fındıklı kayısı

Yaz mevsiminin “şekerpare” mahlasıyla tanınan meyvesi kayısı, hem tazesi hem de kurusuyla enfes bir atıştırmalık olarak tüketilebildiği gibi geleneksel tatlı tariflerimizin en sevilen malzemeleri arasında da yer alır. Mutfak kültürümüzün kadim tekniklerinden biri olan yemekleri meyveyle lezzetlendirmenin de sıkça başvurulan bir aktörü olan bu meyve, bol güneşli yaz günlerinin bizlere verdiği neşe dolu hediyelerden biri gibi görünür. Rengarenk tezgahları süslediğini gördüğümüz anda içimizi sevinçle dolduran bu kayısı, tazesini yeniden tadacağımız hayaliyle yaz mevsimini iple çektirir, yılın geri kalanında da çektiğimiz hasreti kurusuyla bir nebze olsun dindirir. 

Kayısılı Nefis Tarifler 

“Şekerpare” yakıştırmasının hakkını verecek biçimde çok iyi bir doğal tatlandırıcı olan kayısı ile enfes kekler hazırlamak, bir parça deneysel lezzetler arayışlarına girerek onu ızgarada pişirerek kullanmak, hafif bir ekşilik ile dengelenen tadını ferahlatıcı bir şerbet tarifinde kullanmak mümkün. Tabii bu lezzetlerin bir kısmı durum buğdayı mucizesi irmiğin verdiği enerji ve kıtır doku ile şekillenirken hoşaf ve şerbet gibi kimi geleneksel lezzetler ise makarnaya çok iyi eşlik eder. Gelin isterseniz enfes kayısılı lezzetlerden bazılarına hep birlikte bir göz atalım. 

Peynirli Maydanozlu Makarna & Kayısı Şerbeti 

Hafif mi hafif peynirli maydanozlu makarnaya eşlik eden kayısı şerbeti favori yaz menülerinizden biri oluşturabilir.  

Izgara Kayısılı İrmik Topları 

Izgarada hafifçe karamelize olan kayısılar ile irmiği buluşturan farklı bir tatlı tarifi.

Kayısılı İrmikli Aşure 

Kayısının tatlı ekşi lezzetinin damga vurduğu, irmiğin eşsiz enerjisiyle dokunduğu geleneksel bir lezzet. 

Makarnalı Kayısı Kebabı 

Ülkemiz mutfağının sıra dışı lezzetlerinden birine makarnadan doyurucu bir katkı.

Makarnalı ve Kayısılı Küp Kebabı

Et yemeklerini meyvelerle zenginleştirme geleneğimizin kullanıldığı bu tarif makarnanın da desteğiyle sofralarınıza bambaşka bir hava katabilir. 

Kayısının İki Lezzetli Hali: Taze ve Kuru Kayısı 

Tatlısıyla kebabıyla kayısının eşlik ettiği enfes tariflerden oluşan seçkimizi gördükten sonra bu harika meyvenin iki lezzetli hali hakkında bilgiler vermeye geçebiliriz. Yaz mevsimini sevme nedenlerimizden biri olan taze kayısı ve harika bir atıştırmalık olarak yıl boyu mutfaklarımızdan eksik olmayan kuru kayısı hakkında bilgiler karşınızda.

Taze Kayısı 

Püre ve sos haline getirilmeye uygun dokusu ve sahip olduğu doğal şekerle harika bir tatlı malzemesi olan kayısı, lezzeti dengelemek üzere et yemeklerinde kullanılmaya da uygun bir üründür. Hem tazesi hem kurusuyla farklı tariflere eşlik etmek için çok iyi bir seçenek olan bu meyveyi, mutfakta deneysel yaklaşımları sevenler keyifle değerlendirecektir. 

Başta flavanoidler olmak üzere çeşitli antioksidanlardan zengin bir meyve olan kayısı, vücuttaki iltihabi süreçlerin bastırılmasına yardımcı olur, kan damarlarını güçlendirir ve oksidatif stresle mücadelenin iyi bir destekçisidir. İçerdiği beta-karoten ile lutein ve zeaksantin gibi karotenidler sayesinde göz sağlığının korunmasına da yardımcıdır. 

Kuru Kayısı

Sağlıklı ve doğal bir şekerleme olarak keyifle tüketilen kuru kayısı, hem meyve parçacıkları eklemek hem de sulandırmamak istediğimiz kek benzeri tariflerde kullanmak için çok iyi bir üründür. Yalnızca meyve tariflerinde değil tıpkı kuş üzümü gibi tatlı-ekşi bir lezzet katmak istediğimiz et yemekleri ya da pilav gibi tariflerde de kullanılabilen bu ürün, mutfakta meyve lezzetinin fark yaratacağı reçeteler ortaya çıkarmak için biçilmiş kaftandır. 

Bolca lif içeren kuru kayısı, sindirim sistemi sağlığını destekleyen ve kolesterolün düşürülmesine katkı sunan bir üründür. İçerdiği bolca potasyum sayesinde tansiyonun dengelenmesine de yardımcı olan bu meyve, felç riskini azaltır ve kansere karşı da koruma sağlar. 

Kayısıyla lezzetlenen farklı tariflerden oluşan küçük seçkimiz ve bu harika yaz meyvesinin iki nefis hali hakkında verdiğimiz bilgilerin mutfakta sizin için faydalı olmasını diliyoruz. Tezgahlardan taze taze aldığını kayısılar ya da hep mutfağınızda bulunan kuru kayısı ile enfes tarifler hazırlayabilirsiniz. Yardıma ya da fikir almaya ihtiyaç duyduğunuzda Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı leziz tariflerin yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun. 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler