
Dört mevsim boyunca sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan, bol sulu ve ferahlatıcı lezzetiyle özellikle sıcak günlerde kendi başına bile çok iyi bir atıştırmalık olabilen, eşsiz bir sebze salatalık. Klasik salataların ve mutfak kültürümüzün en sevilen eşlikçilerinden biri olan cacığın başrol oyuncusu, her damak zevkine hitap eden tadı ve tariflere kolayca farklı bir doku katan çıtırlığıyla evlerimizden asla eksik olmayan bir malzeme. Salatalığı kolayca doğrayıp bir parça tuz ve limonla keyifli bir atıştırmalığa dönüştürebildiğimiz, hatta çok sevilen turşusunu sandviç ve burgerlere katabildiğimiz gibi, hafifçe aromalandırılmak istediğimiz sulara ferahlık katmakta bile kullanabiliyoruz. Birçok farklı lezzete uyumla eşlik eden ve makarnalı tariflere de çok yakışan salatalıkla hafif, doyurucu ve sağlıklı salatalar hazırlamak mümkün. Nemlendirici ve besleyici özellikleri sayesinde mutfak dışında, doğal bir kozmetik ürünü olarak da sıkça kullanılan salatalığın sağlığa faydaları da oldukça dikkat çekici.
Sağlıklı Özellikleri ile Salatalık
Gelin, sofralarımızdan hiç eksik olmayan salatalığın sağlıklı özelliklerini hep birlikte keşfedelim.
100 gramında sadece 15 kalori bulunan salatalık, diyet yapanlar ve kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için çok iyi bir seçimdir.
Bol miktarda su ve lif içeren salatalık, sindirim sistemini destekleyen ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran bir sebzedir.
Salatalık, C ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum ve manganez minerallerini içerdiğinden bağışıklığı destekler, kalp sağlığı, kas fonksiyonları ve metabolik süreçlerin sağlıklı bir biçimde işlemesine katkı sağlar.
İçerdiği karbonhidrat miktarının az olması nedeniyle kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine de yardımcı olabilir; bu özelliğiyle diyabet dostu bir sebzedir.
Salatalık alkali özellik gösteren bir besindir. Bu sayede vücutta asit-baz dengesinin korunmasına yardımcı olarak genel sağlığı destekler.
Püf Noktaları ile Salatalık
İstisnasız her evde sürekli bulunan salatalığın sağlığımıza ne kadar katkısı olduğunu gördük. Şimdi, oldukça sık kullanılan bu sebzeyle mutfakta çalışmamızı kolaylaştıracak püf noktalarına bir göz atabiliriz. İşte karşınızda, salatalık kullanımıyla ilgili püf noktaları!
Tarifinizi daha çıtır ve parlak salatalıklarla süslemek istiyorsanız salatalığı doğradıktan sonra dilimleri buzlu suda 10-15 dakika bekletebilirsiniz.
Salatalıkları iyice temizledikten sonra kabuğuyla birlikte kullanabilirsiniz. Salatalık kabuğu hem besin değeri açısından zengindir hem de tariflere renk ve doku katar.
Salatalık turşusu yaparken daha küçük boylu ve körpe salatalıklar tercih ederseniz, kıtır kıtır turşularınız olur.
Probiyotik özellikli bir turşu hazırlamak için salatalıkları litre başına 2-3 yemek kaşığı tuz eklediğiniz suda, oda sıcaklığında 3-5 gün beklettikten sonra buzdolabına koyabilirsiniz.
Salatalığı ince şeritler halinde kesip rulo haline getirerek tariflerinizi süslemekte kullanabilirsiniz.
Salatalık ile Enfes Bir Tarif
Sofralarımızın eşsiz ferahlık kaynağını hem hafif hem de doyurucu bir tarifte, çok sevilen bir makarnayla buluşturmaya ne dersiniz? Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan geleneksel bir lezzetimize de farklı bir dokunuş katan bu tarifi çok seveceksiniz. Vitaminli tel şehriyeyle besleyiciliği bir üst seviyeye çıkan serinletici tarifimiz: Salatalıklı Soğuk Çorba. Hem yaz sıcakları bunalttığında ferahlamanızı sağlayacak bir atıştırmalık hem de dört başı mamur bir sofranın giriş yemeği olabilecek bu çorba tarifi, yaz mevsiminin yeni favorisi olmaya aday!
Evlerimizde her zaman elimizin altında bulunan salatalıkla ilgili pratik bilgiler ve bu vazgeçilmez besinin sağlıklı özellikleri hakkında bilgiler edindik. Öğrendiklerimizi mutfakta keyifle uygulamak ve ortaya eşsiz lezzetler çıkarmak için önümüzde hiçbir engel olmasa gerek! Nuh’un Mutfağı’nın detaylı tarif videolarıyla da her zaman yanınızda olduğunu unutmayın! Şeflerimizin hazırladığı videolardan oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın!