Bazı besinler ülkelerle sınırlanamayacak bir yaygınlığa sahiptir. Yani, dünyanın neresine giderseniz gidin bulabilir, yiyebilirsiniz. Makarna da böyle ürünlerden biri. Peki, makarna deyince gözünüzün önüne hangi çeşidi geliyor? Bu soruyu Avrupalılara sorsanız sanırım en çok “Spagetti.” yanıtını alırsınız. Ama Kuzey Afrikalılara sorduğunuzda alacağınız cevap çoğunlukla “Kuskus” olabilir.

Kuskus, Fransız mutfağına Kuzey Afrikalı göçmenler sayesinde girmiş. Fas’ta yerel halkın haftada bir gün mutlaka tükettiği bu makarna çeşidi, Sicilya’da deniz mahsulleri ile pişirilmeye başlanmış ve Michelin yıldızlı şeflerin menülerinde de kendine yer bulur olmuş.

Peki tüm makarna çeşitleri gibi kuskusun da eklem sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Eklem sağlığınızı korumanızı sağlayacak beslenme önerileri arasında göreceksiniz ki durum buğdayından elde edilen tüm makarna çeşitleri gibi kuskus da bu konuda size destek olabilecek ürünlerinden biridir. Makarna ve kuskus hakkındaki bu az bilinen gerçeğe değindikten sonra şimdi eklem sağlığımızı korumamıza yardımcı olacak beslenme önerilerine geçebiliriz.

Eklem Sağlığını Koruyan Süper Üçlü: Tip 2 Kolajen, Glukozamin ve Kandroitin Sülfat

tabağın içindeki haşlanmış kuskus makarnası

Eklem sağlığının korunması yaş ilerledikçe daha çok önem kazanır ve eklem sağlığından bahsettiğimizde karşımıza üç önemli beslenme bileşeni çıkar: Tip 2 kolajen, glukozamin ve kandroitin sülfat. Gelin sağlıklı eklemlere sahip olmamızı sağlayan bu beslenme bileşenlerini tek tek ele alalım.

Tip 2 Kolajen 

Tip 2 kolajen, tavuk kolajenidir. İnsan vücudunda sentezlenen ve eklem sağlığını güçlendiren kolajen türevidir. Kolajenin eklem dokunuzu güçlendirmesini istiyorsanız günde en az 3000 mg kolajen almalı, bu kolajeni en az 3 ay aralıksız kullanmalı, her yıl bir kez kolajen dozunuzu tekrarlamalı ve C vitamini ile birlikte tüketmelisiniz. İlk 3 ay kolajen yüklemesi yaptıktan sonra idame dozu ile devam etmelisiniz. Bu süreçte, idame dozunu beslenme destek ürünü olarak ya da tavuk suyu ile alabilirsiniz. Tavuk kolajenini tavuk suyu ve tavuk eti ile hazırlanmış çorba tüketerek de alabilirsiniz.

Glukozamin  

Bir diğer eklem sağlığı bileşeni olan glukozamin, karbonhidrat ve protein içeren bir bileşendir. Güçlü eklemler için her gün belirli miktarda karbonhidrat ve de özellikle kompleks karbonhidrat tüketerek eklem sağlığınızı korumak adına hamle yapabilirsiniz. Glukozamini destek ürün olarak alabileceğiniz gibi doğal kaynaklarını da tüketebilirsiniz. Glukozaminin doğal olarak bulunduğu besinler; yengeç, karides gibi kabuklu deniz hayvanları, mantar, mısır, buğday, soya, paça çorbası ve durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnadır. Glukozaminden zengin beslenen kişilerin kıkırdakları sağlam olur. Sporcu yaralanması, kemik erimesi (osteoporoz), kemik yumuşaması (osteopeni), kemik-eklem iltihabı (osteoartrit) olan kişilerin de glukozaminden zengin beslenmeleri, gerekiyorsa glukozamin desteği almaları önerilir.

Kandroitin Sülfat

Eklem ve kıkırdak sağlığını korumak için ihtiyacınız olan bir diğer bileşense kandroitin sülfattır. Mesela diz kapaklarınızdan tıkır tıkır sesler geliyorsa, eklem ağrılarınız varsa glukozamin ve kandroitin sülfat desteğine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Peki, bilin bakalım, vücudunuzda eklem ve kıkırdak sağlığını koruyan bir molekül olan kandroitin sülfatı sentezleyebilmek için ne tüketmeniz gerekir? Evet, bildiniz karbonhidrat. Çünkü, bu madde karbonhidrat bazlı bir maddedir.

Zannediyorum ki, eklem sağlığınızı güçlendirmek için sadece et ve et suyu, paça çorbası, tavuk ve tavuk suyu tüketmeniz gerektiğini düşünüyordunuz. Ancak, gördüğünüz gibi yeterli miktarda kompleks karbonhidrat, bilhassa da durum buğdayı ürünleri (makarna gibi) tüketmediğiniz takdirde eklem sağlığınızı korumanız mümkün olmayacaktır. İşte bu nedenle size karbonhidrattan korkmadığınız, makarnanızı tadını çıkararak, faydasını bilerek tükettiğiniz günler diliyorum.

Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesi için hemen tıklayın.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler