Mama koltuğunda oturan bebek

Ek besinlere geçiş süreci, bebeğinizin hayata dair ilk tatlı keşiflerinden biridir. Bebekler için tek başına anne sütü” ile beslenme süresi ideal olarak 6 aydır. Altıncı aydan sonra ek, yani tamamlayıcı besinlere başlanır. Yenidoğanın sindirim sistemiyle uyumlu besinler seçilir. Her besin tek tek, azar azar, bebek aç ve sağlıklıyken tanıştırılır. Bu dönemde bebeğinizin tanıştığı her yeni besin, onların dünyasına renk katarken bir yandan da sağlıklı beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturur. İşte, bu noktada, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna gibi temel besinler hem besleyici hem de çeşitlendirilmesi kolay bir alternatif olarak karşımıza çıkar.

Mama koltuğunda otururken makarna yiyen bebek

Minik Damaklar için Besleyici ve Eğlenceli Bir Seçenek

Makarna, ek besin dönemindeki bir bebek için yalnızca kaliteli bir karbonhidrat kaynağı değil, aynı zamanda enerji veren, kolay sindirilen ve farklı tatlarla birleştirilerek bebeğinizin yemek serüvenini zenginleştiren bir dosttur. Bu dönemde bebeğin besinleri tanıyabilmesi için besine dokunmasına  izin vermek gerekir. Göz alıcı küçük şekilleriyle, minik ellerin kolayca kavrayabildiği makarnanın bebeği sağlıkla besleyebilmesi için durum buğdayı irmiğinden yapıldığından emin olmamız gerekir. Bebeğin kendi kendini besleme çabası hem el-göz koordinasyonunu geliştirir hem de besinle olan ilişkisini pekiştirerek eğlenceli bir aktiviteye dönüştürür.

Makarnayı Bebeğinizle Tanıştırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Makarnayı ek besin menüsüne eklerken, bebeğinizin sağlığı ve mutluluğu için bazı detaylara dikkat etmek önemlidir:

  • Doğru Zamanlama: Genellikle 6. ay itibarıyla bebeklerin sindirim sistemi ek besinlerle tanışmaya hazır hale gelir. Belirli bir sıra dahilinde besinler bebeğin beslenme programına eklenir. Altıncı ayda önce ev yapımı yoğurt ve elma püresiyle tanıştırılır. Sonra sırasıyla bir yumurta sarısının 1/8’i, sebze çorbası ve püresi, tarhana çorbası, yayla çorbası birer birer tanıştırılır. Bu yemeklerde kesinlikle tuz ve baharat kullanılmaz. Sekizinci ayda ev yapımı yemeklere geçildiğinde yemeğin (suyu değil) tanesi verilir, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna beslenme programına eklenir. Bebek günde 4 ila 6 kez beslenir, aralarda anne sütü verilir. Bebeğin mide kapasitesi 180 ila 210 ml olduğu için daha geniş hacimli öğünler planlanmaz, yoksa bebek kusar. Su verilir. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Pediatri Akademisi ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeyi önerirken, Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi ile Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Birliği ailesel (kalıtsal, yani genetik) alerji öyküsü olan bebeklerde 5. ayda ek besinlere yavaş yavaş başlanabileceğine değinir. Yani, normal şartlarda, bebek ilk 6 ay sadece ve sadece anne sütüyle beslenir. 6. ayda ise ek, yani tamamlayıcı besinlere mutlaka başlanır çünkü ek besinlere başlama zamanının gecikmesi de bebeğe zarar verebilir. Bebeğin bu tür gıdalara hazır olduğu görülür. Ancak her bebeğin gelişim süreci farklıdır, dolayısıyla doktorunuza ve diyetisyeninize danışarak karar vermelisiniz.
  • Minik ve Yumuşak Dokular: Küçük şekilli makarnalar suyu çektirilerek pişirilir. Ele gelir büyüklükteki makarnalar boğulma riskini önlemek ve kolay yemesini sağlamak açısından idealdir.
  • Katkısız, Hilesiz Seçimler: Ne yazık ki ülkemizde ekmeklik buğdaydan da makarna üretildiğine şahit oluyoruz. Bebeğimize vereceğimiz makarna mutlaka ve mutlaka durum buğdayı irmiğinden yapılmış olmalıdır.

Makarnayı Nasıl Daha Çeşitli Hale Getirebilirim?

Bebekler için hazırlanan yemeklerin hem besleyici hem de ilgi çekici olması önemlidir.  Makarnayı bebeğinizin beslenme rutinine dahil ederken, onu daha çeşitli ve sağlıklı hale getirmek için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Örneğin bebeğinizin beslenmesine renk ve sağlık katmak için makarnayı sebzelerle, ev yapımı yoğurtla sunabilirsiniz.

Makarnanın Bebeklere Faydaları

Makarnayı sağlıklı bir şekilde bebeğinizin menüsüne dahil ettiğinizde, yalnızca besin değerini artırmakla kalmaz, aynı zamanda onun yemek yemekten keyif almasını da sağlarsınız. Makarna:

  • Bebeğiniz için ideal bir enerji kaynağıdır.
  • B vitaminlerinden zengin yapısıyla sinir sisteminin gelişmesine katkı sağlar.
  • Prebiyotik bir besin olduğu için bebeğinizin sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası geliştirmesini sağlar ve bu sayede daha güçlü vücut direncine sahip olur.

 

Makarna, minik gurmenizi sağlıkla ve mutlulukla besleyecek bir besindir. Sevgiyle hazırladığınız yemekler onun minik vücudunu da ruhunuzu da zenginleştirecektir. Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz. Hem lezzetli sofralar kurmak hem de bedeninizi sağlıkla beslemek için takipte kalın.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler