Kırmızı ya da beyaz, etlerinizi bozulmadan daha uzun süre saklamak için nelere dikkat etmelisiniz? Yaklaşın, anlatıyoruz.
Gıda saklama konusunda annelerin ellerine su dökemeyiz. Buzdolabının derin dondurucu kısmında, dondurma kutularının içinde ne kıymalar, ne yaprak sarmalar, ne kışlık domatesler gördü bu gözler! Bu yazımız daha çok, yalnız yaşayanlar ve kendilerini “Çok alsam bozulur, az alsam yetmez” endişesi içinde bulanlar için.
Kırmızı Et
Kurban Bayramı’na iyice yaklaştığımız şu günlerde sizlere altın değerinde bilgiler sunmak istiyoruz. Zira konudan komşudan, eşten dosttan gelen ikram etlerle derin dondurucunun tıka basa dolacağı zamanlar yaklaşıyor.
Buzlukta saklanacak ürünlerde hem mutfaktaki işlerini pratikleştirecek hem de saklamayı kolaylaştıracak ilk adım, etleri yemeklik porsiyonlara bölmek ve ayrı ayrı buzdolabı poşetlerinde güzelce istiflemek. İhtiyaç duyduğunuzda yalnızca o kısmı alıyorsunuz, çözdürüyorsunuz ve aynı gün tüketiyorsunuz; bozulma riski yok.
Etleri çok vakit geçirmeden pişirecekseniz, buzdolabında da saklamanız mümkün. Ancak plastik, cam ya da çelik kaplar kullanmanızı öneriyoruz. Böylece etlerin sulanma ihtimalini azaltırsınız.
Etlerin farklı boyutlarda doğranmış hâllerinin buzdolabında saklanma süreleri de değişiklik gösteriyor. Örneğin, kuşbaşı ve biftekleri buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirken; kıyma ve sakatatları buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda ise 3-4 ay saklayabilirsiniz.
Kırmızı – beyaz ve çiğ – pişmiş etleri birbirlerine temas etmelerini engelleyerek saklamak da bozulmak riskini azaltan faktörlerden biri.
İLGİLİ İÇERİK: Düzenli Bir Mutfak İçin Üç Temel Öneri
Beyaz Et
Beyaz etler, yaz sıcaklarına karşı oldukça dayanıksız oluyor. Bozulan etlerin ihmal sonucu tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Eğer tamamını iki gün içerisinde pişirmeyecekseniz; marketlerde derin dondurucularda satılan tavuk etlerini sağlıklı saklayabilmenin en mühim koşulu, çok vakit geçmeden, kullanacağınız kadarını alıp, kalanını dondurmak. Çiğ tavuğu buzlukta saklamak için en uygun sıcaklığın -18 derece olduğunu da belirtelim. Öte yandan, çözdürme işlemini de oda sıcaklığında değil; buzdolabında, +4 derecede yapmanız ve çözdürdüğünüz tavuk etini tekrar dondurmamanız, sağlığınız açısından çok daha iyi.
Dondurmadığınız tavuğu da hâlâ pişiremediyseniz, +4 derece sıcaklıktaki buzdolabınızda saklarken üç günü geçmemeniz gerekiyor. Üçüncü günün sonrasında tavuk etinin kalitesi düşüyor ve tavuk, bozulma işaretleri vermeye başlıyor. Fakat unutmayın, en doğrusu, aldığınız tavuğu aynı gün içerisinde pişirmek.
Eğer pişirdiğiniz tavuk etli yemek arttıysa ve buzdolabında saklanması gerekiyorsa, 2-3 günü geçirmemeniz öneriliyor.
Balık etinin saklanmasında bunların haricinde birkaç konu daha var. Balıkları derin dondurucuya atmadan önce biraz buzdolabında dinlendirmeniz; sularını ve formlarını kaybetmemeleri açısından önemli. Öte yandan, balıkları buzluğa atmadan önce tuzlamak da yine formlarını korumalarına yardım eden bir başka önemli faktör. Naylon torba kullanımı, balıkların hava almasını engelleyeceğinden, en doğrusu streç filmle sarıp buz içine yatırmak.