İnulin, bitkilerde depo halde bulunan, suda çözünen bir karbonhidrat türüdür. Enginarda bolca bulunan inulin sindirime dirençlidir ve mide-bağırsak sisteminin üst kısmında sindirilmez. Tüketildikten sonra kalın bağırsağa ulaşır, burada parçalanır ve bağırsak bakterileri tarafından fermente edilir. İnulin, her ne kadar bir karbonhidrat türü olsa da sindirime dirençli olduğu için kalori değeri normal karbonhidratlardan oldukça düşüktür. 1 gramı 0 ila 2,5 kalori enerji verir. İnulinin bağırsakta fermente ediliyor olması onu içeren ürünleri prebiyotik ürün kategorisine sokar. Dolayısıyla, enginar da prebiyotik bir besindir. Ayrıca inulin; bağırsak hareketlerini ve yağ metabolizmasını düzenler, kanser riskini düşürür.
Yaz deyince insanın aklında sahilleriyle canlanan Akdeniz bölgesinin bir ürünü, inulinden zengin enginar ile hazırladığımız tarifimizle karşınızdayız. Bugün sizin için, enginarlı makarna hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.
Enginarlı Makarna tarifimiz 3-4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.
Enginarlı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
- Glisemik indeksi düşük bir besin olan makarna, kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastaları tarafından da tüketilebilir.
- Glisemik indeksinin düşük olması, yani kaliteli karbonhidrat içeriyor olması ve şeker içeriğinin düşük olması sayesinde kanser hastaları da diyetlerinde makarnaya yer verebilir.
- Makarnanın B1 vitamininden zengin yapısı Alzheimer hastalığı riskini düşürür.
- Makarnanın içerdiği karbonhidratın yavaş sindiriliyor olması, tatlı yeme atağı yaşayan kişilerin şekerli besin aş erme durumlarını da kontrol altına alabilir.
- Enginar, potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncını kontrol altına alan bir besindir. Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon hastaları tarafından sıkça tüketilmelidir.
- Enginarın içeriğinde bulunan inulin, kan yağlarının dengelenmesine yardımcı olur. Kolesterol seviyesini kontrol altına alır. Bunun yanında karaciğer sağlığını da güçlendirir.
- Enginarın magnezyumdan zengin bir besin oluşu, kas kramplarını engeller, kemik sağlığını destekler.
- Yüksek miktarda folik asit içeren enginar, gebeler için de mükemmel bir alternatiftir. Folik asitten zengin beslenen gebelerde nöral tüp defekti riski azalır.
- Limonun yapısında bolca bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, içerdiği sitrik asit böbrek taşı oluşumunu engeller, barındırdığı limonoid bileşikleri kanser riskini azaltır.
- Maydanozda bulunan mirisetin cilt kanserinden korur, insülin direncine iyi gelir.
- Bir K vitamini kaynağı olan maydanoz kemik sağlığını güçlendirir.
- En iyi C vitamini kaynaklarından biri olan maydanoz bağışıklık sistemini güçlendirir.
Enginarlı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım;
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Enginarlı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %52’sini,
- Protein gereksinimimizin %9’unu,
- Yağ gereksinimimizin %39’unu karşılamış oluruz.
Enginarlı Makarna, her yaş ve cinsiyetten herkesin rahatlıkla tüketebileceği sağlıklı bir tariftir.
Enginarlı Makarna tarifimiz; özellikle karaciğeri yorgun olan, karaciğer yağlanması olan, kan yağları profili bozuk olan, hücrelerinin sağlıklı şekilde yenilenmesini isteyen kişiler tarafından haftada birkaç kez öğle ya da akşam öğünlerinde tüketilebilir.
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı