibi bolca ödülün sahibi. Gençliğinde usta aşçı Roland Hennin tarafından keşfedilen Keller, klasik Fransız mutfağının temellerini Hennin’den öğreniyor. New York’ta ve Paris’te yer alan Michelin yıldızlı restoranlarda tecrübe kazandı. Keller da, yemek kitapları ve medyadaki aktifliği ile tanınıyor.