TAbağın içindeki kırmızı spaghetti ve sebzeler

Makarna, her yaştan insanın en sevdiği ve keyifle tükettiği bir besindir. Ancak makarna deyince aklımıza sadece altın sarısı rengi gelir. Oysa ki, makarnanın farklı renkleri de vardır ve her biri ayrı bir sağlık faydası sunar. Bu yazıda, farklı renkleriyle makarna çeşitlerini, bu renklerin nasıl elde edildiğini ve her birinin sağlığa olan etkilerini inceleyeceğiz.

Tabağın içindeki siyah spaghetti ve ceviz parçaları

Makarnanın Besin Değeri

Altın Sarısı Makarna

Makarna gerçekse, tağşişe yani besin hileciliğine uğramamışsa sadece ve sadece durum buğdayı irmiğinden yapılır ve durum buğdayı irmiğinden yapılan makarna altın sarısı renkte olur. Bu makarna potasyum, magnezyum, fosfor gibi minerallerin yanında B vitaminlerinden (B12 vitamini hariç) zengin, glisemik indeksi düşük (kan şekerini yavaş yükselten) olduğu için iştahı dengeleyen, posa içeriği yüksek olduğu için hem kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştıran hem de bağırsak hastalıklarından koruyan, bitkisel proteinden zengin, prebiyotik özellik taşıyan yani bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakterileri, diğer bir deyişle mikrobiyotamızı zenginleştiren, ksantofil gibi biyoaktif bileşenlerden zengin olduğu için vücut direncini artıran bir besindir.

Kırmızı Makarna

Makarnayı pancarla ya da pancar suyu ile pişirerek kırmızı bir makarna elde edebilirsiniz. Pancara kırmızı-mor rengini veren betalain vücut direncini artıran, hücresel toksin yükünü hafifleten, içerdiği karotenoidlerle gözleri genç tutan bir besin olduğu kadar vücutta nitrik oksit sentezini artırarak köşe bucak her hücrenin oksijenlenmesine yardımcı olan, beynin daha iyi beslenmesini sağlayan, sinir sistemi dostu bir maddedir.

Turuncu Makarna

Makarnanızı havuç ile pişirerek turuncu makarna elde edebilirsiniz. Havuç stresin hücresel boyutta yarattığı oksidan yükü hafifleten antioksidan bir besindir. Potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur ve bu sayede kalp dostu etki gösterir. Posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini hızlandırır, hızlanan bağırsaklar metabolik hızı artırır. K vitamininden zengin yapısı ile kemik dostu etki sergiler. Beta karotenden zengin yapısı ile yaşlanmanın cilt üzerindeki etkisini minimize eder.

Yeşil Makarna

Makarnanızı ıspanak ile birlikte pişirirseniz yeşil olur. Ispanak kalsiyumdan zengin yapısı ile kemikleri güçlendirir, magnezyumdan zengin yapısı ile kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır, bitkisel kaynaklı demirden zengin yapısı ile vücut direncini artırır, zeaksantinden zengin yapısı ile görme gücünü artırır.

Mor Makarna

Makarnanızı böğürtlen ile pişirirseniz mor renk elde edersiniz. Böğürtlen C vitamininden zengin yapısı ile kolajen sentezini uyarır. Posadan zengin yapısı ile besinlerle alınan kolesterolün ve yağın vücuda giriş oranını sınırlar ve bu sayede kalp dostu etki gösterir. Böğürtlen manganezden zengin bir besin olduğu için kemik dostudur. Antosyanin içeriği ile antienflamatuar yani hücresel boyutta iltihap söndürücü etki göstererek hem beyni hem de diş etlerini korur.

Siyah Makarna

Makarnayı mürekkep balığı ile pişirirseniz siyah makarna elde edersiniz. Mürekkep balığı proteinden zengin, insan vücudu için gerekli elzem aminoasitlerin (protein yapı taşlarının) her birini bünyesinde barındıran, omega 3 yağ asidi içeriği ile hem kalp hem de beynin dostu, B12 vitamini, selenyum, bakır ve demiri aynı anda yapısında barındıran, kolajen sentezini artıran bir besindir.

Pembe Makarna

Makarnanızı domatesle pişirirseniz pembe olur. Domates likopen içeriği ile akciğerlerin ve midenin dostudur, vücut direncini artırır, kan yağları ve kan basıncı seviyesinin dengelenmesine yardımcı olarak kalp dostu etki gösterir, lutein ve zeaksantin içeriği ile ekran ışığının ve güneş ışığının gözleriniz üzerindeki harap edici etkisinden korur, antioksidan yapısı ile hem diş etlerinin hem de cildin yapısını güçlendirir.

Farklı renkleriyle makarna, mutfaklarımıza hem görsel bir şölen hem de sağlık açısından sayısız fayda getiriyor. Altın sarısından kırmızıya, yeşilden mora kadar çeşitli renklerde hazırlanan makarnalar, içeriklerinde kullanılan doğal malzemeler sayesinde her biri farklı besin değerleri ve sağlık yararları sunuyor. Sağlıklı beslenme, mutfakta yaratıcılıkla birleştiğinde daha keyifli ve sürdürülebilir hale gelir. Renkli makarnalarla siz de sağlıklı ve lezzetli bir yolculuğa çıkın! Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırladığı birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz. Ayrıca sağlığınızla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, yaz mevsiminde ödem problemleriyle başa çıkma yollarını öğrenmek için “Ödemden Nasıl Kurtulurum?” adlı blog yazımızı da okuyabilirsiniz.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tarifler için oynatma listemize de göz atabilirsiniz.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler