Gelin, dünyanın her bölgesinde farklılık gösteren sofra geleneklerine yakından bakalım.
Her coğrafya, her ülke, her mutfak, kendi kültürü içinde bazı sofra adetleri geliştiriyor. Bu adetler aynı zamanda adap kuralları hâline geliyor. Sofralarda özen gösterilmesi gereken noktalar, her ülkede farklılık gösteriyor. Bu adap kuralları ev sahibine ya da aşçıya nezaketi gösterirken, bir yandan da o ülkenin kültürüne yerleşmiş toplumsal kuralları temsil ediyor. Bazıları şehir efsanesi dönüşmüş olsa da farklı kültürlerden farklı sofra adetlerini sizler için derledik.
Çin’de tabağı tamamen bitirmek, ev sahibine saygısızlık olarak yorumlanabiliyor.
Türk kültürü tabakta yemek bırakmaya pek sıcak bakmaz. “O tabak bitecek!” cümlesi, bir anne klasiği hâline gelmiştir hatta. Çin’de ise durum biraz farklı. Misafirlikte size sunulan tabağın tamamını yemeniz, ev sahibinin yeterince yemek pişirmediği ve sizin de aç kaldığınız anlamına geliyor.
Güney Kore’de yemeğe başlayan, masanın en yaşlısı.
Bizim sofra adabımızda da yeri bulunan ama bu kadar katı olmayan yemeğe başlama konusu, Güney Kore’de daha yerleşik bir kural hâlinde uygulanıyor. Sofranın en yaşlısı kimse, o ilk kaşığı almadan, kimse yemeğe başlamıyor.
Şili’de tüm yemekler çatal-bıçak yardımıyla yeniyor.
Çatal bıçak kullanımı bizde de nezaket göstergesi… Ama daha sıcak masalarda, çatal bıçağın kullanımının zor olduğu yemekler yerken ellerimizi kullanıyoruz. Hatta, o yemek elle yenir diye çatal bıçak vermeyen restoranlar bile var. Pide, balık, tavuk… Şili’de ise elle yemek yemek kabalık olarak görülüyor.
Endonezya’da iki elin de masanın üzerinde olması bekleniyor.
Yemek masasında otururken kullanmadığınız elinizi nasıl konumlandırdığınıza dikkat ettiniz mi? Endonezya’da kullansanız da kullanmasanız da, iki elinizin masa üzerinde olması gerekiyor.
Kazakistan’da çaylar hep yarım doldurulur.
Yarım doldurulan çay bardakları, çayın olduğunu, sohbetin devam etmesi gerektiğini anlatırken; tam dolu bir çay bardağı ev sahibinin sizin bir an önce kalkıp gitmenizi beklediğini gösteriyor.
Tayland’da yemeği çatalla yememek gerekiyor.
Tayland sofra adabında çatal, yemeği kaşığa doldurmak için bir araç olarak kullanılıyor. Yemeği çatalla yemek, toplum içinde pek hoş karşılanmıyor.