Son dönemde ev dekorasyonun önemli bir parçası hâline gelen teraryumlar, yaratıcılığa imkân tanıyan bir uğraş olarak karşımıza çıkıyor.
Ev dekorasyonunu canlı ve doğaya yakın kılmaya yardımcı olan teraryumlar, son zamanlarda birçok kişinin ilgi alanı hâline dönüştü. Daha çok bilimsel ve ticari amaçlarla ortaya çıkan, sonrasında ise dekoratif bir objeye dönüşen bu minyatür ekosistemlerin tarihine bir göz atalım.
Latince’de toprak anlamına gelen “terra” ve “aqua” kelimesinden türetilen ve akvaryum anlamına gelen “aquarium” kelimelerinin birleşimiyle oluşan teraryum kelimesi, cam fanus içinde yaratılan minyatür ekosistemler anlamına geliyor. 1800’lü yılların sonuna doğru, bir botanikçi ve bilim insanı olan Doktor Nathaniel Bagshaw Ward tarafından geliştirilen ilk örneği, sonraki yıllarda Wardian Case olarak anılmaya başlandı. Ward’ın ilk teraryum örneğini geliştirmesi, bitki biyolojisi konusunda önemli adımlar atılmasına sebep oldu. Zira kendi başlarına yaşayan, canlı ekosistemler olan teraryumlar, egzotik bitkilerin bir yerden başka bir yere canlı bir biçimde taşınmasına olanak sağlıyordu.
1900’lü yıllara gelindiğinde ise Ward’ın geliştirdiği Wardian Case, bahçe ve bitki kültürüne oldukça meraklı olan varlıklı İngiliz ailelerinin ilgi odağı hâline geldi. Bu teraryumların yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, içlerindeki bitkiler, ve hatta kurbağa gibi canlılar, İngiliz bitki koleksiyoncularının başat hobisi ve gösteriş unsurlarından biri oldu.
Bugünlerde teraryumlar, bahçe işlerine meraklı olan, ancak kent yaşantısı içinde bu hobilerini gerçekleştirecek ortamı bulamayanlara, minyatür bir çözüm olarak görünüyor. Kullanılacak malzeme, bitkiler ve diğer tüm ayrıntıları belirlemeye olanak tanıdıkları için, yaratıcılığı destekleyen bir uğraş olarak karşımıza çıkıyor.
Toprak, aktif karbon, çakıl, bitkiler, dal parçaları gibi unsurlarla bir cam fanus içinde tasarlaması mümkün olan bu objeler, ev dekorasyonlarını daha özel kılmaya yarıyor. Yaşayan mekânlar yaratmak, işten ve diğer sorumluluklardan artırdığı zamanı verimli bir aktiviteyle harcamak isteyenler, teraryum yapımını bir hobi hâline dönüştürüyor.