Tabağın içerisindeki sebzeler, peynir ve makarna

Fibromiyalji hassas ruhların hastalığıdır desek abartmış olmayız. Ruhu kolay incinen, kaba tabirle derisi kalın olmayan, “Amaaan boşver, hallederiz!” diyemeyen insanların hücresel boyutta iltihaba yani enflamasyona ve bununla ilgili hastalıklara, kas ağrılarına, eklem iltihabına daha yatkın olabildikleri rapor edilmiştir.

Fibromiyalji, kas-iskelet sisteminde yaygın ağrıya, yorgunluğa, uyku bozukluklarına yol açabilen kronik bir hastalıktır. Ağrı genellikle kaslarda, bağ dokularında ve eklemlerde hissedilir. Hastalık kadınlarda daha yaygın görülür. En etkili tedavi yöntemi beslenme tedavisidir.

Tabağın içindeki mantarlı penne makarna

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji belirtileri yaygın kas ve eklem ağrısı, sürekli yorgunluk hissi, uykuya dalmakta zorluk ve uyku kalitesinin düşüklüğü, dikkat ve hafıza problemleri, duygusal açıdan huzursuzluk hissi, belirgin baş ağrısı, hassas bağırsak sendromu, beraberinde sindirim ve boşaltım problemleri yaşanmasıdır.

Fibromiyaljisi Olan Kişi Nasıl Beslenmelidir?

  1. Antioksidan yani toksin süpürücü özelliği yüksek besinleri tüketmelidir: Taze meyve ve sebzeler, özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, durum buğdayı irmiği ile yapılmış makarna, nar, yaban mersini, böğürtlen, domates gibi.
  2. Vitamin ve mineral desteği alınabilir. Fibromiyalji hastalarında sıkça görülen bazı vitamin ve mineral eksiklikleri semptomların artmasına neden olabilir. Eksik olan bu besin ögelerinin yerine konması, ağrıların ve yorgunluğun azalmasına yardımcı olabilir. Bu vitamin ve minerallerden en önemlileri D vitamini, magnezyum, çinko, selenyum, demirdir.
  3. Huzur hormonu seviyesini yüksek tutacak şekilde beslenilmelidir. Fibromiyalji hastalarında huzur hormonu (serotonin) seviyesinde dengesizlik sıklıkla görülür. Fibromiyalji hastalarında ağrıların ve psikolojik semptomların azalmasına katkı sağlayabilmek için huzur hormonunun artmasını sağlayan hindi, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, tavuk, süt, peynir, fındık daha sık tüketilmelidir.
  4. Eliminasyon diyeti uygulanabilir. Bazı fibromiyalji hastaları glutensiz diyetten fayda sağlayabilir. Bu durumda karbonhidrat kaynağı olarak glutensiz makarna, kara buğday, kinoa tüketebilirler.
  5. Omega 3 Yağ Asitlerinden zengin besinleri tüketmek hücresel boyutta iltihabın, yani yangının söndürülmesine yardımcı olabilir. Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinlere somon balığı, uskumru, ceviz, keten tohumu, semizotu örnek verilebilir.
  6. Kafein ve alkol tüketimini azaltmak uyku kalitesinin artmasına yardımcı olarak kas gerginliğini azaltabilir. Günde 3 fincandan fazla kahve, 5 fincandan fazla çay içilmemelidir.
  7. Besin takviyelerinden bazıları fibromiyalji ağrılarının ve ataklarının yönetilmesine yardımcı olabilir. Bu besin takviyeleri arasında öne çıkanlar koenzim Q10, C ve E vitaminleridir.
  8. Probiyotik ve prebiyotiklerden zengin beslenerek bağırsak mikrobiyotası güçlendirilmelidir. Probiyotik besinlere örnek olarak kefir, probiyotik yoğurt, tarhana, turşu, şalgam suyu, mozzarella peyniri; prebiyotik besinlere örnek olarak da durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, bulgur , irmik, nohut, muz, elma, kuşkonmaz, hindiba verilebilir.

Fibromiyalji ile başa çıkmak için dengeli bir beslenme planı büyük önem taşır. Fibromiyalji tedavisinde beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmek, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı destekler ve yaşam kalitenizi artırır. Sağlıklı bir diyetin etkili bir yönetim aracı olduğunu unutmayın; her bireyin ihtiyacı farklı olabileceğinden bu süreçte bir uzman desteği almanız da faydalı olacaktır.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.

Yorum yap!

İlgili İçerikler